Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alternativní život

Slova jako alternativa, alternativní či bio se stala módní. Alternativní divadlo, vytápění, stravování, bydlení…

Jedna herečka vyprávěla, že s manželem provozují alternativní životní styl – jejich děti mají jen dřevěné hračky, nemají doma televizi, počítač, nic, co by děti mohlo zkazit. Všichni jsou spokojeni… tedy až na nejstarší pubertální dceru. Já se jí tedy nedivím. Žít alternativně se dospělí mohou rozhodnout naprosto svobodně, ale svým dětem svůj styl života vlastně vnutí. Dokud jsou malé, není s tím problém, ale když se děti dostanou do puberty, nechtěla bych být v jejich kůži. Ona jsou to stvoření stádní, nejradši mají všichni všechno stejné (nebo „aspoň“ lepší verzi toho stejného), odlišuje-li se někdo, kolektiv mu to dokáže pěkně osladit. Jak si asi v kolektivu „konzumních“ spolužáků připadá takové alternativní dítě? Nejčastější předměty hovoru - nový mobil, oblíbený zpěvák a jeho nejnovější hit, hamburger v „mekáči“, nové džíny a značkové tričko. Čím může takový alternativec konkurovat při balení krásné spolužačky? Tím, že mají doma kozu a sami si dělají kozí sýry? Kam ji pozve, když kolu nikdy nepil a do Mc Donaldu nechodí? Že by právě na onen kozí sýr a hlt kozího mléka?  Dokonce s ní nemůže ani pochatovat, neboť nemá počítač, o profilu na Facebooku ani nemluvě. Zní to směšně, ale nedivím se, že puberťák se často rodičovské snaze žít alternativně vzepře.

Nejlepší řešení je dítě do kolektivu konzumentů radši vůbec nepustit, vzdělávat ho doma.  Tak na tom bude jak my za socialismu. Co nezná, nebude mu chybět. Bude šťastné na samotě u lesa, vděčné za pohádku při petrolejce a nový mobil ani hamburger mu nepochybí – nikdy je nevidělo. A kdyby dítě náhodou dostalo roupy a chtělo poznávat neznámé, snadná pomoc. Jedna moje známá vyznávala vegetariánství. Když jsme se jí ptaly, co její desetiletý syn, říkala, že s tím nemá problém. Na dotaz, jestli ve škole na spolužácích neloudí šunku, odpověděla, že už ne. Že jednou projevil přání šunku mít, tak mu jí koupila 20 dkg, nechala mu ji sníst jen tak, bez chleba. Bylo mu prý tak špatně, že podobné přání už nevyslovil. Taky řešení.

On ale život na venkově, bez vymožeností civilizace, je často jen taková hra. Fanatičtí „přírodňáci“ opustí výnosné zaměstnání, odstěhují se do hor, kde perou na valše, jedí jen to, co si vypěstují, nepoužívají žádné výdobytky civilizace. Lidé, kteří na civilizaci rezignují úplně, pak ale riskují, že může dojít k situaci, že jim půjde doslova o život jako v době, kdy civilizace byla v plenkách. Všechny choroby - hlavně u malých dětí - heřmánkem  ani jinou alternativní metodou nevyléčíme. Nebo žijí schizofrenně. V práci si vyřídí maily, pak nakoupí biopotraviny, vše (včetně dětí, které ve městě chodí do „alternativní“ školy) naloží do džípu a odjedou na svou alternativně vybavenou chalupu. Tam se radují ze života bez mobilu, bez počítače, bez televize. Vzhledem k tomu, že ve škole se dnes s počítačem tak nějak počítá, mají to jejich děti blbé, protože svůj úkol si doma určitě nevypracují. Ale proti gustu žádný dišputát.

A proč se tím to tématem vůbec zabývám? K oněm alternativcům patří také ti, co se přivazují řetězům ke stromům, jež mají být pokáceny. Ale podívali se někdy do svého nejbližšího okolí? Vidí, jak jsou trávníky na sídlištích zplanělé, jak by nutně potřebovaly vyhrabat? Že stromy podél cest mají polámané větve a potřebovaly by prořezat? Jak lidé zavalují okolí kontejnerů odpadky – starým nábytkem, matracemi? Připadá mi, že nevidíme, co bychom vidět měli, že před problémy utíkáme do svého malého světa, kterým se obklopujeme jako bublinou. Co je za ní, nás v podstatě nezajímá. Ostatní ať si dělají, co chtějí, já mám svůj biosvět a ten mi stačí. Stačí opravdu? Neměly by být bio všechny potraviny, neměli bychom se výdobytky civilizace naučit využívat – ne zneužívat, místo abychom na ně rezignovali? Televizi přece doma mít můžu – kdykoliv se dá vypnout, stejně tak jako počítač. A mobil může přece svým majitelům zachránit život, ale i jej lze v době, kdy nechci být rušen, prostě vypnout. Přijde mi to směšné. Celé generace našich předků se snažily zlepšit nám – svým potomkům – kvalitu života. A my jsme teď buď otrokem těchto výdobytků civilizace, nebo před nimi prcháme do alternativního biosvěta. Neměli bychom s tím něco udělat?

Autor: Jaroslava Indrová | pátek 10.8.2012 19:35 | karma článku: 17,09 | přečteno: 1618x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Pozor na gaslighting!

V poslední době jsem se vezla na vlně oddechové literatury pro ženy. Všechny ty Romantické útěky Julie Caplin byly tak předvídatelně milé, končily happyendem, v chladném počasí hřály hrdinky horoucí city.

2.6.2024 v 0:00 | Karma: 6,23 | Přečteno: 280x | Kultura

Jaroslava Indrová

Když vás zradí zdraví

Říká se, že na každého jednou dojde. Ano, i na toho, kdo je přesvědčený, že jeho zdraví je pevnější než mramorové schodiště v Komerční bance. Jednou to prostě přijde a pak...

1.6.2024 v 10:22 | Karma: 11,92 | Přečteno: 238x | Společnost

Jaroslava Indrová

Budou pravnoučata vědět, co byly výkladní skříně?

Když byly děti malé, neměla jsem moc možností někam si vyrazit sama. Až jednou - trochu jsme se s mužem nepohodli a já, děti, neděti, vyrazila do města.

24.5.2024 v 11:29 | Karma: 12,09 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Zdraví jako komodita?

Nechtěně jsem vyslechla rozhovor o sousedovi, který si musel najít nového zubaře, když ten jeho zemřel, a co ho to stálo. Měla jsem sto chutí vmísit se do hovoru se slovy: „Ať je rád, že zubaře vůbec sehnal!“

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 20,03 | Přečteno: 347x | Společnost

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 19,15 | Přečteno: 500x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy