Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravdu změna klimatu silně zpomalí světovou ekonomiku?

Nezávislá humanitární organizace DARA varuje: Více než sto milionů lidí zemře do roku 2030 a globální ekonomický růst se sníží o 3,2 procenta hrubého domácího produktu, pokud se svět nevypořádá se změnami klimatu.

Na žádost některých lidí z dvaceti rozvojových zemí, kteří se cítí být nejvíce ohroženy, byla vypracována docela pěkně zastrašující zpráva o dopadech růstu průměrné globální teploty. Podle ekolistu ve zprávě se uvádí, že v důsledku nadměrného používání fosilních paliv zemře každý rok pět milionů lidí. Do roku 2030 se prý počet mrtvých zvýší na šest milionů. Jak je to možné?

Uvádí se, že takto vysoký počet mrtvých je kvůli znečištění životního prostředí, hladu a nemocem jako důsledku (příčinou) klimatických změn a ekonomik využívajících velkou měrou fosilní paliva.

Organizace Dara vidí problém ve zvýšení průměrné globální teploty o 1 °C. Zdůrazňuje, že sucho, nedostatek vody, špatná úroda a šíření nemocí postihne hlavně nejchudší státy.

 

Dovedu pochopit, že humanitární organizace se snaží pomáhat lidem v chudých státech, ale už mi není jasné z jakého zdroje informací DARA vychází.

1. Uvedený počet mrtvých samozřejmě nelze tak lehce přičítat globální změně klimatu, protože my stále nevíme přesně, v jakém rozsahu způsobila škody. My nevíme přesně, kolik událostí lze připsat příčině oteplování. Máme málo důkazů. Uvedené číslo je tím pádem pouze použito jako zastrašující prostředek, nikoliv jako seriózní informace. Organizace DARA prostě přeskočila tu část, která je o tom, že se nejprve musí extrémní počasí vlivem měnícího se klimatu prozkoumat (identifikovat). DARA jenom mává s čísly, nic víc.

2. Globální změna klimatu opravdu podporuje častější výskyt sucha, problémy s nedostatkem vody a špatnou úrodu, ale mělo by to znít ve smyslu možného rizika, protože klimatický systém je složitější a měnící se klima může mít jenom nějaký podíl. Proto počet mrtvých lidí v důsledku sucha atd. není možné připisovat pouze klimatickým změnám. Nejen, že číslo je strašně moc nadsazené, ale také to nelze z logického důvodu vyčíslit. Oteplování může mít i zásadnější negativní vliv pro obyvatelstvo, ale to je tak asi všechno, co mohu napsat. Kdokoliv by se snažil spočítat počet obětí klimatické změny, automaticky musí v zásadě udělat chybu. Nutno také dodat, že globální oteplování má i svá pozitiva.

3. Je nutné si uvědomit, že záleží také na celkových charakteristikách jednotlivých států. Trpících lidí hladem v chudých státech většinou souvisí s politickou situací a dlouhodobými klimatickými podmínkami. Chudé státy s nepříznivými klimatickými podmínkami jsou opravdu vůči změnám náchylnější, ale není možné dopady změnou klimatu přesně specifikovat.

4. Mělo by se hovořit o zmírnění dopadů globální změny klimatu. Slovo "vypořádat" zní stejně jako "zastavit". Není v lidských silách zastavit měnící se klima. Zmírnění dopadů je reálné.

5. Odhadují počet mrtvých do budoucna podle nejasné metodiky.

6. Za zvýšení globální anomálie zhruba (až) o 1 °C, hlavně během druhé poloviny 20. století, nelze pouze přisuzovat lidské činnosti nadměrném používáním fosilních paliv. Jak moc přesně velký vliv na zvýšení této anomálie člověk má, se neví, ale existuje pravděpodobný odhad s mírou nejistoty, což znamená, že se lidský vliv pohybuje kolem 50% (mírně nad). Myslím si, že je reálné být i krapet optimističtější. Co se týče možného budoucího vývoje klimatu, tak existuje mnoho scénářů. Obsáhlé zprávy se scénáři právě nabízejí mnoho prostoru pro otevřenou diskusi. Není tedy rozumné lpět pouze na jednom určitém scénáři.

7. Globální změna klimatu nemusí nutně ekonomiku zpomalovat. My můžeme s předstihem na změny reagovat a skutečně důsledky zmírnit. Dokonce z toho můžeme i těžit. Máme k dispozici podrobné vědecké práce. Nikdo z vědců nám nenařizuje jakým způsobem máme postupovat, můžeme si vybrat. Netvrdím, že změna klimatu není žádný problém. Snižování emisí je samozřejmě prospěšné, proto také souhlasím s emisními limity s ohledem na ekonomickou situaci, ale je nutné si přiznat, že vynaložení současných nákladů je obrovská zátěž pro státní rozpočty a daňové poplatníky. Současný trend bojování s klimatem stojí moc peněz. Politická opatření v současné době jsou iracionální. Opravdu jsou to změny klimatu, které zapříčiní zpomalení světového ekonomického růstu?

8. Není mi jasné, o co vlastně humanitární organizaci DAŘE jde. Zprávy tohoto typu ničemu nepomůžou. Chudé státy by si měly vypracovat vhodný plán a k budoucímu vývoji klimatu se přizpůsobit.

 

Zdroj: Ekolist: Klimatické změny silně zpomalí světovou ekonomiku, varuje orgaznizace DARA

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 30.9.2012 17:03 | karma článku: 13,83 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.