Jak to bude s těmi opasky???

V poslední době se celá země neustále hádá o peníze.  Což o to, to se dá pochopit – peníze až na prvním místě, nikdo nechce umřít hlady. Ale kolikrát to opravdu stojí za to. Deset procent sem, pět procent tam, čtyři procenta vedle... A co s tím? Jak to dopadne?

Soudci dostanou zpět svá čtyři procenta – musí mít vysoké platy, aby byli nezávislí, a tudíž nezkorumpovatelní.  Nevím, zda to pomůže. Zkušenost praví, že kdo má hodně, chce stále víc…. A morálně nepevný člověk se dá zkorumpovat vždycky.

Lékaři raději utečou do Německa, kde dostanou víc, protože za takovou almužnu dělat nemůžou, to je pod úroveň celého světa – nejen jejich.

Když tak budu vzpomínat na doby nedávno i dávněji minulé, tak protestovali či protestují také hasiči, policisté, piloti, řídící letového provozu, dokonce se už ozvali i učitelé a zdravotní sestry – a to jsou profese, které obvykle „drží hubu“, protože obojí přece „není povolání, ale poslání“…  Jo a zapomněla jsem na politiky, kteří si na své platy sáhnout také hned tak nenechají. Tuze jim vadí, že by měli ze svých almužen obětovat 5 procent. Protože jak by pak vypadali vedle svých evropských kolegů -  třeba v Evropském parlamentu. (To by mohl sice zedník říct taky, ale nemá takovou vyřídilku a nejde mu tak dobře přepočítávání eur na koruny a naopak – má totiž jiné starosti.)

V současnosti se musí bát o platy kdekdo. Vláda nemá, kde brát, tak se snaží naopak ubírat. No a každý se brání – tedy každý. Už jste slyšeli, že by stávkovaly uklizečky ve školách? A víte, jaké mají platy? Že se nepředřou? Že se měly líp ve škole učit a teď mohly vykonávat lépe honorovanou práci? Ano, pravda, ale na druhé straně někdo tu práci dělat přeci musí.  Stejně tak účetní, sekretářky ve školách, kuchařky, údržbáři a další státní profese.

Teď budu nařčena ze svatokrádeže, ale opravdu si myslím, že když utáhnout opasky, tak všem rovným dílem – na stejná procenta. Tedy čím mám větší plat, tím víc obětuji. Vždyť pomůže-li to a platy půjdou opět nahoru, tak poskočím rychleji. Nevím, matika nebyl můj oblíbený předmět, ale selský rozum mi velí tento názor. A hodný král v pohádce začal vždycky u sebe. To jen ten zlý vyhlašoval daně a kradl sedlákům slepice a obilí pro své vojsko. Vždyť sníží-li se platy o oněch předpovídaných 10 procent, pocítí to všichni stejně -  i když to vzhledem k výšce jejich platů bude naprosto rozdílná částka. 10 procent z platu poslance bude určitě více než z platu školníka, ale … Školník s tím bude pravděpodobně zápasit víc.

A ještě jeden poznatek. Souhlasím s tím, že mladí ve státních službách mají hanebné nástupní platy. Ale panebože není možné to napravit tím, že se peníze „urvou“ těm, co už nějaký pátek pracují, dobře pracují, mají zkušenosti, ony mladé uvádějí do praxe. Všude ve světě si takových lidí váží a my je tahle ponížíme? Otec se synem ve stejném podniku přinesou domů téměř stejný plat, přestože otec vlastně pětadvacet let na syna pracoval a teď, když by mohl „užívat plodů dlouholeté praxe“, spadne na úroveň svého syna? Jak spolu mohou obě generace nadále vycházet? Přemýšlel o tom někdo?

Mám hodně známých ve státních službách a všichni doufají, že to nějak dopadne. Jsem spolu s nimi moc zvědavá, jak….

Autor: Jaroslava Indrová | čtvrtek 30.9.2010 13:06 | karma článku: 43,17 | přečteno: 8777x