Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chtěla bych, aby mi někdo udělal radost

Nejsem sice Radovan - což prý znamená rozradostněný, ale občas bych jím být chtěla. V poslední době se ale nějak nedaří. Práce plno, do toho jedovaté hrníčky a nakonec problémy s novou sprchou.

Chtěli jsme si udělat radost a rozhodli jsme se, že starý srchový kout nahradíme moderním sprchovým boxem. Vyhlédli jsme si ho a začali shánět řemeslníka - což dnes není lehký úkol.

Měli jsme obrovské štěstí, řemeslník přijel, mrknul ale... Náš starý sprchový kout byl vybudován na krásném podstavečku, což nám tehdy firma vysvětlila jako záležitost čistě estetickou. Pan šéf ale prohlásil, že je to divné, ale že to nějak udělají, a hned začal spřádat plány kdy a co. Byla jsem uchvácena rychlostí, snahou, vším. Udělali na mě obrovský dojem, a tak jsme hned změnili plány, spočítali úspory a šli do toho. Firma dorazila podle plánu, vybourala kout a přišel šok. Podstaveček nebyl kvůli hezčímu vzhledu, i když to vážně vypadalo dobře, ale kvůli špatně provedenému odpadu. Jak to nazval pan šéf: do kopečka. Bylo třeba s tím něco udělat - v koupelně hromádka suti, polozbořený soklík a nad ním dva zamyšlení chlapi a jedna nešťastná ženská. Ať to neprotahuju - nakonec do toho šli opravdu, začala akce kulový blesk. Nejdřív ráno nastoupil instalatér na nový odpad, po něm zedník na nový soklík a druhý den - "až to bude suchý" - konečně firma na montáž boxu. Nejen že si každou práci nechal každý z nich zaplatit zvlášť, čili se vše dost prodražilo, ale výsledek není takový, jaký by si spokojený zákazník představoval.

Představte si, že v rohu koupelny vykachlíkované mramorovanými kachlíky s podlahou z italské dlažby vám trůní čtverec z itongu, zcela jiné velikosti než sprchový box, a že vám někdo řekne: to si pak necháte zaříznout. Při použití sveřepého výrazu zkombinovaného s ženským šarmem se mi podařilo přinutit pana šéfa itong zaříznout, ale to bylo tak asi vše. Po jejich odchodu trůnil v rohu koupelny nádherný sprchový box ovládaný elektronikou a ten stál na podstaci z bílého itongu. Myslela jsem, že takovéto DODO (dodělej doma) odešlo se socialismem, ale jak je vidět, ne. Máme sice s manželem vzdělání zcela odlišného druhu, ale nařezat dlaždice a obložit jimi sokl jsme zvládli, ostatní, co ve forfu firma zapomněla, bohužel ne.

Neměli jsme svou draze zaplacenou nádheru ještě ani týden a už jsme volali firmu znovu - ve střeše boxu zela díra a ruční sprcha tekla všude jen ne tam, kudy měla. Dělník přijel, během pěti minut vše opravil a ještě mi stačil jen tak mimochodem sdělit, že zapomenuté těsnění mi tam tedy už dal - netušila jsem, že nějaké těsnění chybělo, nikdo se celý týden o něčem podobném ani nezmínil. Druhý den se manžel rozhodl konečně vyzkoušet box naplno. Byl sám doma, tak se zavřel v  koupelně, přepínal, užíval si. Naštěstí jsem právě přišla domů, protože buď by vyplavil sousedy, nebo možná po zaplavení elektřiny zabil sám sebe, nevím, nejsem odborník. Vím jen, že po odstranění potopy jsme zjistili, že trubka přivádějící k sprše vodu byla zcela volná a vytvořia takový menší vodotrysk.

Když spočítám cenu za práci, vyjde mi hodinová mzda taková, jakou já, vysokoškolačka, nemám. Mě za potenciální chyby v práci trestají - myslím, že zaměstanci vědí, o čem mluvím. Jsou profese, kde by chyba mohla mít fatální důsledky - myslím, že zde by právě tento případ klidně mohl nastat, elektřina a voda příliš dohromady nejdou a opatrnost by měla být na místě. Přesto řemeslník udělá práci, kterou si nezkontroluje, a s klidným svědomím odjede. Velmi často ještě musíme počítat s tím, že svou práci sice udělá dobře, ale zničí něco jiného - odře, poškrábe, rozbije - u nás to je právě dlažba. Instalatér, který řeže trubky na nově položené podlaze - to zažila zase moje dcera. Chybně zapojená elektřina - znám z vyprávění jedné známé. A tak bych mohla pokračovat. Je to smutné. Učit se řemeslu chce jít málokdo, vysoce odborné práce pak provádí kdekdo a výsledek často neodpovídá. Škoda. Radši bych přece jen byla Radovana a nejen podle jména.

Autor: Jaroslava Indrová | sobota 14.1.2012 14:20 | karma článku: 15,02 | přečteno: 1251x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Pozor na gaslighting!

V poslední době jsem se vezla na vlně oddechové literatury pro ženy. Všechny ty Romantické útěky Julie Caplin byly tak předvídatelně milé, končily happyendem, v chladném počasí hřály hrdinky horoucí city.

2.6.2024 v 0:00 | Karma: 5,36 | Přečteno: 273x | Kultura

Jaroslava Indrová

Když vás zradí zdraví

Říká se, že na každého jednou dojde. Ano, i na toho, kdo je přesvědčený, že jeho zdraví je pevnější než mramorové schodiště v Komerční bance. Jednou to prostě přijde a pak...

1.6.2024 v 10:22 | Karma: 11,92 | Přečteno: 237x | Společnost

Jaroslava Indrová

Budou pravnoučata vědět, co byly výkladní skříně?

Když byly děti malé, neměla jsem moc možností někam si vyrazit sama. Až jednou - trochu jsme se s mužem nepohodli a já, děti, neděti, vyrazila do města.

24.5.2024 v 11:29 | Karma: 12,09 | Přečteno: 280x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Zdraví jako komodita?

Nechtěně jsem vyslechla rozhovor o sousedovi, který si musel najít nového zubaře, když ten jeho zemřel, a co ho to stálo. Měla jsem sto chutí vmísit se do hovoru se slovy: „Ať je rád, že zubaře vůbec sehnal!“

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 20,03 | Přečteno: 346x | Společnost

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 19,15 | Přečteno: 498x | Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

VIDEO: Policisté šokovali Brity, autem úmyslně srazili krávu. Řešil to i ministr

16. června 2024  19:11

Britskou veřejnost šokovaly záznamy z páteční noci, kdy policisté na předměstí Londýna naháněli...

Máme cestu k míru na Ukrajině, myslí si Pavel po summitu ve Švýcarsku

16. června 2024  18:51,  aktualizováno  19:04

Naplněna podle českého prezidenta Petra Pavla byla původní očekávání, že summit ve Švýcarsku...

OBRAZEM: Česko kupuje nové tanky. V čem je lepší Leopard 2A8 než T-72?

16. června 2024

Za 77 tanků Leopard 2A8 by měla vláda zaplatit 52 miliard korun. Ty pořídí ve společném nákupu s...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,71
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy