Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Božena bojuje i více než století po smrti

Minisérie Božena, o Boženě Němcové, spisovatelce a nekonformní ženě, nasvítila ve žhavém světle naše vleklé národní bolesti, ale naznačila současně i naši možnou velikost. Její odpůrci by měli nejlépe natočit vlastní verzi.

Vážně bych se rád podíval na výklad a poučení o paní Boženě pod režisérským vedením antifeministky Kovářové. Naše bývalá ministryně spravedlnosti nelenila a již v průběhu minisérie odsoudila feministický obsah díla.  V jejím článku v Lidových novinách  můžeme najít správné aspekty ženského chování. Pravým ženským kouzlem, které asi Božena neměla, by v Kovářové verzi využila její správně převychovaná Božena svých prohnaných ženských předností k tomu, aby Němec zůstal Němcem, vzdal se vzletných a nesmyslně buřičských ideálů o češství a vydělával peníze. Jistě by za takového stavu zasadil strom a postavil dům. Děti by byly na právech či na obchodní akademii. Božena si mohla v daleko kvalitnější a důsažnější němčině pěkně v teple spisovat salónní poučení o biedermeierovském principu patricijského chování ve stínu milé osvícené vrchnosti.

Považme. Božena na svých vnadách nevytěžila žádné trvalé mnoho. Nemanipulovala, ale upřímně a romanticky se oddávala nějaké pochybně nerozumné lásce. Neinkasovala za uspokojenou touhu a nezúročila nic do svých úspor na stáří. Neodpovědně se vymkla klasickému dobovému ženství. Ba co více, i dnešní feministky si z ní stále berou příklad a dovolávají se svobody a důstojnosti, což by v žádném případě ženy, které berou muže, již to neměli a stále nemají v životě lehké, neměly těm ubohým mužům dělat. Ženy odpovědné za svoje vnady mužům diktují, za to jim poskytují stoprocentní zdání pokorné podřízenosti. O nic jiného nejde, a která to nepochopila, zřejmě jí nezbývá vzhledem k jejímu vzhledu nic jiného než být odpornou feministkou.

Vážně rád bych se na nefeministickou Boženu podíval třeba i v podání našeho milého kyselého blogerského spisovatelského matadora zdejšího,  mistra Klara. Odideologizovaná Božena  by jistě nehrála ve svém příběhu žádnou hlavní roli. V hlavní roli by byl vymítač feministického ďábla Němec. V onom podání by jistě šlo o poctivého panice, který jistě nikdy ani náznakem na žádnou ženu během svého odloučení ani nepomyslel. A protože to byl neideologický poctivý antifeminista, rozený velitel, takový nesmí ani onanií zahánět samotu či chmury. Prostě chlapák se nesníží k něčemu jinému, než neodpovědnou a neposlušnou ženu seřezat a tím vyřešit její problémy, svoje problémy a problémy světa zcela neideologizovanou ránou mezi ženské oči.

Všichni jsem "hlupí", my idealisté, co jenom neumíme fruktifikovat fikaně své přednosti a oháníme se pak morálkou, filosofií, ideologií, sluníčkářstvím či neomarxismem. Božena vlastně byla taková pre-neomarxistka. Feministka těžko, neboť neměla žádný politický program pro ženy. Dokonce nechtěla pracovat, byla nepřizpůsobivá. Proto napsala Babičku. Mohla napsat Dědečka a mohla se topit ve zlatkách. Mohla mít tucty nových klobouků. Přestože se těším na tyto výše očekávané kyselé verze antibuditelského neromantismu, kde se dočkáme jistě i ráznější glorifikace konfidentů a rakouské bezpečnosti, cítím se povinován poděkovat tvůrcům minisérie za jejich počin, kterým dokázali otevřít i kus naší mnohým skryté a zapomenuté obrozenecké pokrokovosti. Obzvláště děkuji druhé hlavní představitelce role, Aně Geislerové, za její velmi vkusné vystoupení v podvečerním Interview na ČT 24. Její pozitivní, milé a v mnohém moudré vyjádření k atakům na umělce, co mají jít někam k lopatě, bylo tím nejtrefnějším, co kdo v poslední době vyslovil. Zkuste si vydržet karanténu bez muziky, bez filmů, bez knih. Tak nějak to řekla. Nezáleží, jak přesně cituji. Význam je skvělý natolik, že není co dodat, protože i tak je vše jasné. Nám „Lukumo“.

 

Autor: Zdenek Horner | pondělí 25.1.2021 0:11 | karma článku: 13,64 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma: 17,66 | Přečteno: 473x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma: 17,30 | Přečteno: 342x | Diskuse

Zdenek Horner

Netanjahuův plán pro uspořádání na Palestinských územích

Způsob a doba podání moc nenahrává úspěchu v izraelském plánování neonového protektorátu nad Palestinou. Myslím, že se bude těžko vysvětlovat, že demilitarizace a deradikalizace není velmi příbuzná s denacifikací a ...

23.2.2024 v 18:13 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kým čím jsou nyní Palestinci a kým čím budou?

Podle izraelských politických teorií a prohlášení nejsou Palestinci národ. Možná to netvrdí všichni, ale v Izraeli nyní vládně tato klika. Její šéf již víckrát zopakoval, že odmítá dvojí státnost Izraele vedle Palestiny.

20.2.2024 v 21:54 | Karma: 12,74 | Přečteno: 418x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Co dělá Izrael dobře

Je čas na změnu. Stále si myslím, že každý by měl začít sám u sebe. Leckdy předpokládáme, že některé věci jsou samozřejmé a že každý musí přece vědět, jaké mám obecné postoje. Prostor jednoho blogu ke konkrétnímu problému ...

18.2.2024 v 1:08 | Karma: 17,15 | Přečteno: 436x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,38
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik