Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Není stupidní spíše oslava bombardování Gazy?

Ano, odmítám tancovat dobový taneček nad nynějšími mrtvolami v Gaze. Pokud nebude mít plánovací oddělení masakrů žádnou opozici ve veřejném mínění, bude se bombardovat všude a desetkrát tolik.

Kritika jakéhokoli bombardování není stupidní.  Stupidní je tvářit se, že se nic neděje nebo že se děje cosi nutně svatého. Pokud jsou výsledkem mrtvoly opět i nevinných civilistů, nesmíme se tím opájet, ale musíme se ptát, nakolik to bylo nutné. Kolektivní vina je prostě slepá ulička a většinou právě tento princip zabraňuje míru. Masakroví géniové však klidně dál drze vystupují s divadlem vykořenění zla plošným způsobem.

V diskuzi pod mnou denunciovaným článkem se dovídáme, že diskutující neznají historii. Domnívají se, že jen jedna strana konfliktu se dopouštěla a dopouští zločinů. V každém konfliktu se jich dopouštějí vždy obě strany. Máme ovšem takový emocionální problém, že vhodné využití síly a vítězství toto masakrování vymaže a učiní z něj nutné a svaté jednání. Žádné straně konfliktu to nelze uznat.

V diskuzi u zmíněného článku se jeden diskutující tváří, že v minulosti nebyly žádné masakry arabského obyvatelstva. Byly. Za všechny uvádím jeden z veřejně nejznámějších:  Masakr Dejr Jásin.

Pokud se začteme do odkazu na internetu, nemůžeme popřít, že i historie židovské suverenity měla zčásti improvizovanou i zločinnou povahu. Hlavní proud nastupující židovské moci se od masakru distancoval. Ale klidně bychom mohli donekonečna skloňovat, že ten masakr byl a arabská ideologická fronta to právě tak dělá. Kolektivní frustraci obecné kolektivní viny prožívají obě strany konfliktu. Příčetní intelektuálové na obou stranách uznávají, že v konfliktu neexistuje jedna jasná svatá pravda, jak by si ji kdokoli vysnil. Samozřejmě politické narativy se nezastaví. A i já mám spíše blíže k povědomí, že více humánního směřování je na židovské straně. Vede mne k tomu propaganda, která neviditelným způsobem chirurgicky obřezává veškeré informace, které by mohly být ku prospěchu arabské strany. Pokud však zavítám někam na objektivizační stránku arabské argumentace, čtu tam podobně selektované informace vytvářející zásadně černobílé postoje.

Pochopitelně jsou ve světě i protiklady, kde se strany dokázaly v čase smířit a dokonce spřátelit. Kdo by tomu věřil třeba mezi Němci a Francouzi v roce 1945? Jenomže obě země nastavili politické reprezentaci vlídnou tvář a začalo vytváření netřecích ploch, ploch souladu a spolupráce, jeho jedním nedokonalým výsledkem je nynější sic kritizovaná Evropská Unie, která má především velkou mírovou zásluhu. Doufám, že se shodneme na tom, že přesto, že si Slovensko zvolilo neoblíbenou reprezentaci, nedojde k politicky humanitárnímu bombardování Slovenska snad ani prezidentským dronem z Pražského Hradu. Jsme připraveni zatnout zuby a mluvit o různých postojích, kritizovat je a třeba i zčásti uznávat, jako třeba naši námitku svého času v otázce kvót na přerozdělování uprchlíků.

Smyslem tohoto blogu nemůže být pravdivé a definitivní rozpletení arabsko - izraelského konfliktu. Jde mi o to, že není žádný důvod omezovat kritická práva v zemích daleko od konfliktu. Naopak bychom měli využít našeho kulturního potenciálu a podporovat konstruktivní a objektivní konzultace problému. Proč by z cizího problému u nás měla být jakákoli inzultace navíc hrubě kolektivního rázu? Prý stupidní kritika bombardování. Stupidní prý i v pohledu na Drážďany 1945. Vždy jde o nerozhodnutelné otázky. Po užití atomových bomb na konci WWII v Japonsku se argumentuje nesouměřitelně způsobem coby kdyby. Faktem je, že bomby spadly. Zabíjely ve svých důsledcích mnoho dalších let, ale také vytvořily novou dlouho stabilní mírovou situaci. Žádný z pohledů nemůže být úplně zatracován a je součástí racionální objektivity a příčetnosti. Všichni si doufám myslíme, že Breivik, různá polovojenská komanda a zákonem nesvázané chunty či jiní svévolní agresoři – všichni se musí dostat před soud, aby s ním případní budoucí vinící počítali a snad se alespoň obávali neudržitelnosti svých zvěrských „výsledků“.

Musíme jen litovat toho, že se nepodařilo v Haagu poctivě a transparentně dosoudit Miloševiče, který mezitím zemřel. Tento rozsudek chybí potom v diskusích o smyslu bombardování Srbska. Podobně chybí srozumitelné a veřejné rozsudky nad Islámským státem. Zatemněné jsou dodnes kulisy „bojů“ v Sýrii, kde na straně povstalců nevynikl ani jeden populární mírotvorný představitel, který by mohl vytvářet alespoň představu o nové demokratické Sýrii. V Německu po Norimberském soudu mohl přijít normální Adenauer, kterého mohl svět uznat a jednat s ním o budoucnosti společného míru. V tom třeba i arabské vedení dělá chybu, že nemá populární neteroristickou osobnost, která by symbolizovala případnou demokratickou Palestinu. Nakonec si budeme za pár dní připomínat někteří 28 výročí  atentátu na Jicchaka Rabina  (11. chešvanu 5756). Mírový proces zastavili tentokrát židovští extremisté. Pardon, dnešní představitelé Likudu, především jakýsi Netanjahu, jehož éra také jednou skončí a je otázkou, co bude s možnostmi míru dál, po jakkoli neomezeném slavném bombardování, které stejně Hamás nevykoření.

 

Autor: Zdenek Horner | pondělí 16.10.2023 0:39 | karma článku: 23,58 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Zdenek Horner

S kolektivní vinou nedojdeme daleko

Můj poslední článek mi vynesl obviňování z nenávisti vůči židům. Pravděpodobně každý, kdo se nevyjádří pochvalně o nějaké kontroverzi v světě, musí se nyní smířit se spíláním vnitřních barbarů.

26.7.2024 v 11:55 | Karma: 14,55 | Přečteno: 353x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Netanjahův nepříčetný bonmot

Nejedná se o střet civilizací. Je to střet mezi barbarstvím a civilizací. Je to střet mezi těmi, kdo oslavují smrt, a těmi, kdo světí život. Tolik Netanjahu v Kongresu USA, jenž mu zčásti tleskal ve stoje.

25.7.2024 v 13:13 | Karma: 15,12 | Přečteno: 534x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Děti v Gaze se staly pouhým objektem msty

Msta není morálním dilematem, ale je často úkladnou vraždou. Vysloužilý cynický psychiatr se nám snaží namluvit, že rozhodnutí o útoku armády je soukromé rozhodnutí. Armáda je instituce a vede válku v zákonných dimenzích.

15.7.2024 v 21:58 | Karma: 18,63 | Přečteno: 560x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Netanjahu jako klon Putina

Jak je ošidné se jeden den zastat agresora a druhý den se agresor odvděčí tím, že provede ještě horší útok, o kterém jsme se domnívali, že nelze srovnávat s ruským barbarstvím.

14.7.2024 v 15:05 | Karma: 19,66 | Přečteno: 439x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Brutální útoky nelze tolerovat nikomu

Ať se brutálního útoku dopustí kdokoli, je nutno se proti tomu vymezit. Ruský útok na nemocnici nelze ničím hájit. Izraelský útok na civilní objekty také nelze ničím hájit. Nechci to nikomu odpouštět, přesto je mír nejvyšší metou.

10.7.2024 v 12:50 | Karma: 18,97 | Přečteno: 502x | Diskuse | Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

  • Počet článků 849
  • Celková karma 24,79
  • Průměrná čtenost 966x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik