Táto, co to je 1. - Probuzení. Co jsem já? Co jsi ty?

Rychlý ospalý pohled na budík... 4:00 ráno, achch.. To je v poslední době pravidlo, malý JAHO se probudil. Teď se opravdu vehementně dožaduje - stupňujícím se řevem - další dávky Beby... Přes slzy, které

maly JAHO 04:00Jaroslav Homolka

proudí po jeho tvářích, malý JAHO, otevře svoje velký modrý oči, neví, co dělá, ale zná ten pocit světla. Vidí světlo i skrze svá víčka, ale najednou vidí DNESKA víc, cítí nejdřív jen nějakou změnu... Neví, co je VIDÍ, cítí změnu, DNESKA je to jiné. Nejdřív malý JAHO poprvé slyšel SVŮJ HLAS, dneska poznal, že je jeho, už ví, že je jeho, už ví, že se mu to jen neděje.

Tak ho, jako správný malý JAHO, vyzkoušel, víc, víc přitlačí na hlasivky, kde cítí, jak jeho hlas sílí. Pak TICHO, nic nedělá a je ticho.. Během chvilky to zkusí znovu, už to nejde rovnou ze žaludku, z prázdného bříška. DNESKA už malý JAHO někde jinde, asi v hlavě, tam někde za těma velkýma modrýma očima, tam někde to dneska začíná volat. Bé, Bééé, BÉÉÉÉÉ

Najednou se mu podaří přidat, zapojit do tohohle kouzla ovládání světa i svoje veliký modrý oči. Slzy prýští na všechny strany, sice nevidí, ale jídlo tu bývá rychleji :o)

Dneska ráno ve 4:00 malý JAHO poznává všechno, jakoby to tam někde za těma modrýma očima, pěkně ve tmě klíčilo. Už ví všechno, co potřebuje, to velký bílý je jídlo, ví, že to, co ho většinou krmí je MÁMA. Dneska už to ví, ví, že se jde k jídlu s MÁMOU rychleji stupňovaným řevem a slzami. Ty MÁMU obzvlášť urychlují. Dneska už to ví.

Dneska poznal MÁMU, najednou a hned tak jako by ji znal už snad stovky let předtím, před čím? Nepřemýšlí, zná ji. Poznává teď jasně ten hlas, tu vůni, ten dotek rukou, neví odkud, ale zná MÁMU.

Dneska je něco jinak. Dneska? Je vlastně noc, ne? Dneska v noci si ho bere TÁTA, říkají mu tak. Taky ho zná snad 100 let. Zná jeho zápach, neví, že je zabalený do vůně doutníků Danneman, ale zná ho. Taky zná jeho, vždycky teplý ruce a jiný hlas než má máma.

Oba jeho veliký modrý oči poznají mezi jinými.

Malý JAHO se naučil takový trik, když se mu povede zakřivit pusu koutkama nahoru TÁTA i MÁMA, to dělají taky a ještě ho vždycky pohladí. A to má JAHO fakt rád, to mu ty koutky najednou vyletí sami, a TÁTA A MÁMA, MÁMA a TÁTA, ho hladí, jak nejjemněji umí.

Občas to malýho JAHO, tak rozdovádí, že si zapiští a TÁTA A MÁMA jsou šťastný jak blechy... Hladí, dotýkají se, příjemně lochtají - pro malýho JAHU - příjemný věci.

To funguje jen tehdy, pokud nemá JAHU hlad. To spustí jinou, jako před chvílí, a pokud ho někdo hladí, dostává za odměnu ještě větší slzy, ještě smutnější oči.

Dneska si ho vzal TÁTA, už to není něco, někdo, dneska už mu i JAHO, tam za očima říká TÁTA. Krmí ho, dobrý, skoro jako MÁMA, hlad je hlad.. Hotovo, teď polácání po zádíčkách, a nekonečné - ráno ve 4:20 - čekání až si malý JAHO krkne. Malý JAHO to zná líp než oni. Najednou takové malé grrrrrr.

Malý JAHO se na chvíli zarazí, vykulí ty svoje velký oči... TÁTA jinak, než MÁMA, se chechtá a skanduje: „Zaber chlape, vopři se do toho, nepárej se s tím." Malý JAHO chvilku civí do nikam, ale pak, pak se mu to podaří GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR. Malý JAHO se skoro lekl, když se TÁTA začal řechtat na celý kolo, plácat se do stehen a skandovat: „Je to chlap, ha ha." Pak k sobě malýho JAHU přitáhne a dá mu pusu na čelo, chlapi se na pusu nelíbaj, to nechává MÁMĚ, a směje se.

Malý JAHO s sebou zamrská a povede se mu to ještě jednou a líp: „GRRRRRRRRRRRR GRRRRRRRR." Stěny se zatřesou, pes WHITE, co do teď jako vždycky, dohlížel na zemi na jakoukoli manipulaci s malým JAHO, vyskočí, začne štěkat a běží k domovním dveřím, zahnat tu příšeru, která dělá to „chlapácké GRRRR, GRRRR".

To malého JAHO zaskočí, ale za chvíli je mu líp, ani slzička. Malý JAHO vidí, jak se TÁTA řechtá, sekne očima po MÁMA, ta se taky usmívá. Velký úspěch. Malý JAHO to chce zkusit znovu a..NIC. Ještě jednou a zase NIC. Všichni, MÁMA, TÁTA i pes, teď sledují malého JAHO, ticho skoro absolutní. Malý JAHO cití, že musí něco udělat.. Mrská se, tlačí, otevírá pusinku..NIC.. Pomalu a jistě rudne, oči z důlku.. NIC.. Najednou PRRRRRRRRRRD, je to venku.

Ticho, to nikdo nečekal.

Najednou zase ten hurónský řev - TÁTA, MÁMA - jen ten její úsměv, koutkem oka zahlíd i WHITA, jak stojí u postele našponovaný jak péro z gauče.

Bylo to jiný, ale úspěch to mělo, zapsal si malý JAHO za ty modrý oči a mezi uši, kterýma zaslechl to silácké „Prrrrd".

Je to CHLAP, pořád dokola opakuje táta. Malý JAHO je po tom vystoupení už unavený, zavírají se mu očíčka. TÁTA si ho položí na stehna a otočí ho na bok. Malý JAHO se, tak jako vždycky, zavrtá TÁTOVI pod ruku, stočí se TÁTOVI kolem pasu a už spí, v tom okamžiku.

Malý JAHO usíná rychle, poznává ten dunivý pravidelný zvuk. BUM, BUM, BUM, neví, že je to TÁTOVO srdce, že se ho naučil znát během hodin, kdy ho TÁTA choval, když byl ještě moc a moc malinký. Malý JAHO nic z toho neví, ale TÁTA i MÁMA za ním chodili, když byl velký jak školní pravítko a o malinko těžší než láhev piva.. Takový malý živý klubíčko... Tenkrát poprvé slyšel tohle BUM, BUM, BUM.

Ještě několikrát se zavrtí, spí, spokojeně oddechuje. TÁTA, MÁMA se na sebe usmívají, nemusí se nic říkat. TÁTA ho pozoruje. Nevidí ho tak často, je hodně pryč. Mrzí ho, že s ním nemůže být víc, tak jako MÁMA.... Ale tak to má být, TÁTA má uživit svoji rodinu, MÁMA se má o ni postarat.

Malý JAHO spí. TÁTA se usmívá na MÁMU a vypráví, přestože je asi půl pátý, jak hledal nějakou hračku. To, co hledal, nenašel... žádný motorky pro takhle malý kluky nedělaj. Kašpárci, králíčci..... žádný motorky, smějou se. Našel i autíčko jako kousadlo. TÁTA se směje: „Voni nechtěj, aby ti mladí kluci znali motorky." MÁMA se usmívá, opře se o tátu a konstatuje: „Jsi blázen."

TÁTA se podívá na malýho JAHU, zamyslí se: „Budu mu každý večer číst pohádky o motorkách a autech." MÁMA se směje: „Takový o motorkách nejsou." „Tak je udělám," říká TÁTA a dává malýho JAHU do postýlky. Všichni za chvíli spí, venku se už rozednívá.

Autor: Jaroslav Homolka | pátek 6.6.2008 16:58 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1707x
  • Další články autora

Jaroslav Homolka

100 days of riding – mad not bad

Tak před rokem jsem dostal tenhle nápad. Vypadalo to slibně, tak jako všechna přání. Skutečnost mi ale dala za vyučenou.

21.6.2009 v 10:55 | Karma: 25,06 | Přečteno: 6417x | Diskuse| Osobní

Jaroslav Homolka

Zelená veš v kožichu

Tohle přirovnání mi napadlo, když jsem viděl pani Kateřinu horlivě lamentovat proti „Soudní mafii". Tak se to dělá. Máš malér, tak rychle najdi malér někoho jiného a odveď řeč.

18.3.2009 v 8:22 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2202x | Diskuse| Osobní

Jaroslav Homolka

ČSSD před sjezdem a nová krev

Tak jsem si v neděli přečetl rozhovor s panem Jiřím Zimolou, odložil noviny stranou. Nic nového. Přesto mi to nedalo, podíval jsem se na pana Paroubka v nedělních Otázkách Václava Moravce.

17.3.2009 v 8:22 | Karma: 44,15 | Přečteno: 6206x | Diskuse| Osobní

Jaroslav Homolka

Nato potřebuje lidi jako pan Zaorálek?

Máme za sebou deset let a je nejvyšší čas, abychom jim do toho začali mluvit my. Nejsme na to sami, pan Sarkozy to vidí podobně, to nám jen dodává odvahu.

16.3.2009 v 20:36 | Karma: 31,39 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Osobní

Jaroslav Homolka

Chci se omluvit panu Rathovi, nerozuměl jsem mu

Nerozuměl jsem tomu, co říkáte a jak se chováte. Konečně jsem vás pochopil. Pane Rathe rozhodl jste se zbavit nás pana Paroubka, který chtěl řídit sociální demokracii a jejím prostřednictvím náš stát a národ silou.

3.3.2009 v 8:25 | Karma: 34,87 | Přečteno: 2684x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:20

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2556x
K zájmům: Pozorování jak věci fungují - pokouším se o úžas malých dětí (moc mi to už nejde) Jak se zvířata chovají Jak se lidé - zvířata chovají, ne co říkají - Bojové sporty - jsem víc teoretik než excelentní praktik Myšlení a filosofie války - principy, hodnoty, Motorky enduro - Auta - Veteráni Cestování - expedice Fotografie - věčně nadšený amatér Filmy - to, jak se dělají, Muzika - heavy beat and metal a to, co ani neumím zařadit Co mi fakt nejde: Naučit se kloudně jazyky, i čeština mi bývá cizí Dělat všechno a přitom si v tom udržet pořádek Plnit některé sliby, které dám - většinou mi to trvá déle než jsem čekal Vycházet sám se sebou