Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechoďte v létě trávou bosí, když máte kolem samé vosy

Občas vosy, včely, sršni dokážou být pěkně drsní. A když se někde u Vás poblíž usadí, to pak nejde říkat, že nám jejich společenství ani trochu nevadí.

Jednou o prázdninách na chalupě nás proháněly agresivní vosy. Svůj tábor založily v zemi uprostřed zahrady. A tak jsem se obvykle plížívala až kolem půlnoci, abych pověsila vyprané cíchy anebo s baterkou na čele vyplela nějakou tu mrkev a cibuli.

Vosy mezitím poštípali našeho psa, sousedovic kozu a prase, kominíka, listonoše a maminčinu kamarádku z dětství. Když se ale vrhli i na pracovníka energetických závodů, zapisujícího stav elektroměru, rozhodl se můj tehdy ještě žijící otec situaci rázně řešit.

Přinesl z půdy poválečnou zpuchřelou protiplynovou masku a přivedl do prudkého varu obrovský hrnec vody se slovy: "Já těm bestiím eště ukážu, kdo tady velí, ty budou koukat, jak jim to natřu".

Pak rozdal pokyny. Máti s našimi malými dětmi měla zakázáno opustit zápraží. A trestné komando, nepočítám-li ten hrnec, čítalo dvě osoby. Otce v masce a mě. Navlečenou dle jeho příkazu do dlouhého gumáku a holínek. Manžel se této produkce nezúčastnil, pískal totiž coby rozhodčí zase nějaký jeho řeckořímský zápas.

Načež jsme se oba opatrně vplížili do zahrady. A chrstli tu vroucí vodu do předem označené díry v zemi. Chvíli se nic nedělo a můj tatínek se začal dmout pýchou, jak na vetřelce vyzrál. A pak se to stalo.

Ozval se zuřivý hukot a vosí kolonie se vyřítila z patrně dobře utajeného únikového východu svého doupěte. A zaútočila na tatínka. Tehdy do půl těla nahého, jen v modračkách. Proč - no bylo přece léto, horké léto. A pak - měl přece tu masku...

Takže jsme celí uřícení přidusali k domu. Já - coby těžkooděnec v gumáku a holínkách - bez úhony. Tatínek ale notně poštípaný od krku až do pasu.

Moje drahá rodička navíc v tom nastalém zmatku zaječela :"Kde máš, proboha, to dítě?" No, tehdy můj teprve dvouletý syn spokojeně seděl v trávě na místě exekuce. Bez jediného bodnutí, naštěstí.

Večer, po několikerém ošetření otce jsem usoudila, že vosy měly patrně dobře fungující špionážní síť. A   tak i věděly, komu to mají vlastně "natřít".

                                                       ---------------------------------------

Letos v červnu jsme byli s mým drahým pozváni ke známým, kteří si koupili velice, velice drahá krbová kamna. Dům otevřený a nikde nikdo. Až nahoře na střeše jsme uviděli trůnit Pavla. Vzápětí přiklusala jeho žena, že prý mají v komíně včelí roj, který zakryli deskou. Proč, to jsme nepochopili a ani nekomentovali. Že by chtěli začít včelařit? Ale na střeše?

 Pak jsme v jejich luxusním obýváku spokojeně popíjeli kafe a trochu přehnaně chválili jak kamna, tak i celkovou vyladěnost - "do medova". Najednou se ozval hukot a včely celé černé od sazí zmateně   vylézaly v celých houfech otvorem za kamny. A škobrtajíce jedna přes druhou ťapkaly po vysokém béžovém koberci a sunuly se po pastelových zdech a bílém stropě. Aby nám vzápětí napadaly do kafe a na veliký dort. Taktéž medový, vyladěný do béžova. Jak jinak.

Za několik dní mi pak Blanka volala, že přizvaný kominík našel v komíně černé plástve medu. A že se pár jedinců uhnízdilo i v jejich postelích. O budoucím včelaření však ani muk.

Jo, když se nepřipojí k novým kamnům roura a zůstane ze zdi trčet prázdná ďoura...

                                                   ------------------------------------------

A že sršni dokážou být pěkně drsní, na to jsme si vzpomněli hned ten samý večer. Jednomu z mých bratranců se totiž uhnízdili na chatě. A jako messerschmidtové nalétávali do místností, jakmile rodina dorazila na víkend. Vylézali průduchem nad kachlovými kamny a to nejvíc, když Eliška začala vařit.  Nechtění návštěvníci totiž ve štěrbině do komína bivakoli.

Televizi si rovněž velice oblíbili. A to tak, že svítící obrazovku hustě pokryli za spokojeného bzučení. Když pak shlédli s celou rodinou pár dílů Nemocnice na kraji města, začal Jiří jednat. Sám, bez hasičů nebo jiné záchranné složky. Velikou injekční stříkačkou, naplněnou etanolem, zapumpoval několikrát do větráku. A Eliška tyhle stihačky, rázem přiopilé a zmateně lezoucí, smetala do kýblu. Vyprávěla mi pak, že po nějaké té stovce přestala počítat.

Asi týden po zásahu jsme je všichni čtyři navštívili. Muži vylezli pod střechu a strhli až u vikýře visící obrovské sršní hnízdo. Do kterého, pochopitelně, několikrát nastříkali další dávku. A naši dva potomci celé odpoledne obdivovali zbytky těchto nezvaných hostů - kde jinde než na kompostu.

Doma jsem ale po několika dnech neustále chodila do dětského pokoje, sama celá zmatená. Aniž bych si dýchla etanolu. Odněkud se linul neuvěřitelný smrad. Ratolesti byly na táboře a my vymalovali, uklidili. Až mi padla do oka velká krabička od sirek v jednom šuplíku psacího stolu. A místo zápalek objevila i příčinu - několik sršních exemplářů. V značném rozkladu.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ludmila Ibehejová | sobota 16.7.2016 4:01 | karma článku: 30,57 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Ludmila Ibehejová

Tak o tuhle morovou ránu jsem si -pane Dušku - nekoledovala a určitě za ní ani nemůžu

Chtěla jsem o všem, co nás tohle jaro postihlo (a hned oba s manželem) spíše mlčet, dokonce i před našimi dětmi. Ale ti mají právo vědět, co se u nás děje a tak s těžkým srdcem jsem je informovala. S těžkým srdcem, plným kamení...

19.7.2023 v 3:41 | Karma: 43,08 | Přečteno: 7029x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Sen je prý jen sen a kdo mu věří...

Sny jsou podle názoru mnohých psychologů a i psychiatrů údajně obrazem nitra, jakousi skládankou úzkostných pocitů, uložených kdesi hluboko v koutku naší duše.

8.4.2023 v 15:08 | Karma: 25,39 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Jak jsem obdržela dávku ...

A to naprosto nečekaně, bez žádosti a dokonce proti své vůli. V pondělí jsem totiž byla na pravidelné oční roční kontrole, protože pečuji o sebe v rámci svých možností

3.4.2023 v 6:54 | Karma: 28,49 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Umět se radovat - o to vlastně běží

I malé pousmání by nás mělo automaticky naladit na lepší vlnu. A to bych se na to podívala, aby s takovým úsměvem nebyl svět hned hezčí. Mým bonusem je sametový úsměv naší krásné dvouleté vnučky, který mi dokáže prozářit celý den.

26.3.2023 v 5:36 | Karma: 25,88 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Tak tu máme další rok

"Když si delší dobu myslíš, že je všechno špatně, tak to také špatně je" - Murphy. Silně pochybuji, že můj milovaný dědeček něco od pana Murphyho četl. On, bojující kdysi na Piávě, vnímal běh světa po svém. A rád o tom mudroval .

25.1.2023 v 21:47 | Karma: 26,56 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 206
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 763x
Po studiích technického směru jsem vědu a techniku asi výrazně ochudila. Nikdy jsem totiž nekonstruovala. Ráda jsem psala. Bohužel, jen pro své přátele. A také výborně vařím. A je to na mně a mém manželovi znát...

Seznam rubrik