Přeplněné věznice hrozí vzpourou vězňů!!!

Titulky novin, rozhlasové i televizní zprávy opět hlásají, že nevíme co s vězni. Máme jich tolik, že to vadí už nejen EU, ale i vězňům samotným, takže hrozí, že se vzbouří. Proč?

Jsme jeden ze států,  kde za všechno možné jdete sedět. Například za neplacení výživného. V přeplněné věznici si trest odsedíte, budete mít dost času na rozjímání o tom, jak to udělat, aby vás příště nedostali, ale to je tak vše. Vaše dítě z vás nevyrazí stejně ani korunu a stát vám z peněz daňových poplatníků zajistí veškerou péči. Trochu to připomíná vězení pro dlužníky, jak je popsal slavný Charles Dickens v Kronice Pickwickova klubu. Tam taky vězněný neměl šanci dluh zaplatit pouhým pobytem ve věznici. Jenže ve vězení díky tomu mnohdy strávil i zbytek života.

Co s tím? Za socialismu se vesele kradlo ze státního, dnes se krade hlavně to, co mají lidé pro svůj komfort. Mnozí flákači se považují za jakési novodobé Robiny Hoody – berou přece těm, kteří toho mají sami dost; oni nic nemají – sice nepracují, a co mají, propijou, ale spravedlnost musí být. Ať se pracháč rozdělí. A když ne po dobrém, tak si to vezmeme sami, nejlépe večer.

Další problém je vandalismus. Ať jsou to sprejeři, kteří ničí svými „výtvarnými skvosty“ vše, na co přijdou, nebo ožralci – zdravě naštvaní třeba tím, že Baník (dosaď podle potřeby) prohrál se Spartou (opět změň podle potřeby), nebo mládež, která má v sobě přetlak energie. Odsedět si byť i opakované vandalství, „čórování“ a podobně je pro stát přece značně nevýhodné. Kde jsou slibované veřejně prospěšné práce, domácí vězení s čipem na ruce a pravidelným docházením do práce apod.? Mluvilo se o tom přeci už před pár lety a vždycky to nakonec na něčem krachne. Teď po zákonné úpravě mají do vězení nastoupit všichni ti, již se delší dobu nástupu vyhýbali, a hrozí další zahlcení věznic.

Proč ve vězeních nesedí opravdu jen ti, kteří jsou nebezpeční, a ostatní nejsou zapojeni do pracovního procesu? Je sice velká nezaměstnanost, ale stále je dost prací, které nikdo nechce dělat. Tak ať je dělají drobní zločinci v rámci veřejně prospěšných prací. Přijde nám to všem levněji a nebudeme mít výše zmíněné problémy. Možná to vidím zjednodušeně, ale pořád slyšíme to stejné dokola. Nakonec to bude opravdu tak, že se budeme nejen bát jít v noci do ulic, ale ještě na ty, co nás zbili, okradli, vyloupili nám byt, auto a podobně, budeme pracovat, protože oni sami si svůj pobyt ve vězení, kam je za to naši dobře placení soudci pošlou, nezaplatí.

Autor: Jaroslava Indrová | pátek 10.7.2009 14:37 | karma článku: 16,63 | přečteno: 1644x