Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak Mariánské Lázně vyléčily moje převeliké strázně

Každý, koho někdy trápil dlouhodobý zánět páteře a vyhřezlé plotýnky asi ví, o čem píšu. Byla jsem půl roku úplný a dokonalý, přímo biblický lazar. A najednou došlo k zázraku. Ale až v lázních, v těch našich - českých Mariánských.

Asi dva dny po třínedělním lázeňském pobytu, to už jako člověk vzpřímený, jsem patrně příšerně vyděsila jednu známou. Nevěřícně na mě u nákupního střediska Albert civěla a skřehotala: "Ty jako zase už normálně chodíš? A bez francouzských holí?" A po dlouhém, obapolném mlčení pokračovala. Jak od někoho slyšela, že jsem na tom opravdu, ale opravdu zle.

Ani nebudu opakovat, co všechno podle ní o mém kolapsu (nevyléčitelném, jak jinak) po Plzni kolovalo. A tak jsem se rychle odporoučela. A svižně odkráčela. Daleko svižněji, než jsem vlastně mohla a předpokládala. Nepředkloněná a nevychýlená k pravé straně jako celý předešlý půlrok.

Když jsem se pak zvědavě ohlédla, ještě tam stála. Zírala a něco si polohlasně huhlala.

Do Mariánských lázní jsme s manželem odjížděli hned první májový den. Bylo překrásně a já nějak podvědomě cítila, že se asi všechno to mé trápení přece jen začne obracet k lepšímu.

 Kousek za Plzní jsme se vmísili do kolony motorkářů, kteří nás kupodivu docela ukázněně míjeli v malých polokroužcích. A zařazeni do trojstupů posléze zmizeli až někde směrem na Chodovou Planou. Byla v tom taková nějaká veliká svoboda a radost, která mě úplně pohltila. Kolem silnice sem tam postávaly skupinky mávajících lidí s dětmi a fotoaparáty a my se marně dohadovali, o jakou akci se asi jedná. Na průjezd nočních vlků to nevypadalo. To ještě zdaleka ne. A kolem všechny ty kvetoucí trnky na mezích, svítící pampelišky, zeleň okolních luk a polí. Pastva pro oči a hlavně pak balzám pro duši.

Mariánské Lázně nás přímo okouzlily. Na první pohled. Upravené, čisťounké. Osázené rozkvetlými tulipány, narciskami, maceškami, pomněnkami a sedmikráskami. Záhony obtížené kvetoucími keři. A parky plné vzácných jehličnanů a listnáčů, jejichž tmavá a světlá zeleň se střídala se zlatou a někdy až karmínovou.

Celá ta kotlina, ve které město leží, je přímo pohádkově krásná. A ty pastelové, něžné barvy lázeňských domů. Střechy, o kterých tuším pan Hrabal jednou napsal, že jsou jako šlehačkové poháry pod modrým nebem. A ten mír a klid. Kolonáda a cestičky v parcích plné nespěchajících lidí. To všechno nás rázem  vtáhlo do své pohodové léčivé náruče.

Přivítáni jsme byli v recepci nedávno nově rekonstruovaného komplexu SPA hotelu Svoboda (stravování), spojeném koridorem s Margaretou (ubytování) a Palladiem (procedury). Vše nové, útulné, čisťounké s výhledem do lesoparku. Pod jednou střechou nedaleko kolonády. Personál vlídný a velice, velice  profesionální. Ať už se jednalo o zaměstnance jídelny, pokojské, paní doktorku nebo lázeňské sestřičky. Jejichž laskavé a šikovné ruce mě (a nejen mě) hnětly, masírovaly, balily do slatiny, parafínu, dávaly plynové koupele a injekce. Byla to celá dlouhá řada dalších procedur, včetně těch dýchacích, trvající prakticky od snídaně do oběda a někdy i po něm. Vše báječně zorganizované a sestavené s maximální péčí o pacienta. Od pondělí do soboty. 

Počasí jsme měli snad rovněž ´na objednávku´, první týden vyloženě slunný. Denně jsme každé odpoledne vyráželi na kolonádu a menší procházky. Já dokonce po několika dnech - zázrak - bez holí! 

Zpívající fontána každé tři hodiny měnila svůj program - Boccelli, Hapka, Malásek a další. A středem města jsme pak korzovali s dalšími pohodovými pacienty a náhodnými návštěvníky. Klientela jak česká, tak i německá a ruská.

V druhém týdnu našeho pobytu bylo slavnostní zahájení lázeňské sezóny se spoustou programů přímo na kolonádě. A opět, i počasí nám přálo. Pár dnů před jejím začátkem jsme byli jednou odpoledne na duchovním koncertu v místním překrásném kostele Nanebevzetí Panny Marie. Program - Vivaldi "Domine Deus", Schubert "Ave Maria", dále pak Mozart, Verdi a Vagner. Strhující, ale jinak velice, převelice chladné. Přímo mrazivé. Myslím tím posezení v tom kostele. To jsme jaksi obě dvě - já a moje paní páteř - poněkud nedomyslely. Ale opět -  laskavá paní pořadatelka, která patrně zaslechla mé obavy, vzápětí přispěchala se spoustou klekacích polštářků, kterými mě obložila. Přímo zahrnula. V tomto městě snad všichni lidé byli laskaví a vstřícní, jinak si to ani nedovedu vysvětlit.    

První sobotní odpoledne našeho pobytu jsme ve Staré Roli navštívili naše kamarádky z koleje, které v tomto kraji po skončení školy zakořenily. A v neděli zajeli do klášterních zahrad v Teplé, které udržují synové našeho dalšího spolužáka.

Do doby naší mladosti  jsme byli naráz vtaženi na koncertu orchestru z K.Varů v Nových lázních. Jejich  úžasný BIG BAND s pořadem Glenn Millera, George Gershwina, Duke Ellingtona a Louis Armstronga zanechal v naší mysli hlubokou, přímo nesmazatelnou stopu. Moonlight serenáda a Rhapsody in Blue bude asi pro mě věčnou vzpomínkou na tenhle krásný večer. Odcházeli jsme pak noční kolonádou a ztichlým parkem k našemu hotelu nesmírně šťastní. Zasažení krásou a dotekem našeho dávného jazzového mládí.

Když se náš pobyt chýlil ke konci, uvědomila jsme si, jak nám bude zatěžko opouštět tohle nádherné město. A hlavně pak - tyhle lázně. S jejich báječnými lidmi, neskonalou péčí a maximální profesionalitou.

A tak vřelé díky Vám všem z komplexu Svobody, Margarety, Palladia. Rádi se budeme k Vám, do Vaší laskavé náruče, vracet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ludmila Ibehejová | pondělí 13.6.2016 19:11 | karma článku: 32,41 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Ludmila Ibehejová

Tak o tuhle morovou ránu jsem si -pane Dušku - nekoledovala a určitě za ní ani nemůžu

Chtěla jsem o všem, co nás tohle jaro postihlo (a hned oba s manželem) spíše mlčet, dokonce i před našimi dětmi. Ale ti mají právo vědět, co se u nás děje a tak s těžkým srdcem jsem je informovala. S těžkým srdcem, plným kamení...

19.7.2023 v 3:41 | Karma: 43,09 | Přečteno: 7031x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Sen je prý jen sen a kdo mu věří...

Sny jsou podle názoru mnohých psychologů a i psychiatrů údajně obrazem nitra, jakousi skládankou úzkostných pocitů, uložených kdesi hluboko v koutku naší duše.

8.4.2023 v 15:08 | Karma: 25,52 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Jak jsem obdržela dávku ...

A to naprosto nečekaně, bez žádosti a dokonce proti své vůli. V pondělí jsem totiž byla na pravidelné oční roční kontrole, protože pečuji o sebe v rámci svých možností

3.4.2023 v 6:54 | Karma: 28,49 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Umět se radovat - o to vlastně běží

I malé pousmání by nás mělo automaticky naladit na lepší vlnu. A to bych se na to podívala, aby s takovým úsměvem nebyl svět hned hezčí. Mým bonusem je sametový úsměv naší krásné dvouleté vnučky, který mi dokáže prozářit celý den.

26.3.2023 v 5:36 | Karma: 25,88 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Tak tu máme další rok

"Když si delší dobu myslíš, že je všechno špatně, tak to také špatně je" - Murphy. Silně pochybuji, že můj milovaný dědeček něco od pana Murphyho četl. On, bojující kdysi na Piávě, vnímal běh světa po svém. A rád o tom mudroval .

25.1.2023 v 21:47 | Karma: 26,71 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Děti jsme nebily. Někdy nám ujelo nevhodné slovo, hájí se vychovatelky z jeslí

22. května 2024  13:41

Dvě vychovatelky, které se podle obžaloby nevhodně chovaly k dětem v žateckých jeslích, dnes před...

Radikální vizionář změní USA. Trumpův muž má plán, těží z něj i „křivák“ Biden

22. května 2024  13:40

Premium Spojené státy potřebují radikální ekonomickou léčbu, nulové překážky na trhu jsou nebezpečím pro...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u střední odborné školy Euroškola ve Strakonicích, kde podle jejich...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 206
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Po studiích technického směru jsem vědu a techniku asi výrazně ochudila. Nikdy jsem totiž nekonstruovala. Ráda jsem psala. Bohužel, jen pro své přátele. A také výborně vařím. A je to na mně a mém manželovi znát...

Seznam rubrik