Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cíl zklamal - Cesta je cíl 7.

24 hodin v kuse - by mohlo jít, žádný stan, žádný hotel, musím co nejdál na sever. Dvě hodiny v sedle, asi kolem 150 km, no nepůjde to pořád, nějaký delší přestávky mezi to, tak 1200 – 1400 km by mohlo vyjít.

jednoducha zavada s velkymi dusledkyJaroslav Homolka

Neprší, dám se do opravy žárovky, čím víc na sever, tím míň tmy, ale nevím přesně jak to, zkušenost chybí. Klasika, pěkné kryty žárovek, slušná přístupnost, pohádka to je na chvilku. Vyndám špatnou, rozbalím novou – no je to nějaký těsnější. Podívám se, jestli tam něco nepřekáží, nic. Je čas na starou dobrou pravdu: „Co nejde silou, jde silou ještě větší.“ Mírně zatlačím, nic. Trochu víc zatlačím, nic. Zatlačím – klap – je tam, ale něco povolilo. Okukuju, vyndám znova, jde to z tuha - zasunu znova, všechno se „to“ nějak uvolnilo. Je vyděláno, klouby paraboly vyskočily. Klimbá se tam jak… kolem půl dvanáctý.

Tak jde se na to - neprší - rozebrat reflektor. To je taky poměrně jednoduchý, ale dostat klouby tam, kam patří - TO NEJDE. Konec chytrého řešení, dobré dostupnosti. Světlo svítí spíš do nebe než na silnici. Opravna, servis kvůli žárovce – to si dělaj srandu. Nedělaj, je to jistota (jak mi vysvětlili po návratu ve značkovém servisu – poctivě - vymenili mi tu parabolu v záruce :o)

Po hodině snažení to vzdávám. Začíná zrovna pršet, když jsem to dodělal. Jedu dál, podle Gulf of Bothnia. Dobrá silnice, jde to dobře do chvíle, než se setmí. Není to tady ještě zas tak pravda s tím, že je noc kratší. Padne na mě jak v tropech. Dobrý na tom je, že není skoro žádný provoz - slušný lidi, jsou doma.

Pokračuju, i když vidím jen stromy vpravo od poloviny nahoru. Zastávka, leje jak z konve. Pokouším se parabolou nějak šikovněji pohnout. Povedlo se, už vidím kousek krajnice vpravo a stromy od kořenů. Dobrý, dokud nejede někdo proti, naštěstí je silnice kvalitní a vede skoro rovně. Jsem skoro turch, pláštěnka dobrý, ale do otevřený helmy dost zateklo, je kolem 23 hodiny. Uvidíme.

Ještě to půl hodiny zkouším, šlo by to, ale byl by to očistec. Pěkná silnice končí, objížďka. Tak to je síla – nedostatek světla se projevil díky provozu v plné míře, nic nevidím. Chce se mi zastavit, někam se schovat, kamkoli. Zdřímnout si a po rozednění pokračovat. Není kde, kolem silnice ploty, žádný odpočívadlo s přístřeškem. Stan – blbost. Jedu dál.

Konečně Hudiksvall (asi 950 km) - Pumpa. Všude ze mě tečou potoky vody. Když vlezu dovnitř, přesně tohle, pumpaře zaujalo. Ptám se na přespání. Jo, támhle naproti je hotel.

Hotel vypadá draze, ale už jsem to v srdci vzdal. 24 hodinovka nebude, pohodlí (a možná i rozum zvítězilo).

Je půlnoc, nikde nikdo. Zvonek, jednou, dvakrát – před třetím zvoněním – je tu recepční. Ptá se, kde jsem se ztratil, že v tomhle počasí nikdo nejezdí. Než jsem to stačil vysvětlit, ztratil jsem řeč. Cena jedné noci - XXX. Polykám nasucho. Ven nebo dovnitř. To je jen takový záblesk – dovnitř. Platím a zjišťuji, kdy se rozednívá. Kouká na mě jako na cvoka. Neví, ale internet to řeší. „V pět“, odpovídá s úsměvem.

„Díky, můžete mi vzbudit v půl páté“ , s úsměvem blázna asi. Dívá se na mě nevěřícně. Zapíše, já si vezmu klíče od pokoje. Naházím na sebe všechny ty vaky, co nejdou zamknout, a hrnu se chodbou do prvního patra.

Jsem v ráji??? Pěkný - velký útulný pokoj, veliká postel. Fantazie, i přesto jak jsem utahanej a turch, na chvilinku zvítězila. Všechno ze sebe dolů, navěsit na topení, do sprchy, času je málo.

Když zvoní telefon, myslím si, že se mi to jen zdá. Nevím, kolikrát to zvonilo, ale už mi někdo klepá i na dveře. Vstávám, omlouvám se. Recepční s úsměvem odchází.

Všechno uschlo, nádherný pocit, kouknu z okna, už svítá a taky mrholí. Tak pláštěnka jako poslední vrstva, bágly navěsit a dolů. Rozloučím se, nastrojím motorku, je čím dál tím lépe vidět. Pumpa naproti vyřeší snídani. Už je skoro vidět.

Tak dneska 24 hodin znovu – když bude vidět. Čas startu 5:15, dobrý čas.

Zítra touhle dobou jsem v Norsku :o))

Autor: Jaroslav Homolka | neděle 18.5.2008 18:00 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1416x
  • Další články autora

Jaroslav Homolka

100 days of riding – mad not bad

Tak před rokem jsem dostal tenhle nápad. Vypadalo to slibně, tak jako všechna přání. Skutečnost mi ale dala za vyučenou.

21.6.2009 v 10:55 | Karma: 25,06 | Přečteno: 6417x | Diskuse| Osobní

Jaroslav Homolka

Zelená veš v kožichu

Tohle přirovnání mi napadlo, když jsem viděl pani Kateřinu horlivě lamentovat proti „Soudní mafii". Tak se to dělá. Máš malér, tak rychle najdi malér někoho jiného a odveď řeč.

18.3.2009 v 8:22 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2202x | Diskuse| Osobní

Jaroslav Homolka

ČSSD před sjezdem a nová krev

Tak jsem si v neděli přečetl rozhovor s panem Jiřím Zimolou, odložil noviny stranou. Nic nového. Přesto mi to nedalo, podíval jsem se na pana Paroubka v nedělních Otázkách Václava Moravce.

17.3.2009 v 8:22 | Karma: 44,15 | Přečteno: 6206x | Diskuse| Osobní

Jaroslav Homolka

Nato potřebuje lidi jako pan Zaorálek?

Máme za sebou deset let a je nejvyšší čas, abychom jim do toho začali mluvit my. Nejsme na to sami, pan Sarkozy to vidí podobně, to nám jen dodává odvahu.

16.3.2009 v 20:36 | Karma: 31,39 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Osobní

Jaroslav Homolka

Chci se omluvit panu Rathovi, nerozuměl jsem mu

Nerozuměl jsem tomu, co říkáte a jak se chováte. Konečně jsem vás pochopil. Pane Rathe rozhodl jste se zbavit nás pana Paroubka, který chtěl řídit sociální demokracii a jejím prostřednictvím náš stát a národ silou.

3.3.2009 v 8:25 | Karma: 34,87 | Přečteno: 2684x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

V Maďarsku po nehodě na Dunaji havaroval motorový člun, dva lidé zemřeli

19. května 2024  14:38

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2556x
K zájmům: Pozorování jak věci fungují - pokouším se o úžas malých dětí (moc mi to už nejde) Jak se zvířata chovají Jak se lidé - zvířata chovají, ne co říkají - Bojové sporty - jsem víc teoretik než excelentní praktik Myšlení a filosofie války - principy, hodnoty, Motorky enduro - Auta - Veteráni Cestování - expedice Fotografie - věčně nadšený amatér Filmy - to, jak se dělají, Muzika - heavy beat and metal a to, co ani neumím zařadit Co mi fakt nejde: Naučit se kloudně jazyky, i čeština mi bývá cizí Dělat všechno a přitom si v tom udržet pořádek Plnit některé sliby, které dám - většinou mi to trvá déle než jsem čekal Vycházet sám se sebou