Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bůh a STB to vidí, Trčálek asi ne

Když zde čtu průběžně nesčetné Trčálkovy pošklebky, přemýšlím vždycky o bezmocnosti nad lidským údělem. Všichni jsme si v minulém režimu nějak ušpinili ruce, ale v novém režimu si je špiníme úplně stejně.

Každé odlišné chování či smýšlení vede skoro nezbytně k tomu, že si tajná policie dotyčného nějak najde a o něco se pokusí. Mně se v porevolučním režimu stalo, že si mne „služby“ všimly na základě mé pracovní sebeinzerce a nabídli mi dokonce práci. Za sebe jsem si jist, že jsem nic nepodepsal, ale kdo ví, co na mne vedou za spis a jak se mi věnují. Měl jsem tu drzost, že jsem na základě domnělé svobody „spolupráci“ odmítl. Ovšem, je to dnes jiné, než před rokem 1989?

V osmdesátých letech na vojně mne lanařila vojenská rozvědka. Když jsem pak v roce 1990 žádal, ačkoliv jsem nic nepodepsal, o lustrační osvědčení, měl jsem dokonce obavu, že nebude v pořádku. Naštěstí si na mne nic nevedli, protože jsem pro ně určitě byl páté kolo u vozu nebo jsem dokonce narazil na někoho slušného, kdo měl tam to lanaření na starosti.

Na vojně se těžko vyhnete setkání s osobami vojenského establishmentu. Setkání jsem prožil několik a měl jsem z nich skoro žaludeční vředy. Jako voják jsem podváděl a jezdil na černo za budoucí manželkou. Dost jsem se bál, že to o mně vědí. Asi jsem jim i v tomhle unikl. Velkým problémem byla moje neúčast v organizaci SSM. Ale z nějakého důvodu zavládlo nakonec příměří. Byl jsem kulturně činný a na armádních soutěžích jsem měl docela úspěch. Místní organizace SSM vykazovala, že mi vytváří podmínky pro moje – jejich úspěchy. Nechali mne na pokoji, ale do civilu jsem odjel s flastrem, že jsem se nesmířil s lidově demokratickým zřízením.

Místní tajná služba na iDnes se věnuje provokacím v osobě  blogera Trčálka.  Ten jistě se současným vedením nějaký závazek podepsat musel, když mu prochází flagrantní napadání zdejších autorů přesně proti základní dikci zdejšího blogerského kodexu. Moc se dává najevo. Veřejné pošklebky jsou na denním pořádku. Vedle Trčálka je zde další tucet „nedezolátních“ apoštolů, kteří dokonale a úplně vidí do myšlenkového světa každého podezřelého chcimíra. Je to veřejné zastrašování. Nicméně, v poměru k hysterii padesátých let dvacátého století to naštěstí nemá ještě ten násilný drajv. Ale třeba ještě nějaká antidezolátní domobrana vznikne a nějaké to násilí obstará.

Smutné je, že Trčálek je metaforicky talentovaný a jeho bonmoty jsou leckdy skutečně trefné, úsměvné i poetické. Ale pak přijde příval nenávisti a sarkastických orgií fanatického zastánce správného postoje ke skutečnosti, která vše shodí do suterénu, ne-li do stoupy. Polemice se nonšalantně vyhýbá tím, že sám za sebe žádný názor nevysloví, jen padělá názor někoho jiného, pokálí ho jako pták na větvi. Jisté je, že mu leží v žaludku jistý Jaromír Nohavica, pro některé učitelky básník jejich mládí. Toho je třeba zprznit a vytrvale, bez ustání, zesměšnit každou zmínku, která by zmíněného JN snad mohla nějak vyjmout z jeho STB pokáleného života.

Jaká je ovšem realita?  Ve shrnujícím článku z roku 2006  se popisuje velmi podrobně a realisticky kauza STB versus Jaromír Nohavica. JN nepopírá, co se stalo, naopak se nad tím sebekriticky zamýšlí. Ale to nestačí. Stále se na základě chybějících dokladů a důkazů může tvrdit cokoliv. Celé to rozpoutal závistivý Hutka, který naopak ztratil zcela kredit zase v mých očích. Jen se logicky ptám, kde je defilé udaných ubožáků, kterým JN zničil život? Proč se dávno nepřihlásili, aby odhalili skutečnou tvář bastarda s Puškinovou zátěží na krku?

Nic není náhoda. Hutka se vrátil do země, která si sice pamatovala jeho jeden hlavní hit, ale nic nového ani profesionálního nepředvedl. Údajně mu jeho úspěch ukradl estébák Nohavica, který tu zůstal a vydělala na tom. Připomíná mi to jednu spolužačku, která přijela po revoluci na návštěvu ze San Franciska, kam se jí podařilo s rodinou emigrovat. V roce 1990 mi vyčetla, že jsem měl povinnost emigrovat a že jsem se zaprodal režimu. O co se prý snažím?? No měl jsem za sebou deja vu Nesnesitelné lehkosti bytí. Nechtěl jsem tu nechat osamělou matku, o niž by se nikdo jiný nepostaral a také jsem založil rodinu. Kvůli těmto hodnotám jsem se zaprodal a ušpinil si ruce, dopustil se všech omylů apod. nelituji. Tak to ve skutečném životě chodí. Nejsem spravedlivý mezi národy a žádnou Nóbl cenu asi nikdy nedostanu, ale na svoje soukromé životní peripetie jsem hrdý o to víc.

Puškin tady bude i po Putinovi, stejně tak tu bude JN po Trčálkovi dál čnít nad hlavami netvůrčích myslí. Trčálek se svými vytrvale trapnými dehonestacemi v zájmu současného neomylného dobra zůstane naopak smutným vyvrhelem zmarněného talentu, podobně jako jistý  Egon Bondy,  který také veřejně přiznal svoji služebnou pozici vůči současné moci. Vždy varoval, že před ním nikdo nesmí nic říci, protože on jim to určitě řekne.

 

Autor: Zdenek Horner | čtvrtek 29.6.2023 0:29 | karma článku: 40,72 | přečteno: 1401x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

Každá válka začíná lží, kterou lze snadno vystopovat. Po rozpadu SSSR a SNS se západ stavěl k Rusku přátelsky, ale nic ze svých proklamací a slibů nedodržel. Příznakem toho je situace, kdy se o tom nesmíme seriózně a klidně bavit

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 29,99 | Přečteno: 852x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání by si něco takového neměl dovolit a vždy by měl být alespoň skepticky na straně míru. Podobně nechápu vojenské kaplany nebo svěcení zbr

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13 | Přečteno: 795x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,66 | Přečteno: 784x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 573x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 517x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik