Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Racionálně o globálním oteplování

Tímto článkem bych se rád pokusil racionálně vysvětlit současnou problematiku týkající se kolem globální změny klimatu.

Abych dodržel nějaký standartní přehled, rozhodl jsem se článek rozdělit do jednotlivých bodů.

 

1. Jak jste si mohli všimnout, v úvodu jsem použil termín „Globální změna klimatu“. Je to totiž nejpřesnější termín, neboť důsledkem změny klimatu se neočekává pouze globální oteplení, ale také častější zesílení extrémních projevů počasí, které právě může z důvodu vyšší koncentrace skleníkových plynů v globálním měřítku v kratším čase narůstat. Je to odborný termín, který by se měl používat.

2. Hlavním zájmem vědeckého oboru meteorologie a klimatologie je studování klimatického systému. V současné době však existují střety mezi politickými ideologiemi. Tyto ideologie nemají ve své náplni práci studovat budoucí vývoj klimatu, nýbrž jejich cílem je přizpůsobit teorii tak, aby souhlasila s jejich politickou filosofií. Řekl bych, že vědci se většinou snaží dodržovat pravidlo a bývají neutrální. Jejich výsledky nesmějí být ovlivněny žádnou ideologií. Proto se často stává, že meteorolog a klimatolog nesouhlasí ani s jednou skupinou ideologů, i přesto, že třeba obě skupiny v něčem pravdu mají.

3. Jedna skupina tvrdí, že pan prezident Václav Klaus popírá změny klimatu, druhá tvrdí, že nikoliv. Je to typický příklad. V podstatě by se dalo říci, že popírá, protože základem teorie změny klimatu je výrazný vliv člověka na klima. Jelikož tvrdí, že ten vliv je malý, tak popírá celý základ teorie, protože porovnání trendu nárůstu globální teploty a trendu nárůstu koncentrace skleníkových plynů ukazuje zřetelnou shodu. Vzhledem k tomu, že tento trend nelze přičíst pouze přírodním klimatickým jevům a Sluncem, tak prostě lidská činnost je zde zřetelná. Václav Klaus toto popírá, tudíž popírá významnou část této teorie. Ano, může lidský vliv na klima popírat ze správného důvodu, ale tyto důvody by vědce neměli zajímat. Klimatologové nemají v náplni práci politická opatření.

4. Další typický příklad: Alarmisté často tvrdí, že lidský vliv na klima je dominantní a klimaskeptici zase, že je zanedbatelný. Nic takového ale ve výsledcích není. Výsledek má spíše orientační charakter, který naznačuje velkou pravděpodobnost, že současné oteplení vlivem veškeré činnosti člověka je nezanedbatelný, tudíž na důkazních materiálech zřetelný. V žádném případě však dominantní. Skupiny ideologů bohužel mají pořád tendenci do svého sporu míchat klimatology.

5. Co znamená termín klimaskeptik? Klimaskeptik Vám řekne, že to znamená racionální pohled na změny klimatu. Původně možná (s velkým M), ale co z nám internetu, tak tomu opravdu není. Bohužel musím konstatovat, že termín „klimaskeptik“ je do jisté míry nesmyslný. Např. před velkým slejvákem můžu být skeptický, že nezmoknu, ale upřímně řečeno je mi to na houby, protože někdy je vysoce pravděpodobné, že právě zmoknu. Klimaskeptici často bez nastudování nebo pochopení popírají vědecké výsledky a pak své domněnky zveřejňují, což by se dalo popsat i jako záměrné lhaní nebo překrucování informací. Klimasketik si přizpůsobuje poznatky, tak aby mu to vycházelo s jeho přesvědčením, realita ho nezajímá. U alarmistů je to stejné, akorát že tvrdí pravý opak. A že existují seriózní klimaskeptici? Ano, ale nemůžu hned číst všechny existující knihy. Kam tím směřuji si zřejmě čtenář dokáže domyslet.

6. Proč klimatologové upozorňují na probíhající změny klimatu? Cílem seriózních klimatologů není vyvolat mezi lidmi paniku, ale lidem vysvětlit, že není dobré situaci zlehčovat. Samozřejmě, že v minulých dobách byly i teplejší období, ale v současné moderní době na Zemi žije mnohem více lidí, takže i z hlediska historie menší změna průměrné globální anomálie a očekávaný budoucí trend oteplování může znamenat určité problémy. Proto klimatologové předkládají politikům materiály s informacemi. Vzhledem k tomu, že politici potřebují mít stručnější informace, muselo se to zjednodušit na zhruba dvacet stránek. Takové shrnutí o této problematice není pochopitelně ideální, nicméně veškeré další jsou k dispozici. Politici ale nemají čas to studovat.

7. Pokud výsledky dostane k ruce skupina určité ideologie, dělají taková politická opatření, která jsou v souladu s jejich přesvědčením. Pokud občané nejsou spokojeni s jejich prací, své názory mohou projevit během probíhajících voleb. Vědci (jako vědci) nijak tuto věc neovlivní, ti mohou jenom vykonávat seriózní a neutrální práci, což by mělo být jejich hlavním záměrem.

8. Myslím si, že v současné době lze si sehnat mnoho kvalitních informací o změnách klimatu.

9. Je vůbec možné, aby mohla být věda v souladu s nějakou politickou filosofií? V podstatě se může vědě dařit v jakémkoliv politickém prostředí, ale i přesto si myslím, že nejideálnějším je klasická (pravicová) liberální politika. Vědci pro svou seriózní a neutrální práci mohou mít větší svobodu, a pokud by jejich práce byla přínosem pro stát, nevidím žádný problém, proč by měla věda být v rozporu s liberálním politickým směrem. Proto mám důvod mít podezření, že termín "klimaskeptik" není čistě politickou ideologií. Je to spíše nějaký trend myšlení, který nemusí být vázán na stejnou politickou orientaci. 

 

Starší záznam s přednášky klimatologa Jana Pretela.

 

Starší záznam z pořadu Studio 6. K divákům hovoří geolog Václav Cílek a klimatolog Jan Pretel. 

 

Související článek: O globální změně klimatu

Autor: Petr Hlinomaz | pátek 23.11.2012 9:20 | karma článku: 5,77 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 863x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 659x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 701x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.