Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kjótský protokol nám škodí

Kjótský protokol je problém, ale i přesto se pravděpodobně bude chválit úspěšný začátek. Přiznají si, že nedošlo k úplnému dosažení cíle, ale pravě proto bude potřeba pokračovat dál, zpřísnit pravidla a učinit další opatření.

 

28. listopadu až 9. října se bude v Durbanu konat klimatická konference OSN. Bude se jednat o tom, co bude dál. Kjótský protokol vyprší během prosince 2012. 

Nerad bych to viděl černě, ale lze předpokládat, že se bude usilovat o pokračování Kjótského protokolu, a navíc zřejmě se bude uvažovat spolupráci na mezinárodní úrovni výrazně rozšířit. Důvodem bude "efektivnější snižování skleníkových plynů". Předloží se důkazy o tom, že během posledních 10-ti let globální teplota výrazněji stoupala a až do současnosti vzrostla k 1 st.C.  Použijí se k tomu důkazy od institucí, která měření prováděla.

Koncem října (2011) jsme byli informováni o nezávislém projektu B.E.S.T., který si zadal za úkol prověřit pravdivost měření institucí, které již své výsledky publikovaly. Došlo ke shodě a je k dispozici další důkaz o zvýšení globální teploty. Projekt neměl za cíl se zabývat co oteplování způsobilo, resp. do jaké míry toto oteplení zavinil člověk. Šlo o prověření trendu oteplování.

Pro přesnější informace:

http://www.berkeleyearth.org/

http://www.berkeleyearth.org/movies.php

-

Možná jednání na konferenci nedojdou k žádným novým uváhám, a nebo dokonce kvůli Evropské krizi se nebude dále pokračovat a bylo by to dobře. Je to ale málo pravděpodobné, protože snižování emisí je jeden z nejdůležitějších cílů OSN a EU.

Je nutné připomenout, že globální oteplování má mezery. Pro seriózní vědce současný teplejší trend není neobvyklý a je to tak. Neví se do jaké míry tomu člověk pomáhá. Je k dispozici pravděpodobný odhad, a sám za sebe bych řekl celkem střízlivý. Přesto není dobré jednat unáhleně a zbytečně se stresovat. Bohužel jsou určité skupiny lidí, které se této rady neřídí a považují chránit klima za nejvyšší prioritu, a to doslova za každou cenu. Je to smutné, zvláště když tito lidé mají velký vliv. Na první pohled se zdá, že chránit klima je prospěšné. Tento až neuvěřitelný cíl se ale nepodaří splnit. EU slibovala blahobyt a kde jsme teď? Můžeme tedy věřit, že se podaří uspět v boji s klimatem? Další otázka samozřejmě se nabízí, zda-li vůbec hovořit o boji je na místě (pozn.: zmírnit dopady globální klimatickou změnou je totožné se slovy bojovat s klimatem). Politici to opravdu myslí vážně a zacházejí příliš daleko. V Africe dokonce kvůli tomu umírají lidé a přicházejí o svůj domov viz. články od historika a zakladatele stránek klimaskeptik.cz Vítěslava Kremlíka "Krvavé uhlíkové odpustky z Ugandy" a "Honduras: válka proti oteplování si vyžádala další lidské životy".

Nechci tím tvrdit, že není důležité snižování skleníkových plynů, ale existuje i jiná možnost. Tím, že jednotlivé státy prokázaly zájem o snížení emisí účasti Kjótského protokolu, daly najevo, že se o to chtějí pokusit. Zajisté těmto státům nikdo nebude bránit snižování emisí, a není potřeba k tomu potřeba zrovna Kjótský protokol.

Česká republika (a pokud možno co nejvíce jiných dalších států) by neměla dále se zavazovat (upisovat) nějakou smlouvou a provádět akce na Mezinárodní úrovni. Měla by situaci přehodnotit a trošičku se uskromnit ochranou životního prostředí na lokální úrovni.

Je potřeba se nevázat na Evropskou unii a vytvořit si svůj program. Nejlepší by bylo se osamostatnit a z EU vystoupit. Problém je v tom, že mnoha politikům vyhovuje současná dotační mánie. Využívají toho při záplatování jejich chyb. Dobrým příkladem jsou solární elektrány. Díky tomu poroste cena elektřiny, a aby to nebylo tak zlé, použijí se na to dotace. Je to závažná chyba, ale pokud vím, nebude za to nikdo potrestán.

Kjótský protokol je absurdní a ČR by neměla se toho účastnit.

Obchodování s emisemi je pouze na oko dobrá, ale jinak nemyslná hra. A světe div se. Je to nástroj, který si vymyslela EU.

Je potřeba velká změna a všechny možné volovinky na ochranu klimatu postupně rušit. Např. klasické žárovky znovu vyrábět a poskytnout občanům si vybrat co uznají za vhodné. Je potřeba, aby politici nic nedoporučovali a nedotovali. Volný trh bez pomocí politiků si poradí. Když lidé budou chtít si koupit úsporný spotřebič a budou vědět, že se jim vyplatí, koupí si ho. Atd.

Současný systém na zmírnění dopadů klimatické změny je velmi zrádný, protože spokojenost s nízkou koncentrací CO2 nebude nikdy tímto přístupem, a bude to jenom a jenom šance pro zájmové skupiny vyždímat z toho co nejvíce peněz do doby zkrachování všech států.

Jsem tedy pro lokální úroveň v rozumném pojetí.

 

Související články:

MŽP: Národní program na zmírnění dopadů změny klimatu

Obchodování s emisemi = ?

Odkaz:

http://www.klimaskeptik.cz/news/gao-jak-se-vyvijeji-emise-statu-ktere-nepodepsaly-kjoto-/

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | čtvrtek 3.11.2011 21:00 | karma článku: 13,53 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Polsko koupí americké střely vzduch-země s doletem tisíc kilometrů

28. května 2024  6:09

Polsko koupí americké střely dlouhého dosahu JASSM-ER. Hodnota této smlouvy o nákupu nové výzbroje...

Poslanci začínají schvalovat zvýšení věku odchodu do důchodu nad 65 let

28. května 2024  5:59

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začínají v úterý na mimořádné schůzi...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.