Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepříjemná pravda

Název jsem sice použil ze silně ideologicky zaměřené politické skupiny prosazující tvrdá a všeobecně iracionální opatření, ale tento článek má charakter zcela odlišný, než do čtenářů hustit nějaký ideologický proud myšlení.

Klimaskeptici rádi při prosazování svých myšlenek argumentují drahými politickými opatřeními, často mají na mysli opatření, která, zdá se, se v praxi neosvědčila. Koncentrace skleníkových plynů podle všeho nesnížila, nebo alespoň zastavila trend nárůstu viz. obr., ale přitom jsou v rozporu s šetrným hospodařením státních finančních prostředků, útočí na svobodu jednotlivců a zvyšují se ceny produktů a služeb. Jsou takové argumenty vhodné? Ano jsou, pokud ale takové argumenty se používají během politického utkání a nezpochybňují se jimi vědecké výsledky. Ve vědním oboru - chápejme tím výzkum změny klimatu, zejména mám na mysli výzkum o příčinách oteplování během 20. století - jsou takové argumety naprosto nevýznamné. Jsem tedy přesvědčen, že není správné míchat dvě témata dohromady a prosazovat tím jakousi pravdu. Politická opatření a příčiny oteplování jsou dvě různá témata, která se sice navzájem ovlivňují, ale káždé z nich pojednává o ničem jiném. Když to smíchám, vychází z toho guláš. Klimaskeptici tímto matou veřejnost a snaží se tento přístup prosadit do politické scény, což je zcela špatně. Ale nedivme se, představme si, že nějaký politik nesouhlasí s metodou prosazování nákladných opatření a přitom výsledky klimatologů schvaluje. Dnes už možná to nezní úplně tak bláznivě, ale jedním časem, kdy zelená politika byla něčím novým a její myšlenky se staly módním hitem, takový přístup by byl v tom prostředí docela hodně odvážný a šílený. Nikoho by se tím nedalo oslovit. Bohužel se moc nezměnilo a stále taková taktika se používá dodnes. Teď už je potřeba od takového jednostranného myšlení ustoupit a daná témata umět rozlišovat. Je to proto, že zavrhováním klimatologických výsledků není možné prosazovat politické ideje. Je to nečestné, a i když pohodlnější, z pravidla tento přístup nemůže v dlouhodobějším horizontu přinést ovoce. Klimaskeptici ale potom také mohou argumentovat nějakými nejastnostmi, kterých se může v klimatologii najít celá řada. V tom případě je potřeba umět rozlišovat mezi zdravým skeptickým a jednostranným přístupem. To že se něco přesně neví, neznamená, že výsledky nejsou seriózní a důvěryhodné. Vyprávěte to ale těžkým ideologům, kteří na tom celém založili svou práci.

 

 

 Průběh koncentrace oxidu uhličitého včetně dalšího možného vývoje Zdroj: Nasa, NOAA, Infomet, http://www.relevantmathematics.com/tag/climate/

 

Velice oblíbeným tématem se stala aféra s názvem Climagate. Nebo i jiné, je jich víc. (Lidská mysl je vynalézavá.) Představte si, že někomu odcizíte poštu, vytržené věty z kontextu sestavíte dohromady a vytvoříte z toho nějaký důkaz, že podvádí. Nejenom, že se to nedělá, ale také se nejedná vůbec o žádný jednoznačný důkaz. V dnešní době ale je populární vycházet z mainstremavých postupů a nelámat si hlavu nad tím, zda-li náhodou toho jistého člověka či skupinu jsme nepoškodili. Je to všem šuma fuk. Je to totiž dost možné, protože práce založená na několika letém výzkumu je složitá. Těžko se dá vzít nějakých pár vět, které byly napsány v nějaké jednoduchém znění mězi kolegy a trvat na tom, že vychází na povrch něco, co zavání podvodem. Když mávnem rukou nad tím, že to není zcela poctivá metoda, tak můžeme jisté informace brát na vědomí, ale rozhodně na celkový výsledek vědecké práce to nemůžeme mít vliv. Vědci to ale zřejmě tolik nežerou, protože vědí, že se jedná o lidi, kteří nikdy nedokážou seriózním způsobem výsledky odvrátit, tedy řádným vědeckým postupem, při němž se získají vážné důkazy. Proto někteří se mohou divit, že i přesto, že v mediálním prostředí to vře (včetně klimaskeptických hrátek), tak výsledek se nezměnil. Vytvořili si totiž mediální představu na základě překroucených informací.

Klimaskeptici se snaží oslovovat svou metodou a postupem práce občany, kteří se v tomto tématu nevyznají. Rád bych podotknul, že spránvá metoda postupu nakládání s tématem se mezi rozdílnými vědními obory neliší. Věřím tedy, že i navzdory vzestupu "internetové generace", že klimaskeptická - taková ta bouřlivější - komunita bude řídká.

Za nedlouho výjde 5. zpráva IPCC, která pravděpodobně se od původního stanoviska nezmění, ale zřejmě se celkový výsledek nepatrně zpřesní. Máme tedy jedinečnou šanci ukázat, že už nejsme žádní křupani.

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 21.9.2013 15:52 | karma článku: 7,02 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 863x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 659x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 701x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.