Podvádíš, podvádím, podvádíme...

Jako správná učitelka neustále válčím se studenty. Ne tedy ve všem, ale na problematiku opisování máme určitě názory zcela rozdílné.

Já si totiž představuji, že studenti pěkně nastudují patřičnou literaturu, mrknou na nějaký ten podnětný článek na webu a následně vše zapracují do své práce – na závěr neopomenou napsat pěkně podle normy seznam použité literatury. Oni ovšem mají názor zcela odlišný – najdou na netu něco, co se týká zadaného tématu, pěkně začerní text, udělají ctrl+c a ctrl+v se slovy Pata a Mata „A je to!“

A proč se vlastně divím, když tento způsob práce či jemu podobný se stává pomalu všeobecnou normou? Co chvíli si můžete v tisku i na internetu přečíst, kdo kde zase podváděl, co kdo od koho opsal, kdo komu co vypracoval, či naopak ukradl. Dokonce sám ministr školství je v podezření, že podváděl. Vehementně to sice popírá, ale není přece šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu....

Morální hodnoty a jejich dodržování se řeší neustále a neustále jsme nic nevyřešili. Můžeme začít u již zmiňovaných studentů středních a vysokých škol (ale pozor – podobné metody práce došly už i na základky!), pokračovat můžeme přes vyhrožující lékaře, již si vzali za rukojmí nás, obyčejné lidi, až k vrcholovým politikům, kteří mají imunitu snad na vše. Souhlasím s paní Jílkovou – i když její dryáčnický způsob vedení dialogu moc nemusím, že kdo nemá nervy na „svinstva“, tak do politiky raději nejde (omlouvám se, pokud citace není přesná, ale takhle nějak jsem se to dočetla v rozhovoru s ní).

Potřebujeme jak politiky, tak lékaře, bez oněch druhých dokonce nemůžeme vůbec existovat – hlavně my, v „zasviněné“ Ostravě, tak jejich podrazům a podvůdkům ustupujeme a ustupujeme. Ale obávám se, že nebude za chvíli kam. A naši studenti, již pomalu podobný způsob začínají považovat za společensky únosnou normu, nebudou chtít ani umět jednat jinak. A společnost založená na podvodu musí zákonitě zkrachovat.

Kdysi naši učitelé za zlobení dávali trest: Opiš 100x větu ……. Dnes bych mohla zadat trest: Najdi na internetu 100 textů, kde se opakuje věta….

Autor: Jaroslava Indrová | středa 23.2.2011 7:37 | karma článku: 19,13 | přečteno: 2117x