Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ten letošní 21. srpen

Letošní připomínka (probůh, jen ne oslavy, jak jsme také mohli slyšet z některých „rádií“) okupace naší vlasti ze srpna 1968 měla všechny znaky klasického dramatu. Každý však mohl jednotlivé části vidět jinak. Já je viděl takto:

 

Ouvertura

Přesně v 11 hodin dopoledne začal pietní akt u budovy Českého rozhlasu. Už to, že mezi přítomnými byla řada lidí s nápisy na tabulích a transparentech, bylo poněkud udivující. Co tady s tím při té pietě chtějí dělat? Forma nápisů byla různá, obsah stejný: všechny tak či onak napadaly či odsuzovaly premiéra Andreje Babiše. Při kladení věnců k pamětní desce si vojáci svou rázností dokázali ještě vynutit místo a trochu respektu ke svému úkolu. Když ale došlo na projevy, bylo vše jinak: křik, pískot, nadávky, tu a tam přilétla i nějaká (jedovatá) slina.

Aby bylo jasno -  Andreje Babiše také moc nemusím. Je to člověk s přinejmenším problematickou minulostí, byť schopný politik, mimochodem v cizině uznávaný daleko více než doma. Ale ať se to někomu líbí nebo ne, byl i se svým hnutím ANO zvolen ve svobodných a demokratických volbách. Lze proti němu protestovat, ale ne vždy, všude a za každou cenu. Právě pietní akt k uctění památky obětí srpna 1968 byl tou nevhodnou příležitostí. Přítomní měli zachovat respekt k památce padlých i k jednomu z nejvyšších ústavních činitelů, který při této příležitosti promluvil. Ano k ústavnímu činiteli, k funkci předsedy vlády, ne k osobě Andreje Babiše. Na vojně jsme měli jednoho nadpraporčíka, který vynadal vojákům – nováčkům, když jej po příchodu na „rotu“ zapomněli pozdravit. „Uvědomte si, že tím pozdravem vzdáváte úctu ne mně, ale té čepici, té brigadýrce, té funkci, kterou zastávám.“ Na toho člověka se při rozdávání rozumu moc nedostalo, ale zrovna v té věci pozdravu měl v podstatě pravdu.

Intermezzo

Náhodou jsem se odpoledne jednadvacátého ocitl asi v půl čtvrté odpoledne na dolním konci Václavského náměstí, tedy na Můstku. Bylo tam jakési pódium (dnes ovšem stage) a na něm právě skončila svou produkci jakási mně neznámá hudební skupina. Pak promluvila nějaká „paní doktorka“, která se živí pořádáním veřejných produkcí podobných těles, a pochválila se, jak je její činnost záslužná a jak v ní hodlá pokračovat. Pak vystoupil jakýsi bělovlasý Němec, který začal mluvit ke shromážděným anglicky. Včas ho ale zarazili, a tak promluvil německy a ta paní doktorka to překládala. Říkal, že patří k bojovníkům proti režimu v "bývalé DDR", ale než to paní stačila přeložit, tak ho dav vypískal, protože z celé té řeči rozuměl jen to "DDR".
 

Jen o pár metrů dále, na náměstíčku za Májem, kde je skládací a otáčející se socha Franze Kafky, byl - jako tou dobou skoro vždy - houf turistů, hlavně Japonců a Číňanů, kteří si sochu fotili. Dříve tam nebyly žádné popisky, ale dnes už tam jsou rozkročené informační tabule (tzv. áčka), na nichž je napsáno, že ta socha je Kafka, kdo to byl a že bližší se lze dozvědět v Kafkově muzeu na Malé Straně. "Aha, tak on má Kafka dnes nějaké výročí," pravil dobrou angličtinou jeden z mála nešikmookých turistů, podle malé vlaječky vyšité na polo-košili patrně Švéd. "A my se pořád ptali, co se tu děje, že je všude tolik lidí, pódia a muzika…“ Kafkárna, co!?

Katarze

Večer se „u koně“ konal koncert, na němž zazněly notoricky známé skladby ze šedesátých let, ale v novém aranžmá a pochopitelně s jinými zpěváky. Zazpívali mimo jiné Aneta Langerová, Honza Křížek, Vojtěch Dyk a Lucie Bílá. Ta to chudák odskákala za Tyrše i za Fügnera: Prý dříve bez ostychu zpívala s Alexandrovci a teď by najednou chtěla připomínat výročí sovětské okupace. Je to těžké, když někdo nedokáže oddělit umění od politiky. Připomnělo mi to, co mi tatínek vyprávěl o dění u nás po skončení nacistické okupace v roce 1945. Divadla tehdy neuváděla díla klasických německých autorů, nehrála se hudba německých skladatelů a slovo němec se psalo s malým n.

Nicméně ten koncert u Muzea měl očistný účinek. Po těch dopoledních pomejích u rozhlasu to bylo zapotřebí. Zazněly hity Petra Nováka, nejznámější protestsong Karla Kryla, ale i radostná a stále půvabná Lady Karneval. Závěr večera korunovala Motlitba pro Martu v podání Marty Kubišové. Jsou hodnoty, které trvají, a tak je celkem pochopitelné, že celý Václavák zpíval s sebou. A pak ještě následovala československá hymna, naštěstí v původním znění a ne v úpravě a rozšíření, které si před časem přál jistý nejmenovaný činovník našeho vrcholového sportu.

Konec dobrý, všechno dobré, chtělo by se říct. Zbývá se zeptat, jaké to asi bude za deset let: mnoho dnes ještě žijících pamětníků srpna 1968 už nebude mezi námi a politici se do té doby jistě vystřídají. Tak se nechme překvapit.

Autor: Jan Horák | sobota 25.8.2018 7:17 | karma článku: 21,64 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Jan Horák

Redl versus Roedl

Někdy člověk slyší jméno, jež v něm vyvolá nečekanou asociaci. Najednou vidí něco, co nemá s aktuálním případem nic společného. Anebo přece?

24.6.2022 v 14:29 | Karma: 12,67 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Vivat Blanka!

Tak nám ji konečně otevřeli. Pro někoho megalomanskou stavbu maskující se něžným ženským jménem, pro jiné špičkové inženýrské dílo, jež má některé dopravní tepny města zbavit dlouhých kolon automobilů. Pravda bude někde uprostřed.

20.9.2015 v 17:08 | Karma: 10,13 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Humor a empatie mu byly vlastní

„Aby to ale nevypadalo, že se nechám uplácet novináři,“ řekl prezident, zasmál se a uchopil orosený půllitr. Bylo to v roce 1994 na setkání prezidentů středoevropských zemí v rakouském Alpbachu, byl teplý srpnový večer a jedno studené točené přišlo k chuti. S mou kolegyní Jitkou jsme tehdy jako akreditovaní novináři na tomto setkání pozvali Havla „na jedno“, protože po formálním jednání a před oficiální večeří si chtěl svlažit hrdlo, ale neměl u sebe rakouské šilinky. Bylo z toho sice krátké, ale hezké popovídání nejen o politice.

17.12.2014 v 15:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Jan Horák

Listopad, jenž otřásl Československem -očima bývalého redaktora ČTK

Události ze 17. listopadu 1989 vnímal každý jiným způsobem: jinak zúčastnění studenti, jinak zasahující příslušníci Veřejné bezpečnosti a jinak novináři, kteří měli informovat veřejnost. Patřil jsem tehdy k těm, kteří měli nejširší přístup k zahraničnímu zpravodajství.

15.11.2014 v 16:21 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika

Jan Horák

Pražany v metru "zalila" hudba

"Ježíšmarjá, co to zase je za šumaře? A jak to, že tu hrajou, když je to na Václaváku zakázaný?" Statný pětašedesátník se rozčiluje v podchodu uprostřed Václavského náměstí, když slyší říznou muziku, která proniká málem až do morku kostí.

13.11.2013 v 11:58 | Karma: 16,03 | Přečteno: 688x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Jsem novinář, který občas cítí potřebu vyjádřit své myšlenky v trochu "fejetonové" formě, pro niž - jak se zdá - není v dnešním tisku místo. A trocha humoru také neuškodí, rozhodně však nechci být vtipný za každou cenu.

Seznam rubrik