Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nacistická symbolika v Pánu prstenů

Runy, orli, bílí jezdci, boj proti černému nepříteli. Podsouvá nám Tolkien nacistickou ideologii?

A odpovím hned na začátku. Ne. Nepodsouvá. Neexistuje žádná nacistická symbolika. Z recese jsem vypustil první blábol a hysterii, co mě napadla. Bohužel, podobných názorů je habaděj a jsou myšleny vážně. Snaha vidět něco hitlerovského za každým rohem je dnes velmi moderní. Mám takový dojem, že jako Římané označovali všechny okolní národy souhrnně jako barbary, tak my dnes označujeme všechny názory jiné, než "mainstream," za nacistické. Tak se na tu takzvanou "nacistickou symboliku" podívejme.

 

Zaprvé je tu hákový kříž, svastika, hákoš, hákáč, háknkrojc a tak dále. Hákový kříž je prastarý symbol, objevující se doslova po celém světě. Od indických a středovýchodních náboženství po americké indiány a jako dekorace se objevuje dokonce i v některých synagogách. To je ale škaredej paradox, co? Význam se různí, vždy je však pozitivní. Někde znamená Slunce, mužský a ženský princip, koloběh života a obecně štěstí. Ve dvacátých letech se svastika stala populární v západní kultuře. Jako svůj výsostný znak ji používaly letectva Finska a Lotyšska (nikoliv Litvy, jak jsem měl předtím napsáno, děkuji pozornému čtenáři za upozornění). Objevovala se ve znacích mnoha význačných osob i vojenských útvarů například v USA a Polsku. Kanadský hokejový tým ji měl na dresech.

 My ji už ovšem známe jinak. Je to pro nás něco zakázaného a nesmírně zlého o čem je špatné byť jen přemýšlet. Zakázat ji je stejná blbost, jako kdyby si teď nějaký diktátor přivlastnil obrázek smajlíka za svůj osobní znak a my ho proto hned postavili mimo zákon, jako symbol zla. Chápu, že v době bezprostředně po válce to byl celkem logický krok, ale po tolika desetiletích je takové tabuizování už dost nepochopitelné. Zvlášť, když spousta jiných rozporuplných věcí je dnes zcela běžná.

 

Dále tu máme severské runové písmo. Veřejnost z něj zná v podstatě jen runu Sowulo, která se v páru uplatnila jako symbol jednotek SS. Runy tu, světe div se, byly už před Hitlerem. Opět tedy nejde o žádnou nacistickou symboliku. Sloužily nejen jako abeceda, mají i duchovní význam. Každá runa něco znamená. Konkrétně Sowulo značí opět Slunce, sílu a slávu. Je to velmi mocný ochranný symbol. Zacházelo se s ním s úctou a obezřetně. Runy se dále používaly a používají mimo jiné na talismanech k věštění budoucnosti a k určování povahových vlastností na základě rysů dlaně. Každý člověk má v dlani mnoho runových symbolů a přesto se mi nezdá, že by se někomu mimoděk sama od sebe zvedala pravice. Čím to asi bude? Mnoho lidí si dnes nechává tetovat čínské znaky a přesto je nepovažujeme za Maoisty. Ale zkus si vytetovat něco runovým písmem. Ještě pokud možno nějaký slovo, kde jsou dvě S vedle sebe, to by bylo křiku.

 

Dostáváme se k severské mytologii obecně. Samozřejmě tu existuje stovky let a její využití nacisty je jen jedna krátká etapa na dlouhé cestě chrabrých vikingských bohů. Řekni mi, měli by snad miliony lidí ve Skandinávii popřít svou národní identitu, svoje kořeny, historii a mytologii jen kvůli jedné krátké a šílené etapě světových dějin? Co má člověk udělat proti pověsti nácka, když se mu líbí vyprávění o bozích a hrdinech chladného severu? Nebo když si píše runovým písmem trpaslíků Středozemě? A jak vůbec tak absurdní předsudek mohl vzniknout?

Richard Wagner kdysi napsal Prsten Nibelungů na podporu národního cítění. Stejně tak, jako Alois Jirásek napsal Staré pověsti české a Walter Scott psal historické příběhy z Britských ostrovů. Nebojme se jen proto, že to má nálepku "Made in Germania."

 

Proč se měří dvojím metrem? Je překvapivé, že něco se s nacismem spojuje takhle přímo a něco tiše přešlo do normálního života. Německá armáda stále používá černý kříž, letectvo se stále jmenuje Luftwaffe. Známý druhoválečný kulomet MG42 se dodnes používá snad ve čtvrtině Evropy, přerážovaný na modernější munici, jako MG3. Nacisté si libovali v červené barvě, přesto rudé vozy z Maranella nikdo nenapadá ze skryté podpory "ultrapravice." A co teprve hlavní nástroj nacistické ideologie? Jazyk. Měla se zakázat taky němčina. Nemám na to sice důkazy, ale jsem si poměrně jistý, že i hitlerovci, a možná i Hitler sám, používali toaletní papír. Pokud tedy nechceš dělat to, co Hitler, měl bys s tím přestat.

 

Takzvaná "nacistická symbolika" tu byla stovky a stovky let před nacismem. Mnoho lidí si to neuvědomuje, neví. Proto je potřeba o tom mluvit, vysvětlovat. Oddémonizovat, odtabuizovat - teda to jsou výrazy - naprosto normální věci. Až nám zevšední, zmizí i předsudky. Démon zahyne, když ho přestaneme živit strachem. Je už na čase, aby tyto šíleně absurdní myšlenkové asociace konečně zmizely. Abych se nemusel bát někde zmínit, že naše auto má 88 koní. A aby se čtenář nemusel bát zvýšit tomuhle článku karmu :-)

Je pravda, že všechny tyhle věci jsou populární mezi příslušníky extremistických skupin. Ale ruku na srdce, kolik slušných lidí se odváží vzít si na sebe tričko s Thorem v takto zapředsudkované společnosti? "Hákoš" a runy čeká ještě dlouhá cesta k omilostnění skutků, za které nemohou. Mezitím jsme totiž nálepku "nacistické" přiřkli mnoha dalším úplně normálním věcem. Tak schválně. Zkus někde říkat slova národ, síla, hrdost, čest, vlast a hned přiletí nějakej balík s povědomostí o světě asi jako akvarijní rybka a začne křičet nácek nácek. To už opravdu základní lidský hodnoty znamenají něco jen pro ty "nácky?"

Stále tu obchází hrůza nacismu. Je to dobře, nesmíme nikdy zapomenout. Tohle nebyla jen jedna kapitola dějin. Tohle byla hrozba našeho úplného vyhlazení. A nejen našeho. Proto důsledně vzdělávejme mladý lidi. Ale neplačme nad nesprávným hrobem.

A borec na konec, můj oblíbený animovaný .gif s vůdcem :-)

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Omlouvám se, že neodpovídám na komentáře. Nějak mi zlobí přihlašování, snad bude vše co nejdříve napraveno :)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Hoch | úterý 4.12.2012 21:28 | karma článku: 27,41 | přečteno: 2400x
  • Další články autora

Martin Hoch

Bezpečnost EU je v rukou šílenců a je nejvyšší čas z ní vypadnout

Pokud bych o Evropě měl ještě nějaké iluze, po posledním článku z Hospodářských novin by mě jistě opustily. Šílenství? Tohle je EU!

28.11.2015 v 17:01 | Karma: 40,75 | Přečteno: 1899x | Diskuse| Společnost

Martin Hoch

Média nám lžou, ve Francii k žádnému střílení dojít nemohlo!

Mezi lidmi koluje jeden úžasně zničující a nesmyslný názor, kvůli kterýmu jich spousta bohužel musí umřít.

20.11.2015 v 23:09 | Karma: 41,88 | Přečteno: 2675x | Diskuse| Společnost

Martin Hoch

Odpůrci Izraele jste jen průhlední antisemité

Nikomu z vás nejde o nějaký lidský práva, to jsou jenom řeči. Vy prostě jen nesnášíte židy a moc to neumíte maskovat.

15.8.2014 v 0:29 | Karma: 31,50 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Martin Hoch

Proč tahle revoluce vyjde

Moje odpověď na článek Oldřicha Mazala "Musíme nastolit spravedlivou společnost" je nebezpečný mýtus, aneb proč věřím, že tentokrát opravdu vytváříme změnu.

7.7.2014 v 18:40 | Karma: 15,68 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost

Martin Hoch

Pokračuju v házení špíny na Cyrila a Metoděje

Můj předchozí článek vcelku zábavně rozkejhal řadu potrefených hus, což mi umožnilo si uvědomit, že nebylo řečeno vše. Kupříkladu otroctví jsem zmínit zapomněl.

6.7.2014 v 19:09 | Karma: 20,99 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2345x
Ono tu zase něco bude

Seznam rubrik