Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč mám rád Vietnamce

Říkalo se jim rákosníci, žluťáci, specialisti na boj ve vysoké trávě. Vzpomínáte? Mám na mysli lidi, kteří k nám přicházeli od šedesátých let, nejprve jako studenti, potom jako učni, dělníci na výpomoc do továren a nakonec jako občané bez jakéhokoli přídomku, kteří se většinou dali na podnikání. Dnes se jim přízviska nedávají, jsou to prostě Vietnamci.

Moje generace vnímala Vietnamce většinou jako úporné bojovníky, kteří ve válce s nepřítelem užívali leckdy primitivní, ale přitom dost účinné metody boje. Vnímala je jako lidi, kteří – ať již pod tím nebo oním praporem – byli ochotni se bít až do konce a potom se s týmž nasazením věnovat obnově zničené vlasti. Dnešní mladá generace je vnímá jinak: namnoze jako kšeftaře, překupníky, stánkaře, v lepším případě jako obchodníky či podnikatele. Já osobně je vnímám jako přizpůsobivé občany. Přizpůsobovali se podmínkám vždy a všude, ve své vlasti, stejně jako u nás. Doba si žádala své - rychle získat počáteční kapitál, aby se člověk mohl usadit a dále investovat. Proto byli na počátku devadesátých let nejprve stánkaři a obchodníky. Často prodávali podezřele laciné zboží nejistého původu: prádlo, oděvy, levnou elektroniku, různé cetky. Také alkohol, který se s trochou nadsázky doporučoval ke koupi jen slepcům. Přelom přišel, když Vietnamci začali nabízet ovoce a zeleninu. Ta jejich byla vždy aspoň o ždibec levnější než u českého prodejce, o kamenných obchodech nemluvě. Ale pak se i Vietnamci začali objevovat v kamenných obchodech – jako prodavači a majitelé. Nejčastěji si oblíbili právě sortiment ovoce a zeleniny, k němuž přidali minerálky, konzervy, kávu, čaj a cukr… a byl z toho koloniál. Když vezmu v úvahu jen své „zájmové území“, tedy místa spojená s prací, nákupy, využíváním služeb a vyřizováním nejčastějších pochůzek (pro věci znalé Pražany jsou to čtvrti Pankrác, Nusle, Michle, Vršovice a Strašnice), pak možná tři čtvrtiny „večerek“ v této oblasti patří dnes právě Vietnamcům. Sortiment je v nich poměrně široký, zboží čerstvé a ceny mírné. Bonusem je otevírací doba většinou od sedmé ráno do deváté či desáté večer, a to po sedm dnů v týdnu. Kdy ti lidé odpočívají, nevím.

 

V souvislosti s obchody – a třeba i restauracemi – lze mluvit o ekonomické přizpůsobivosti. Vietnamci prokazují v praxi ale i sociální přizpůsobivost. Například jejich znalost češtiny se zlepšuje mílovými kroky a s takovým tím prodavačem z tržnice, který při kontrole opakuje do zblbnutí „Nic nerozumět, neumí česky“, se setkáváme stále řidčeji. Vietnamci tu také žijí již v generacích, ve druhé, někdy i ve třetí. Jejich děti navštěvující školy – od mateřských až po střední – mluví česky dokonale a v učení, ani v zálibách si v ničem nezadají se svými českými kamarády. Dokonce jsou ve škole prý často lepší. Za tím asi bude ta zděděná úpornost, ale hlavně učenlivost a píle. Vietnamci utvářejí pospolitosti – na jednom z pražských předměstí dokonce vzniklo vietnamské městečko – a zároveň se začleňují do většinové společnosti. A –kupodivu – čím více vzrůstá jejich sebevědomí, tím méně časté jsou zprávy o kriminalitě uvnitř jejich komunity.

 

Já vím, je ještě stále dost míst, kde vietnamští obchodníci dělají neplechu, ale i to chápu jako prozatímní stav. Možná, že se vietnamské tržnice v pohraničí zhroutí s naším vstupem do shengenského prostoru, anebo zajdou na úbytě v důsledku stále častějších a přísnějších kontrol. Ale především stále více tamějších obchodníků si bude uvědomovat příklad svých někdejších kolegů a současně možnost jít v jejich stopách. Možnost postarat se o sebe sám a neprotloukat se světem jen s nataženou rukou a vymlouvat se přitom na barvu pleti…

 

Autor: Jan Horák | neděle 30.9.2007 14:10 | karma článku: 23,89 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Jan Horák

Redl versus Roedl

Někdy člověk slyší jméno, jež v něm vyvolá nečekanou asociaci. Najednou vidí něco, co nemá s aktuálním případem nic společného. Anebo přece?

24.6.2022 v 14:29 | Karma: 12,67 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Ten letošní 21. srpen

Letošní připomínka (probůh, jen ne oslavy, jak jsme také mohli slyšet z některých „rádií“) okupace naší vlasti ze srpna 1968 měla všechny znaky klasického dramatu. Každý však mohl jednotlivé části vidět jinak. Já je viděl takto:

25.8.2018 v 7:17 | Karma: 21,64 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Vivat Blanka!

Tak nám ji konečně otevřeli. Pro někoho megalomanskou stavbu maskující se něžným ženským jménem, pro jiné špičkové inženýrské dílo, jež má některé dopravní tepny města zbavit dlouhých kolon automobilů. Pravda bude někde uprostřed.

20.9.2015 v 17:08 | Karma: 10,13 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Humor a empatie mu byly vlastní

„Aby to ale nevypadalo, že se nechám uplácet novináři,“ řekl prezident, zasmál se a uchopil orosený půllitr. Bylo to v roce 1994 na setkání prezidentů středoevropských zemí v rakouském Alpbachu, byl teplý srpnový večer a jedno studené točené přišlo k chuti. S mou kolegyní Jitkou jsme tehdy jako akreditovaní novináři na tomto setkání pozvali Havla „na jedno“, protože po formálním jednání a před oficiální večeří si chtěl svlažit hrdlo, ale neměl u sebe rakouské šilinky. Bylo z toho sice krátké, ale hezké popovídání nejen o politice.

17.12.2014 v 15:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Listopad, jenž otřásl Československem -očima bývalého redaktora ČTK

Události ze 17. listopadu 1989 vnímal každý jiným způsobem: jinak zúčastnění studenti, jinak zasahující příslušníci Veřejné bezpečnosti a jinak novináři, kteří měli informovat veřejnost. Patřil jsem tehdy k těm, kteří měli nejširší přístup k zahraničnímu zpravodajství.

15.11.2014 v 16:21 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Jsem novinář, který občas cítí potřebu vyjádřit své myšlenky v trochu "fejetonové" formě, pro niž - jak se zdá - není v dnešním tisku místo. A trocha humoru také neuškodí, rozhodně však nechci být vtipný za každou cenu.

Seznam rubrik