Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Společnost je vždy mixem politicko-ekonomických směrů. Liberalistické tlachání Svobodných nerespektuje některé současné jevy jako

- mocnější než státy jsou nadnárodní korporace, banky

- všeobecná globalizace

- liberálnější politika vyžaduje vyšší úroveň elit včetně morálky a ta je v tomto státečku velmi bídná

1 1
možnosti

Bankám většinu moci poskytují centrální banky, moci nadnárodních korporací se nebojím, maximálně mě budou obtěžovat reklamou, ale do vězení mě nezavřou.

Globalizace a liberalismus se vzájemně nepodmiňují ani nevylučují, liberalismus ovšem globalizaci do jisté míry fandí, protože se staví proti ekonomickému protekcionismu.

Co je delegováno na stát, o to se jedinec přestává starat, protože to přece přenechal státu. Stát vytlačuje individuální aktivitu z těch oblastí, které si přivlastnil. Pokud jsme na stát delegovali morálku (např. místo pomoci bližnímu máme sociální stát, místo péče o staré rodiče máme důchodový systém a domovy důchodců, místo toho, abychom děti vychovávali k zodpovědnosti, tak si myslíme, že jim fetovat zabráníme tím, že to zakážeme), tak se jedinci přestávají starat o morálku. Proto morálka upadala nejvíce v komunistických zemích - v nich na sebe stát bral zodpovědnost za všechny oblasti života.

0 0
možnosti

Liberalismus je to, co zůstane, když z politiky (nejen té ekonomické) odstraníme veškerý státní dirigismus a nesmysly. A liberalizovat začne být nutné vždy, když ekonomika už neunese žádný další dirigismus. 

Moc ale nevěřím, že za mého života dojdeme k čistě liberální podobě státu. Spíš se budeme stále pohybovat na pomyslné ose svobody a nesvobody. Nyní se pohybujeme velkou rychlostí směrem k nesvobodě, takže vidím určitou naději, že by mohl nastat protipohyb směrem ke svobodě.

0 0
možnosti
PH

Jistě, pokud to někdo udělá.

0 0
možnosti
BS

Liberalismus byl pokrokem jen na počátku, jako vzpoura proti feudalismu. Neoliberalismus, zejména ve spojení s postmodernismem, je již víceméně "mimo", neboť  vedl k obnově "nového feudalismu", tzv. nového řádu světa. U nás po Listopadu šlo jakýsi ultraliberalismus a výsledky se dostavily v podobě nárustu téměř všech negativních statistik. Jistě je namístě obava, abychom opět nepřešli jen z extrému do extrému, z bláta do kaluže, ale moc tomu nevěřím.

2 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.