Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kritika názorů Václava Havla

Kritika je zdravá a v mnoha případech i nutná. Ovšem mám na mysli kritiku vkusnou, která může vyvolat nejasnost, protože správně vybraný vkus kritiky, i třeba v čase, se mezi lidmi různě liší.

V souvislosti např. s Václavem Havlem je, si myslím, vkusnost kritiky na prvním místě, což tak trochu se vylučuje s úvodem, protože není nikde nařízeno pravidlo, které určuje správnost významu „vkusnost kritiky“. Možná vkusnost kritiky vychází z všeobecných nepsaných pravidel společenského chování. To je myslím zajímavé, protože vkusnost kritiky je v rozporu s významem „svobodou slova“. Ale něco se s tím dá dělat, aniž bych při kritice omezoval svojí svobodu slova a zároveň nezesměšňoval vážnost osoby. Svoboda vyjadřování je nejdůležitějším, proto také jsem se rozhodl svobodně  napsat tento článek, ale pokud jsem se také svobodně rozhodl psát s ohledem správně vybraného vkusu podle svého uvážení a podle nepsaných pravidel společenského chování, tak je možné psát svobodně s ohledem na ostatní.

Nechtěl jsem se k názorům Václava Havla a k jeho kritice vyjadřovat z velmi jednoduchého důvodu. I když čas neúprosně letí dopředu, tak patřím spíše mezi generaci, která z vlastních zkušeností nemůže mít dostatečnou představu o tehdejším komunistickém režimu. Tedy představu mám, ale připadá mi velmi nevkusné zpochybňovat a kriticky se vyjadřovat k vážnosti Václava Havla, když jsem se ani v roce 1989 nezúčastnil klíčové demonstrace. Byl jsem totiž ještě malý kluk a užíval jsem si život na Šumavě v okolí pohraničních hor se školou v přírodě. Když jsem přijel, byl jsem v úžasu. Bohužel mi nikdo nic nechtěl pořádně vysvětlit. To mne mrzelo, i přesto, že jsem byl ještě klučina.

Federalizace Evropy a Václav Havel

Federalizace evropských národních států není tématem novým, avšak v současnosti je nejdůležitějším, protože součástí této myšlenky je celoevropský (a celosvětový) mír. V devadesátých letech mohl být názor na sjednocení národních států jednotný, neboť nebylo klíčovým předmětem ztráta suverenity národních států. Diskutovalo se o tom, ale nebylo to tolik aktuální jako nyní.

Současné politické dění v Evropě vnímám negativně, protože současné směřovaní Evropské integrace je ve skutečnosti sjednocování zadlužených a již už závislých národních států k jednomu nedemokratickému a byrokratickému systému vedený politiky se socialistickými sklony.

Václav Havel k hlubšímu směřování Evropské integrace přispěl svou morální podporou a myšlenkami. Byl proti násilným a nesvobodným praktikám komunistického režimu, ale byl levicově smýšlející člověk. Federalizaci Evropy na úkor suverenity jednotlivých států viděl důležitost v suverenitě celkového Evropského společenství. Byl pro cestu pozvolné a stále hlubší parlamentarizace a federalizace.

“Dobrými Čechy se nikdy nestali ti, kteří zahleděni do svého češství se uzavřeli do sebe a zapomněli na okolní svět” a že “nejlepšími Čechy byli vždy čeští Evropané”. Václav Havel (z novoročního projevu roku 1995)

Podle mého názoru argumentace Václava Havla má velkou vnitřní váhu, ale z pohledu současného dění je to velmi, ale opravdu velmi zavádějící, protože dobrými Čechy nemohou být ti, kteří prodávají svou zemi za účelem svých zájmů a nemohou to být ti, kteří stále více omezují svobodu občanů prostřednictvím zákonů – nemohou to být ti, kteří neustále svou zemi vtahují do dluhové pasti a nemohou to být ti, kteří si vytvářejí svůj politický systém s nespravedlivými podmínkami.

Václav Havel byl Komunistickým režimem silně ovlivněn, natolik, že už neviděl nebezpečí dneška a věřil, že když se demokratické státy spojí v jeden demokratický celek, tak budoucí generace budou moci žít v míru a blahu. Myslím si, že není nutné se rozepisovat o tom, že současné směřování EU nemá s mírem a blahobytem nic společného. Je to pouze a jenom pro evropské politiky značka (či motto) pod kterou se odehrává něco odporného nebo-li nespravedlivého a se skutečnou demokracií málo společného.

Václav Havel byl federalizaci nakloněn, a proto vždy, když jenom zazní jeho jméno, tak eurosocialisté začnou nahlas tleskat. Opravdu si ho váží v pravém slova smyslu nebo je pro ně jenom symbolem něčeho co nemůže dobře fungovat?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 12.8.2012 15:58 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1739x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.