Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Shlédli jsme za vás (nebo Zhlédli jsme za vás?)

Vadí  mi pravopisné a jiné chyby v psaných textech. Nejen proto, že jsem úča,  ale prostě proto! A proč jsem tak naštvaná právě na konci prázdnin?

O prázdninách jsem přečetla pentalogii Andrzeje Sapkowského vydanou nakladatelstvím Leonardo v Ostravě a strašně jsem se u ní rozčilovala. Ne že by se mi nelíbila, ale vadilo mi, že překlad byl tak mizerný, chyby v textu tak strašlivé! Nemluvím o „složitostech“ typu „Před mosazným trychtýřem sedící  zaklínač zaťal pěsti…str. 147“. I když většině lidí bude tato věta připadat docela normální – snad trošku složitá, v pořádku není a české stavbě věty neodpovídá. Nebudu nikoho trápit vysvětlováním, jak by to mělo být správně. Podobné pavěty se však objevují běžně v denním tisku a často jsou doprovázené pravopisnými chybami. Měkké i sem, ypsilon tam, co je nám po shodě podmětu s přísudkem nebo po rozdílu mezi shlédnout a zhlédnout (viz nadpis)! Ale v knížkách najdete i perly typu realisovat či 10ti letý, popř. vstoupila si do jámy lvové!

Zvykli jsme si v poslední době házet skoro za všechny nedostatky vinu na školy. Kritizujeme školské reformy existující i ty, které do praxe uvedeny nebyly. Kritizujeme přefeminizovanost škol a nedostatečnou gramotnost jejich absolventů. Nelíbí se nám, že se po žácích chce, aby se učili cokoliv nazpaměť, voláme po učení v souvislostech, po motivaci. Kde to vše najít? Věty-perly vypadávají z moderátorů Novy i ČT, občas nechápeme, co nám vlastně chtěli říci. V regionálních a komerčních rozhlasových stanicích je to ještě mnohem horší; k tomu vietnamizované obchody v centrech našich měst s nápisy: Pižamá a tryčká za supr cénu! Sléva! Sléva! Sléva! (A samozřejmě i knihy, jež neprošly korekturou!) Zkuste pak po žácích chtít,  aby zvládli sloh obstojnou češtinou s co nejmenším počtem chyb. Požádejte, aby vám osmák vyjmenoval „vyjmenovaná slova“! Vaše osmdesátiletá babička to „vystřihne“ lépe a k tomu přidá malou i velkou násobilku. Dnešní pokladní bez kalkulačky neodečte 2,30 od 13,50.

A projektové vyučování? Naše děti ho mají rády – použijí k němu všechny dostupné prostředky – povolené i nepovolené. Z netu se dá přeci stáhnout všechno. Ale chceme-li dělat projekt, musíme k němu mít dostatek znalostí, informace nestačí. Žádný dům nelze postavit na písku bez pevných základů. Dejme tedy dětem nejdřív pevné základy a pak po nich teprve chtějme ony souvislosti. A jak říkali klasici: slova hýbou, příklady táhnou, musíme proto se vším začít u sebe.

MF Dnes organizuje již několik let akci Studenti čtou a píší noviny. Záslužná práce do té míry, že přinutí středoškoláky když ne psát, aspoň si darované noviny přečíst. Úroveň MF Dnes ale šla v poslední době hodně dolů. I zde je plno chyb – dokonce i v titulcích! Samotné titulky občas připomínají svou „poutavostí“ spíš Blesk než seriozní noviny. Méně chytří si z chyb „vezmou příklad“ - je to přece v novinách, musí to být správně, chytřejší naopak na chyby upozorňují a vysmívají se jim.

Pravopisné a jiné chyby najdeme na bilboardech, na politických plakátech, v reklamách, na internetu, často i ve školních učebnicích. Jestliže toto vše společnost toleruje, nedivím se dětem, že se jim nechce nic učit zpaměti, že různými pravidly a předpisy, normami a formami přímo opovrhují. Dělá to přece téměř celá společnost. Spousty chyb se dopouštějí i kolegové blogeři. Chybovat je lidské, ale vadí mi, když se hájí tím, že na formě jim nesejde, že jim záleží na vyjádření. Ale formu nelze přece od obsahu oddělit, jedno souvisí s druhým.

A co jsem chtěla vlastně říci? Abychom se snažili udržet si znalost své mateřštiny na co nejvyšší úrovni, aby nám naše děti nemohly vyčítat, že od nich chceme něco, co sami nedodržujeme.

Autor: Jaroslava Indrová | neděle 30.8.2009 19:14 | karma článku: 24,66 | přečteno: 2359x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Pozor na gaslighting!

V poslední době jsem se vezla na vlně oddechové literatury pro ženy. Všechny ty Romantické útěky Julie Caplin byly tak předvídatelně milé, končily happyendem, v chladném počasí hřály hrdinky horoucí city.

2.6.2024 v 0:00 | Karma: 6,23 | Přečteno: 280x | Kultura

Jaroslava Indrová

Když vás zradí zdraví

Říká se, že na každého jednou dojde. Ano, i na toho, kdo je přesvědčený, že jeho zdraví je pevnější než mramorové schodiště v Komerční bance. Jednou to prostě přijde a pak...

1.6.2024 v 10:22 | Karma: 11,92 | Přečteno: 238x | Společnost

Jaroslava Indrová

Budou pravnoučata vědět, co byly výkladní skříně?

Když byly děti malé, neměla jsem moc možností někam si vyrazit sama. Až jednou - trochu jsme se s mužem nepohodli a já, děti, neděti, vyrazila do města.

24.5.2024 v 11:29 | Karma: 12,09 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Zdraví jako komodita?

Nechtěně jsem vyslechla rozhovor o sousedovi, který si musel najít nového zubaře, když ten jeho zemřel, a co ho to stálo. Měla jsem sto chutí vmísit se do hovoru se slovy: „Ať je rád, že zubaře vůbec sehnal!“

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 20,03 | Přečteno: 347x | Společnost

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 19,15 | Přečteno: 500x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Intenzivní boje s Hamásem končí, válka v Gaze však ne, řekl izraelský premiér

23. června 2024  21:12,  aktualizováno  21:21

Fáze intenzivních bojů proti palestinskému hnutí Hamás se chýlí ke konci. Prohlásil to v neděli...

Neznámí útočníci stříleli v Rusku, cílem byla synagoga, kostel a policejní post

23. června 2024  18:55,  aktualizováno  21:18

Po střelbě na policejní post v Machačkale v ruském Dagestánu pokračuje v jedné ulici střet s...

Ukrajinci poslali do Česka 115 miliard. Banky zjišťují, zda nejsou z korupce

23. června 2024

Premium Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se mluví hlavně o tom, kolik peněz evropské státy posílají do...

Za reportáž povolávací rozkaz. Ukrajinští novináři se obávají o svobodu tisku

23. června 2024  17:57

Ukrajinští novináři se v poslední době setkávají s případy pokusů ovlivnit jejich zpravodajství ze...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy