Svět se v pr... obrací!

Krásné rčení jednoho mého příbuzného mne napadlo, když jsem se dívala na duel mezi pány Fischerem a Zemanem, ale také, když jsem poslouchala zprávy a v nich nejnovější informace o Klausově amnestii.  Je to ale binec, alť děláte, co děláte, přijde nějaký rádoby chytrák a vaše práce je někde.

Pan Fischer přizná, že účastníci diskuse dostali za účast osm stovek (to se jim to tleskalo!!) Pak se nechá zesměšnit, když po něm chtějí, aby mluvil rusky, a nenajde ani trochu pohotovosti, aby řekl něco vtipného, třeba že rusky mluvit nebude, protože by mu stejně dnešní lidé nerozuměli, místo toho blekotá jak nachytaný žáček.

A pan prezident, ten  se opravdu ukázal jako samolibý trouba. Nemám ráda, když se někomu nadává, když padají urážky, ale tady jsem musela klít i já. Stačí poslouchat zprávy. Na sociálkách mají prodloužené směny, protože propuštění se tam začali přhlašovat. Soudci, vychovatelé a sociální pracovnice ve věznicích pracovali i 24 hodin non-stop, aby stihli amnestované propouštět. Kdo je všechny zaplatí? Z jakých peněz to půjde? Opravdu je výhodnější platit amnestovaným sociální dávky, než jim ve vězení ze zákona zajistit práci, aby mohli splácet své dluhy (i vůči státu za to, že je ve věznicích živí) a nevycházeli z věznic zadlužení až po uši, tedy bez chuti pracovat, neboť by jim z platu moc nezbylo?

Opravdu se budou po amnestii mnohá oddělení ve věznicích rušit, jak hlásal mluvčí vězeňské služby, neboť tak moc se jim uleví? A co bude s těmi odsouzenými, kteří čekají mnohdy léta na nástup trestu? Po pravdě: je to výchovné, když někdo něco provede a roky si normálně žije, jako by se nic nestalo? A najednou si má - v době, kdy již na svůj "prohřešek"  zapomněl, a rád  -  jít trest po letech odpykat? V době, kdy již třeba "seká dobrotu", nebo naopak má na triku další neblahé skutky. Když si představím, že bych svému studentovi za pozdní příchody za první pololetí druhého ročníku udělila důtku ve druhém pololetí ročníku třetího, přijde mi to absurdní. Ale náš trestní řád takto funguje již řadu let. Opravdu si pan prezident myslí, že "jeho" amnestie tyto problémy vyřeší?

Také bychom se měli podívat na to, kdo většinu svého života v českých věznicích tráví. Dá se to odvodit i z toho, kdo na propuštění svých blízkých na záběrech Novy čekal. A zase jsme u problému, který tato ani jiná amnestie nevyřeší. Jsou to Romové, lidé bez vzdělání, z okraje společnosti. Myslí si někdo, že člověk, který nikdy nepracoval, protože prostě nic neumí, nemá žádné pracovní návyky, po prezidentské amnestii něco na svém životě změní? Jistě tomu nikdo nevěří. Většina takových lidí skončí ve vězení dříve či později zase. Jen bude něco stát nejdřív jejich propuštění a pak nové odsouzení a věznění.

Ponechme teď stranou to, co se píše v petici, kterou jsem i já podepsala. Že práce kriminalistů, kteří se roky snažili mnohdy opravdu "velké ryby" dostat za mříže, přijde vniveč. Že chudáci, kteří své úspory svěřili Moravia bance či H-systému se nejen nedomohli svých peněz, ale ani nepocítí zadostiučinění, že lumpi byli po zásluze potrestáni. Ke vzteku stačí jen fakt, že kdejaký mizera, který měl to štěstí a kradl a podváděl ve "správné době", nejen že unikne trestu, ale bude na něho pohlíženo jako na netrestaného. Ještě abychom se báli vyjít na ulici, protože mnohým amnestovaným ani nic jiného než trestná činnost nezbývá. Stačí si přečíst statistiky, o kolik procent vždy na počátku roku stoupá nezaměstnanost. K propuštěným sezonním zaměstnancům se přidají i ony stovky (možná jen desítky, nevím) amnestovaných, kteří opravdu pracovat chtějí. Při neoddiskutovatelně vysoké inteligenci pana prezidenta, je jeho amnestie skutek hodný člověka s alzheimrem.

No řekněte sami. Když k tomu všemu přidáme "Japonce a Avatara" jako potenciální prezidenty, "zpackané" maturity, údajné hloupnutí našich dětí, zdražení úplně všeho kvůli vyšším daním, není to přesně to,  co říká titulek?

Autor: Jaroslava Indrová | sobota 5.1.2013 19:07 | karma článku: 23,93 | přečteno: 1302x