Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

"Božena bojuje"? To zní nějak marxisticky. Asi jako že Lenin stále bojuje. Myslím, že to byla jen ženská, jeden člověk, který náhodou měl literární talent a nenáhodou začal psát. Mimoto měla složitou povahu, což umělci mívají, protože vesměs tvoří v důsledku traumat, která utrpěli a kompenzují je tvorbou. Točit filmy a seeriály o významných umělcích, ale i jiných osobnostech by mělo být normální. Ale někdo by na to m,usel dát dost peněz, protože bez peněz točit kvalitní filmy jde jen ztěží.

2 0
možnosti
Foto

BN byla za socialismu, kdy jsem byl žákem školou povinným, glorifikována až téměř k jakési parodii. Seriál ji ukázal jako ženu z masa a kostí, která ze začátku pohrdala vším českým, aby se pod vlivem manžela dostala mezi české literáty a literátky, byla promiskuitní, nepříliš finančně zodpovědná a měla, jako každý člověk, své chyby. Nejde tak o nějaké nactiutrhání, jako spíš o narovnání přeidealizované představy.

6 1
možnosti

Souhlas. Ale nelze jít z extrému do extrému. Tu promiskuitu šlo ukázat trochu kulantněji, a ne udělat z B.N. nymfomanku.:-)

2 0
možnosti
EK

Tak nevím, kdo mi pije víc krev, jestli madam Kolářová nebo autorky toho veledíla. Oni si tehdejší život představují jako Hurvínek válku. Vědí vůbec, že tehdy neexistovala antikoncepce, že každý pohlavní styk byl rizikový z hlediska otěhotnění a možnosti smrti při porodu, takže se tomu ženy spíše vyhýbaly? A paní B. asi po čtyřech dětech a gynekologických potížích neměla zrovna náladu, rozdat si to s každým, kdo přišel. Ona opravdu toužila po "splynutí duší", jenže to není pro seriál dost atraktivní, tak se tam tam nacpe sex a na historickou věrohodnost se kašle.

6 1
možnosti

Ne, že bych chtěl rýpat, ale právě proto, že neexistovala antikoncepce, měly tenkrát ženy haldu dětí. A k manželským povinnostem patřila povolnost manželi, což stvrzovala i církev, takže o nějakém vyhýbání se styku nemohlo být ani řeči. Názorně to koneckonců předváděl i Josef Němec. Jinak souhlasím s tím, že "erotická" scéna s krvácející B. byla hodně za hranou.

2 0
možnosti
Foto

Po těch sexuálních scénách v prvních dílech jsem se přestal dívat.

2 0
možnosti
Foto

Také si mi hnusily - a pak zase to natur- násilí... :-(

1 0
možnosti
JH

Dnes nikdo nemá zájem o podstatu. Každý pídí pouze po pomluvách dávných, nebo dnes vymyšlených. Filmové dílko mě přimělo k otevření knížek Obrázek vesnický a Chýše pod horami od B.N. Je k nepochopení jak daleko je po přečtení této knihy obraz autorky od jistě uměleckého převtělení v seriálu.

0 0
možnosti
Foto

To je těžký, vzdělávací systém Boženu neuvěřitelně idealizuje a teď si někdo dovolil na ni sáhnout. ;-D

3 2
možnosti
Foto

Nevím, jak systém, ale já jsem se studenty čítala jednu z nejerotičtějších scén v české literatuře. V seriálu mi erotika chyběla. Pěkný den.

0 0
možnosti
ZH

Díky, opravil jsem, nepozornost mne nešlechtí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,39
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik