Nechceme maturitu!!!

S tímto heslem pochodovali středoškoláci Prahou. Čtyři chudáčci se je snažili přivést k rozumu transparentem My chceme maturitu, ale policisté je pro jistotu raději mezi spolužáky nepustili.

Když jsem to četla, připadala jsem si jako v levné grotesce. Chápu středoškoláky v třetích a druhých ročnících, když právě na ně padl neblahý los, a mají být oněmi "pokusnými králíky". Ale ty další nechápu. Představují si, že budou čtyři roky chodit do školy, tam to nějak překlepou a na konci dostanou papír, který je pošle rovnou k bakalářské státnici?
Dnešní středoškoláci často přicházejí s tím, že na základce se neučili a že to nebude třeba ani na střední. Nedávají pozor, chtějí dělat jen to, "co je baví" - u některých je to hospoda a počítače - a co budou dělat v budoucnosti, je ani trochu nezajímá - na to je přece času dost. Ale všechno ostatní by chtěli pokud možno ihned.
Budoucí maturanti si stěžují na to, že nemají dostatek informací. Lžou - buď vědomě, nebo pokračují v onom trendu o nic se nestarat a pak tvrdí, že mají málo informací.  V poslední době byly všechny školy naopak informacemi přímo zahlceny. Maturanti mají k dispozici portál www.novamaturita.cz, kde mají i vzorové úkoly, odpovědi na předpokládané otázky a možnost na cokoliv se písemně zeptat. Včechny školy vyvěsily už dávno seznamy četby - stačí se podívat na jejich www stránky. Ředitelé informují své žáky o tom, z čeho budou moci maturovat. Učitelé je připravují na testování...
A jak to vím? Jsem v tom taky "namočená", jako mí studenti - mám totiž právě ty třeťáky a mám je ráda a nechtěla bych, aby dopadli špatně. S čím nesouhlasím, je to, že jim změnili pravidla hry uprostřed studia. To fér není.  Ale na druhé straně nemohou říct, že absolutně netuší, co je čeká.
Může se podle toho, co zde píšu, zdát, že jsem propagátorem nových maturit. To snad ani ne, ale současný stav je opravdu neúnosný. Na některých školách mají dnešní maturity úroveň naprosto tristní, s tím je třeba něco dělat. Ale co, to netuším, jsem jen obyčejný učitel.

Zajímalo by mě, kdo hlavně protestuje. Jestli ti, kteří mají ve škole dobré výsledky, nebo ti, kteří sotva prolézají... A také by mě zajímalo, proč neprotestovali před ministerstvem školství. Asi byli všichni přespolní a nevěděli, kde se ono ministerstvo nachází. Ale je to přece facebooková generace, tak mohli mrknout na google či na seznam, tam na mapách mohli vše snadno zjistit a nemuseli se ztrapňovat házením rajčat na Lichtenštejnský palác. 
P.S. To zas bude drsných výhrůžek v diskusi. Už se těším!

Autor: Jaroslava Indrová | sobota 20.6.2009 18:42 | karma článku: 22,11 | přečteno: 1647x