Je liberalismus odsouzen k zániku?

Na naší politické scéně už pro klasickou liberální politiku není příliš mnoho místa, bohužel v budoucnu to zřejmě bude ještě horší. Možná zcela zanikne.

Hlavním viníkem jsou především nové vlny trendů, které nehledí na základní uvažování klasického liberalismu. Myslím si, že liberální politika spočívá v jemnosti a pečlivého promýšlení kroků. Velice zásadní je zbytečně nepospíchat a hlavně nepřehánět. Vlna nových trendů však takové postupy jednoznačně převálcuje, protože v politice se musí neustále ukazovat jedinečnost určitých stran. Musí se předkládat něco, co je pro veřejnost zajímavé a atraktivní. Stejně jako různé firmy. Liberální politika nemá s atraktivitou nic společného, liberalismus má fungovat na principu dlouhodobých zkušeností a nastavení pravidel.

Liberalismus se v profesionální politice bude asi těžko hledat, bohužel i mimo tento okruh je to v podstatě bída. Strana svobodných občanů se svým přílišným svoboďáctvím přehání a může se to obrátit  proti nim. Jejich neustálé zjednodušování tématů může mít neblahý vliv na budoucnost strany. Buď je budou volit lidi ze špatných důvodů a na politické scéně se příliš neohřejou, nebo si na takovou taktiku zvyknou natolik, že jejich politické směřování odbočí. Klasický liberalismus podle mě nemá šanci se v dnešní době uchytit. Radikální změny vyžadují radikální reakce a liberalismus o radikálním řešení nemá být. Stavět se proti státu za každou cenu i v triviálních tématech v době, kdy je potřeba se soustředit na závažné věci, to mi připadá dosti nesmyslné. Mohu např. uvést příklad. Školství. Studování na vysoké škole by nemělo být hrazeno státem. Ok. Stavět se ale proti povinné základní školní docházce, to už je téma pro puberťáky. V tomto případě si myslím, že stát není nepřítel, ale naopak vykonává ochranou funkci. Dítě je svobodný člověk, který nepatří nikomu jinému než samo sobě. Jelikož nemůže v tak nízkém věku činnit zásadní rozhodnutí, rodič přebírá odpovědnost a stát chrání a poskytuje základní a sociální vzdělání. Soukromé školy by byly fajn, ovšem společnost spíše, i z finančních důvodů, preferuje spolehání se na stát. A nepřipadá mi na tom nic špatného. V tomto případě se stavět proti státu je zbytečnost, pouze výkřiky amatérských politiků, kteří si téma o svobodě oblíbili a rádi i přehánějí, aby upoutali pozornost. Liberální politika v současné době by měla být zcela o ničem jiném.

Liberální politika svou povahou ze zásady pomalu bude díky novým trendům stále zanikat. Nevěřím, že Svobodní dokáží tento politický směr vzkřísit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | středa 7.5.2014 16:52 | karma článku: 5,69 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02