Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Pražský tepelný ostrov" a tropické noci

Po předchozím článku jsem si uvědomil, že jsem nenapsal vše, co jsem chtěl. Velice zajímavá diskuse se může vést ohledně zvyšování tropických nocí v souvislosti s pražským tepelným ostrovem.

Diskuse by ale asi moc nikam nevedla, pokud nemáme k dispozici patřičná data jako důkaz. Je to úkol pro odpovědnou osobu, která má k důkazním materiálům přístup a pracuje s nimi. Je potřeba předložit stoupající trend tropických nocí ze všech stanic na našem území a porovnávat.

Myslím si ale, že bych mohl se pokusit s tím polemizovat. Není to snadné. Musím se opřít o nějaké ty poznatky, které bych mohl zhruba vědět.

Pokud postupně stoupl během padesáti let počet tropických dní a zvyšuje se jejich intenzita v podobě zvýšeného počtu tropických vln, je možné, že také s tím souvisí i zvýšený počet tropických nocí. Tropické dny se u nás vyskytují v létě, často také na jaře a bývají i méně často v září. Na jaře a na podzim však většinou přes noc teploty výrazně klesají. V létě, obzvláště v červenci, jsou podmínky pro výskyt tropických nocí nejpříznivější, protože je v tuto roční dobu sluneční svit nejintenzivnější. Postupem v čase se skutečně statistcky zvýšil počet tropických nocí. Často se ale jedná o hodnoty, které stoupají jen mírně nad 20 °C. A Praha není výjimkou.

Během přiznivých podmínek se vyskytují tropické noci na celém území hojně a hlavní město nějak speciálně nevybočuje. Jsou-li tedy v Praze, bývají i v jiných oblastech. Pokud nebývají v žadné oblasti, v Praze také ne. Výskyt tropických nocí tedy je závislé na povětrnostní situaci. Tepelný ostrov pouze může situaci zesílit, ale podle mě je dost slušná pravděpodobnost, že vliv tohoto efektu na zesílení teploty během noci nebude až tak výrazná, jak si mnozí myslí. I brzy po ránu a v dopoledních hodinách na jiných stanicích začínají teploty rychlým tempem růst, stejně třeba jako i v Praze - v jiných stanicích mimo hlavní město dokonce ještě víc. V průměru může stanice Praha-Klementinum vykazovat nejvyšší počet nocí nad 20 °C během určité doby, ale nemyslím si, že by v tomto případě to bylo nějak zvláště statisticky významný orproti jiným stanicím v přirozeně teplejších lokalitách. Pro Prahu tedy platí to, co platí celorepublikově. Zvýšil se počet tropických dní, ale stále se jedná spíše o výjimečné noci, i když v některém roce mohou být častěji.

Připadá mi logické souhlasit se stagnací zesilování tepelného ostrova v souvislosti se stanicí Praha-Klementinum. V jiných částech Prahy ale zesilovat mohl, tam ale zase třeba se neměří dostatečně dlouhou dobu. Podle všeho by pražský tepelný ostrov neměl mít zásadní vliv na vvývoji tropických nocí, spíše zesiluje situaci o nepatrné hodnoty. V noci často teplota klesne natolik, že bez příznivých podmínek nedochází v době rozvinutého městského tepla k výraznému nárůstu. Pražský tepelný ostrov prostě by neměl být příčinou nárůstu tropických nocí.

Vyplývá z toho snad, že je zbytečné ve městech sázet stromy? Na základě klimatologických vyhlídek určitě ne. Městská zeleň dokáže značně zmírnit pocit z horka. Je to jeden z nejlepších nápadů, jak zpříjemnit lidem život ve městě během dlouhých horkých epizod. Zároveň si uvědomuji, že příliš mnoho stromů ve městě může způsobit i různé náhodné nehody. V minulém roce v létě se Prahou prohnaly min. dvě významné bouře, které zapříčinily zlomení velkých větví a vyvrácení stromů. Pražské parky utrpěly velké škody. Obnova do původního stavu bude stát velké úsilí a dost peněz. Když tedy předpovědi počasí naznačují průdké bouře, lidé by s tím měli počítat. Horší samozřejmě jsou  pády větví a stromů podél silnic a na náměstích, kde je hustá doprava a koncentruje se tam hodně obyvatel. Proto snad by bylo lepší sázet pevné a spíš nízké stromy (na krajích ulic snad ani radši ne, protože na takových místech nejvíc zesiluje nárazový vítr) - a to hlavně na klíčových místech, tak aby občané z toho neměli více škod než užitku. 

 

Vyšlo v médiích:

Hledá se, jak ochladit města ...

Teplotní minimum v Klementinu nepadlo 15 let ...

Praha se otepluje ...

 

Doplňující obrázky:

1. ČHMÚ

2. Turbolence, z archivu dne 20.10.2013

 

 

 

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 18.1.2014 10:15 | karma článku: 6,04 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Nepřeje si mír, kritizuje Fico Západ. Čaputová nečeká zásadní změny priorit EU

8. června 2024  10:19,  aktualizováno  12:41

Slovenský premiér Robert Fico využil sobotní volby do Evropského parlamentu (EP) ke kritice...

Většinu území večer a v noci zasáhnou bouřky, hrozí kroupy a silný vítr

8. června 2024  12:25

Většinu území České republiky zasáhnou v sobotu večer a v první polovině noci na neděli velmi silné...

Ukrajina sestřelila devět z třinácti dronů, sama na Rusko vyslala tři

8. června 2024  12:11

Ukrajinská protivzdušná obrana spolu s dobrovolníky v noci na sobotu sestřelila devět ze 13 ruských...

Češi druhý den vybírají europoslance. Čeká se vyšší účast než před pěti lety

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  12:03

Sledujeme online V Česku ráno začal druhý den voleb do Evropského parlamentu. Volební místnosti jsou otevřeny od...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.