Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politické harašení aneb změna klimatu

Změna klimatu vyvolává ve světě obavy a přitom už v současnosti mnoho racionálně myslících lidí vidí tento problém poněkud už střízlivěji. Čím to je, že se volá neustále k nějakým opatřením a nápravě? Dovoluji si přispět svou neodborností vyjádřením o současném trendu globálního oteplování.

Nenalézám pochopení k politikům, kteří se scházejí a (řeší) bádají nad důsledky změny klimatu. Nevím z čeho jsou tak jistí, že dokážou něco změnit a vůbec, že vědí s čím bojují. Zřejmě jsou to lidé, kterým je to jedno a jsou už svým životním stylem tak ovlivněni, že si neuvědomují v co vlastně věří. Jsou za tím zájmy, které však ne vždy lze snadno odhalit (objasnit).

Věda říká jasně, změna klimatu není z historického hlediska nic výjimečného. Klimatologové vypracovali různé možnosti a není stanoven přesně určující daný scénář, který se vyplní. Je to o tom, že se navrhlo několik možností a muselo se brát v úvahu i ovlivnění lidské činnosti, obzvláště vypouštění oxidu uhličitého. Znamená to tedy, že politici volající po nápravách, to vzali poněkud s předstihem a nepochopili jeden možný scénář  a nebo záměrně se toho nejvíce možného, který by mohl mít katastrofické důsledky, chopili s velkou iniciativou. To však znamená, že se jedná o manipulaci a využití vědecké práce ve prospěch politického zájmu, která však pouze (asi) nabízí jednu možnost vývoje klimatu.

Nevím kdo všechno má na svědomí šíření poplašných zpráv a různě zkreslujících informací, ale je zapotřebí proti tomu se bránit a bohužel i bojovat a to třeba i způsobem, který není zrovna na úrovni vědy.

Jsem velmi rád, že se rozšířil tak hojně skeptismus vůči klimatu, protože to považuji za jednu možnou obranu. Já považuji za velmi důležité různé nehorázné lži nebo zavádějící informace uvádět na pravou míru a otevřít oči široké veřejnosti. Avšak je také velmi důležité argumentovat z opravdovými vědeckými fakty, které by měly pomoci k objasnění nepřehledné situace.

V případě, že bychom připustili pouze jeden daný scénář, který naznačuje přispíváním CO2 v budoucnu zvyšování „globální teploty“ poměrně rychlým tempem, tak i přesto se obávám v neúspěšnost. Dobrým příkladem jsou emisní povolenky, protože spíše docházelo k různému obcházení a kšeftování a to v reálu nepřináší žádný efekt. Celkově k politickým opatřením se mohu dívat pouze skepticky, protože tím vznikají škody a různé dohady, které nikam nevedou. Rozhodně ne k nápravě klimatu. Mít ideál mezinárodní dohodou zamezit značnou koncentraci skleníkových plynů je v podstatě extrém, obzvláště po nezdařilých jednáních. To totiž může vymyslet jenom ten kdo nepřipustí realitu nebo fanatik, který věří, že jenom to je ta správná cesta.

Klimatická změna nemusí mít rychlý nebo prudký průběh a může se postupně projevovat i ochlazováním (např. průběžně). Klima charakterizuje počasí, které je proměnlivé a zároveň na různých místech různě odlišné. To znamená, že výskyt nepříznivého počasí nebo extrému se projevuje lokálně. Pokud lokální projevy extrémního počasí se z pravidla opakují často dlouhodoběji, mohlo by se diskutovat o tom, že probíhá nějaká klimatická změna, která však podle informací z historických dat byla všudy přítomná i v minulosti. Zjištěním nárůstu globální teploty během industrializace je zajisté do určité míry dosti dobrý důvod k myšlence o klimatické změně, jenom že to je dobré k aplikování dalšího výzkumu a zdaleka by to neměl být konečný výsledek ze kterého můžeme s naprostou jistotou vědět jakou má dnešní klimatická změna povahu. Odhad přispěním lidské činnosti v nárůstu globální teploty na základě vědeckých čísel by měl být prozatím použitelný pouze pro další zkoumání a ne pro politické akce, protože se jedná o jeden možný scenář. Dále se musí prověřovat další skutečnosti, které mohou být dosti důležité (další jiné faktory - změny Sluneční aktivity, změna složení atmosféry a budoucí sopečná činnost = neznámá). Současná klimatická změna neznamená nic jiného než obvyklá událost, která na základě informací z historie naší planety není žádnou výjimkou (vzácností zatím ano - z pohledu industrializace).

Globální teplota se zjišťuje pomocí satelitního a pozemního měření. Nejvíce známý ústav, který se zabývá tímto měřením je NOAA a NASA, dále CRU, WMO a UAH.

 

Opatření, náprava, boj nebo zmírnění dopadů pouze podporuje další korupční prostředí a vznikaní dalších drahých úřadů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | úterý 26.7.2011 22:20 | karma článku: 10,09 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Polsko koupí americké střely vzduch-země s doletem tisíc kilometrů

28. května 2024  6:09

Polsko koupí americké střely dlouhého dosahu JASSM-ER. Hodnota této smlouvy o nákupu nové výzbroje...

Poslanci začínají schvalovat zvýšení věku odchodu do důchodu nad 65 let

28. května 2024  5:59

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začínají v úterý na mimořádné schůzi...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.