Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Wikipedie a městské tepelné ostrovy - 2. část

Začátkem července tento rok jsem napsal článek na téma městské tepelné ostrovy, protože jsem byl přesvědčen, že prezentazace této teorie nejenom u široké veřejnosti není zdaleka vysvětlena. Jako příklad jsem uvedl informace z často používané encyklopedie Wikipedia, podle které jsem uvedl své připomínky.

 

Po delší odmlce shlédnutí prního dílu Wikipedie a městské tepelné ostrovy jsem našel pár přípomínek, které bych opravil. Nicméně na svém vyjádření trvám. Pro veřejnost nejsou na internetu dostupné dostačující informace o umělém teplu nebo jsou zdeformovány všeobecnými výroky jako je např. propaganda globálního oteplování atd.

 

Úvod

Ve městech působí umělé teplo hlavně v zimních měsících a to je způsobeno pochopitelně topnou sezónou. Nejčastěji tento efekt je nejznatelnější přes noc a ráno, avšak méně i přes den. Velký rozdíl v teplotách není většinou celou zimu, nýbrž různě střídavě. Hlavním faktorem je meteorologická situace. To znamená, že efekt umělého tepla značně působí při vhodných podmínkách. Myslím si, že ideální dny jsou, kdy počasí u nás ovlivňuje studený vzduch ze severu nebo sv. s jasnou oblohou nebo také s nízkou oblačností se špatnými rozptylovými podmínkami a bez větří.

V letních měsících ovlivňuje umělé teplo slunce, které působí na materiál městské zástavby a okolí. Rozdíl teplot mezi venkovem a městem může být rozdílný, ale spíše podobný (v ne moc rozdílné nad mořské výšce). Nemusí však znamenat, že na vesnici umělé teplo nepůsobí, i tam jsou domy, silnice a navíc mnohdy i méně stínu.

Měření

Při vhodných podmíkách v zimních a jiných měsících může být rozdíl v teplotách až 10 st.C než v dalekém okolí (někdy i v blízkém okolí) v ČR, zejména ráno. Je potřeba brát v úvahu, že rozdíl v teplotách nemusí býti vždy příčinou umělého tepla, které se zvlášť neměří (měří se jako městský tepelný ostrov v infračervené části spektra, ale to si myslím, že je pouze pro nějakou hrubou orientaci). Důvodem v rozdílu bývá často zmiňován sníh, který se ve městech odklízí. Na venkově tak může tento fakt býti příčinou nižší teploty. Dalšími velmi důležitými důvody jsou typ krajiny (nadmořská výška, vlastnost terénu daného místa atd.), meteorologická situace (rozložení vzduchové hmoty, povětrnostní podmínky, frontální systém, teplotní rozhraní atd.) a umístění teploměru. V centru různých měst může být rozdílná teplota, stejně jako mezi obcemi. Celý rozdíl teploty vzduchu mezi centrem města a okolí nemusí zcela vypovídat o jasně stanovenou hodnotu umělého tepla.

Účinek

Umělé teplo má vliv u měření teploty vzduchu v domácnostech a může i ovlivnit meteorologickou stanici, ne jenom v městské části. Proto si myslím, že bychom neměli zcela zavrhnout možnost ovlivnění "globální teploty" i umělým teplem (nevím o jakou hodnotu by se mohlo jednat).

Městské tepelné ostrovy mají pozitivní vliv na obyvatelstvo, především v zimních měsících, když nepočítám špatné rozptylové podmínky. V létě může člověku způsobit i starosti, které jsou spojené s intenzitou (sílou) slunečního svitu.  

Příklady

24.1. 2010 centrum Prahy -7,8 st.C, Karlovy Vary -8,4 st.C, Pardubice -19,6 st.C, Ostrava -18 st.C, Brno -12,7 st.C

4.12. 2010 centrum Prahy -12 st.C, Praha-Ruzyně -14 st.C, Praha-Kbely -21,6 st.C, Přerov -14 st.C, na Pardubicku -14 st.C

18.12. 2010 centrum Prahy -6 st.C, Praha-Ruzyně -9,9 st.C, Praha-Libuše -10,8 st.C, Karlovy Vary -12,8 st.C

19.12. 2010 centrum Prahy -8 st.C, Praha-Ruzyně -13

17.1. 2011 na území ČR byly rozdílné teploty (od -2 st.C do 10 st.C a to i odpoledne, na některých místech převládala nízká oblačnost a někde slunečno), v centru Prahy -1,6 st.C ráno, odpoledne 3,5, 1,8 a -0,2 st.C, večer -0,8 st.C

28.1. 2011 v centru Prahy -3 st.C, Praha-Ruzyně -8 st.C

23.2. 2011 nejčastěji -15 až -10 st.C, místy -20 až -25 st.C, v centru Prahy -11,5 st.C

Uvedené příklady pouze ukazují orientační přehled. Vyhledal jsem si své zápisky, které jsem si poznamenal ze zdrojů. Jedná se o typické zimní situace, kdy v centru Prahy především ráno lze naměřit vyšší teplotu než v okolí. Ovšem jsou to dny, kdy různé zdroje o počasí mají touhu to zveřejňovat. V jiných měsících zdroje o tom nepíší, je třeba si to vyhledávat sám a na to jsem neměl čas. Na našem území bývá často rozdílnost v teplotách kolem 4 st.C a vůbec nemusí být měřící stanice od sebe příliš daleko.

Závěr

Projev intenzity městských tepelných ostrovů je zavislý na meteorologických podmínkách a vhodném období. Městská část může ovlivnit teplotu vzduchu v okolní krajině a lze tedy umělé teplo "změřit" i mimo městských aglomerací. Důležité jsou poznatky z praxe a to není vůbec jednoduché, protože si myslím, že nestačí pouze srovnávat teploty mezi stanicí Praha-Ruzyně a Praha-Klementinum. Několikrát jsem se setkal se skutečností, že teplota vzduchu nebyla výrazně odlišná (dokonce někdy byla stejná) ve volné krajině (v chatové oblasti) než v Praze. V Americe možná městské tepelné ostrovy působí na teplotu výrazněji. Nevím to ale, nebyl jsem tam.

Důležitou přípomínkou je správné umístění teploměrů. Prodává se mnoho různých typů meteostanic se sondou. Tam je důležité to, že sonda se umisťuje ven a základna u okna. Teploměr ale ukazuje tak stejně vyšší hodnotu než rtuťový. Je potřeba podle rtuťového teploměru porovnávat hodnotu a pak ten rozdíl odečítat z digitální meteostanice. Dále také je důležité umístění teploměru ve správné výšce, trvalém stínu a pokud možno mimo umělého tepelného zdroje.

V tomto článku je obsažen pouze můj osobní názor a nejsou to vyčerpávající informace. Své úvahy mohu časem změnit, přehodnotit a doplnit, když zjistím další skutečně důležité poznatky.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | čtvrtek 11.8.2011 14:50 | karma článku: 7,37 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.