Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mír a kapitalismus nebo mír a socialismus?

Evropská unie získala Nobelovu cenu za mír. Odůvodňuje se to tím, že politická řešení mírovou cestou není samozřejmost. V televizních obrazovkách se objevovali různí pánové, kteří připomínali období válek. 

Vymývání mozků - to je to, oč tu běží - stejně jako za komunismu. Komunisté bojovali proti fašismu a kapitalismu. Pro ně byli fašisté konkurenční nepřátelé, přičemž se v podstatě příliš od sebe nelišili. Nenávist vůči kapitalismu byla pro socialisty samozřejmostí, protože diktátorský režim musí své občany vlastnit a řídit, přirozené tržní prostředí neexistovalo. Komunismus byl vlastně tvrdý totalitní režim, který doslova si s lidskou myslí hrál. Nebylo to ale jenom o násilí, ale také o víře. Víra v dobra budování socialistického státu, jinými slovy, vnucování jednoho možného dobra na úkor jiných myšlenek. Svoboda občanů byla brutálním způsobem běžně utlačována.

V současné době můžeme svobodně cestovat, podnikat a vyjadřovat své názory. Bohužel, socialistické choutky zcela nevymizely. Evropská unie se sice chlubí mírovým přístupem politického jednání, ale značně pokřivuje svobodu občanů a přirozeného tržního prostředí. Mír opravdu není samozřejmostí, ale také ani opravdová svoboda. - A právě ve jménu integračního procesu je i dnes svoboda utlačována.

Udělování cen je o zásluhách. Evropská integrace sice probíhá na základě mírových jednání, ale o mír EU vůbec nemusela bojovat, přišlo se k hotovému. EU opravdu upevňuje mírové vztahy mezi státy, ale přitom utlačuje svobodu rozhodování jednotlivých států doporučováním řešení určitých situací a vydáváním mnoho směrnic. To je také nebezpečné.

Není nevkusné zpochybňovávat přidělení Nobelové ceny za mír Evropské unii. Spíše je velice nevkusné využívání míru k pošlapávání svobody a dokonce se s tím ještě chlubit. Mnoho Evropanů nesouhlasí s centralizací Evropy. Lidé nemají momentálně možnost výrazně ovlivnit dění. Návrh Nobelovy ceny nebyl fér, protože diskuse by měla pojednávat především o svobodě.

Současné směřování EU se v mnoha případech - někdy - podobá komunismu. Myslím si, že je to trošku nadsázka, ale jinak dobrý příměr. Je to tak, protože komunisté např. se také chlubili mírem. U příležitosti 70. narozenin, dne 10. ledna 1983, soudruha Gustáva Husáka, prezidenta Československé socialistické republiky a generálního tajemníka ÚV Komunistické strany Československa, se tenkrát např. psalo:

Spolu s milióny pracujících zemí socialistického společenství a pokrokového světa mu z upřímného srdce přejeme pevné zdraví a mnoho sil k další práci za šťastnou budoucnost jeho socialistické vlasti, za blaho jejího lidu, za vítězství socialismu a míru ve světě.

Pravda, v minulosti se za jiné názory tvrdě trestalo, dnes máme svobodu slova. Jenomže dneska je politický systém nastaven ve prospěch mocných vládních stran, a občané nemají příliš mnoho možností prosadit svůj zájem. Občané mají vskutku malou šanci prosadit nízké daně, proto hojně využívají svobody slova ve formě nadávání.

Bulharští komunisté a všichni pracující v celé zemi vysoce hodnotí Váš přínos a zásluhy v boji hrdinného československého lidu proti kapitalismu a fašismu, úsilí o upevňování socialistického společenského zřízení a o výstavbu rozvinuté socialistické společnosti v bratrském Československu. Ať žije a upevňuje se družba mezi Bulharským a Československým národem.

Soudruh Gustáv Husák, dřívější Československý socialistický prezident. =>>

 

Dnes to nemá příliš daleko k tomu, aby se prohlašovalo: Česká republika a všichni pracující v celé zemi vysoce hodnotí přínos Evropské unie a zásluhy za udržování míru ve světě v boji proti kapitalismu a fašismu (extrémismu, rasismu a terororismu), úsilí o centralizaci Evropy a upevňování dobrých vztahů na nadnárodní úrovni mezi zeměmi a o výstavbu rozvinuté evropské společnosti. Ať žije a upevňuje se soudržnost mezi Českou republikou a Evropskou unií. / Alespoň, že nemáme ještě vlajku EU na Pražském hradě. Doufám, že příští president jí tam nedá.

Jsem pro mír a svobodu s odpovědností (kapitalismus), tedy první variantu z uvedeného nadpisu. Evropská unie tento zájem neprosazuje.

 

Kapitalismus není systém. Je to neutrální stav, je to automatický produkt spontánně a svobodně se chovajících lidí, ne cíl umělého projektu. Kdo útočí na kapitalismus, neútočí na něčí společenský koncept, ale na svobodu. Jakýkoli společenský koncept je prosaditelný jen cestou omezování svobody.

 

Ladislav Jakl, pravicově liberální člověk prosazující svobodu a tajemník prezidenta ČR.

Zveřejněno v deníku Lidové noviny, vyňato z článku s názvem "Kapitalismus je svoboda".  =>>

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 13.10.2012 21:01 | karma článku: 13,89 | přečteno: 1160x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.