Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak bylo a jak bude

V nadcházejících dnech bude chladněji, což po vlně horkého počasí pro někoho bude vítanou změnou. Během minulého týdne kolem tlakové níže nad západní Evropou nás ovlivňovalo výrazné teplé jihozápadní proudění vzduchu.

Postupem očekávané tlakové níže přes Německo se přesunulo nad naším územím zvlněné frontální rozhraní, které oddělovalo západní část od chladnější a východní část od teplejší vzduchové hmoty. Během posledních dvou dnů v měsíci červnu a začátkem měsíce července výrazná teplá fronta zapříčinila vydání výstrah před vysokými teplotami, které překračovaly hodnotu 33 °C v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Vysoké teploty, především delším trváním, trápily tedy Moravu; v Čechách se objevovala častěji oblačnost a docházelo k mírnému až výraznějšímu ochlazení (a potom zase oteplení). (Zejména na východě území byla i zaznamenána tropická noc.) Na frontálním rozhraní se vytvářely četné bouřky každý den. V odpoledních hodinách bylo dusno a horko. Silné bouřky a přívalové deště způsobily značné škody. V důsledku stoupající hladiny vodních toků byly vyhlašovány stavy 1. až 3. povodňové aktivity. V posledních dnech můžeme říci, že bylo docela pěkně divoké počasí – meteorologové to označují za extrémní projevy počasí. V takovém období mají meteorologové ČHMÚ starosti s přetížením hlavního serveru.

Dodatek: Počasí u nás tedy ovlivňovalo přes 10 dnů frontální rozhraní, oddělující chladnější vzduch na západě od velmi teplého na východě až jihovýchodě.

Od středy 11.7. přes naše území přecházela od západu zvlněná studená fronta, která podle vydaných výstrah, by se měla hlavně projevit ojediněle na Moravě a ve Slezsku formou bouřkové činnosti a přívalových srážek či krupobitím. Byla na to vydána výstraha nízkého stupně viz. mapka.

 

Ve čtvrtek přes naše území proudí chladnější a vlhčí vzduch od západu. (Zpočátku např. v Praze bylo skoro jasno až polojasno, odpoledne oblačno až zataženo s občasným deštěm či přeháňkami.) Nejnižší ranní teploty se pohybovaly kolem 11 až 16 °C. Nejvyšší denní kolem 18 až 22 °C, na západě Čech kolem 16 °C a na jihovýchodě území až kolem 25 °C. Fouká mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, na severu území přechodně s nárazy 15 až 20 m/s (54 až 72 km/h).

O víkendu bude chladněji

V pátek bude přes naše území postupovat od západu teplá fronta, která se bude  postupně přesouvat dále k severovýchodu.

V sobotu bude naše území ovlivňovat počasí u nás zvlněná studená fronta, která dále bude postupovat na východ. Za frontou k nám bude proudit chladnější a vlhčí vzduch. 

Předpokládá se převážně oblačná obloha s přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Nejnižší ranní teplota bude kolem 10 až 14 °C, nejvyšší denní se bude pohybovat kolem 20 až 22 °C. Při jasné až polojasné obloze může být i tepleji. Meteorologové očekávají mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s ; v sobotu čerstvý vítr až 8 m/s, místy s nárazy 15 m/s (54 km/h).

Také začátkem příštího týdne se očekává chladnější ráz počasí s oblačnou oblohou, přeháňkami a s maximální denními hodnotami kolem 17 až 22 °C.

Horké počasí ve střední Evropě zvolna ustoupilo, ale nadále na jihovýchodě ukazují teploměry tropické hodnoty.

V západní části Evropy byly 11.7. v platnosti výstrahy převážně na silný déšť či přívalové srážky a na bouřky. V severní části střední Evropy (včetně České republiky a Slovenska) bylo chladněji. V ČR, Slovensku, Polsku a Německu byly v platnosti výstrahy na bouřky a případně na silný vítr. V jižní části střední Evropy a v jihovýchodní části byly vydávány výstrahy na vysoké teploty a bouřky. (obr. č. 1)

 

Výstrahy k dni 12.7. na vysoké teploty se už jen týkají jižní až jihovýchodní části Evropy. V Rakousku meteorologové v podstatě dlouhodobě varují před nebezpečím vzniku požárů. (obr. č. 2)

 

Ve Velké Británii, Finsku a Estonksu jsou v platnosti výstrahy nízkého stupně na silný déšť. V souvislosti s přechodem tlakových níží od západu ve Velké Británii v poslední době varují před silným deštěm často. V Maďarsku meteorologové varují před bouřkami. Ve Španělsku, Itálii a jihovýchodní části Evropy budou platit výstrahy na vysoké teploty, bouřky a nárazový vítr. Silný nárazový vítr se týká Španělska a Itálie. Výstrahy na bouřky jsou v platnosti v Itálii, Slovinsku, Chorvatsku a Srbsku. Vysoké teploty tropických hodnot se budou nadále vyskytovat v podstatě v celé jižní Evropě. (obr. č. 3)

 

Zdroj: ČHMÚ, Meteoalarm

Autor: Petr Hlinomaz | čtvrtek 12.7.2012 16:26 | karma článku: 5,78 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Šofér kamionu mohl do aut na D1 najet úmyslně. Pak znovu boural v kradeném voze

5. června 2024  8:26,  aktualizováno  15:10

Nehoda desítky aut omezila dnes ve směru na Prahu dopravu na 196. kilometru dálnice D1 v Brně....

KOMENTÁŘ: Nad Moskvou nebezpečno. Jak změní válku povolení útočit v Rusku

9. června 2024

Premium Jak změní rusko-ukrajinskou válku fakt, že některé západní vlády povolují Ukrajině svými zbraněmi...

Cyklistu viní, že zbil řidičku, která pak zemřela. Hrozí mu podmínka

9. června 2024

Premium Chytil ji za vlasy, strhl do předklonu a pak ji údery pěstmi a kopanci bil do hrudi a břicha, až jí...

Ženu v Zelenči srazilo na poli auto a zemřela. Policie už má podezřelého

8. června 2024  23:52

V sobotu odpoledne byla na poli u obce Zeleneč u Prahy nalezena mrtvá žena. Podle prvotního...

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Hlídá nádraží i centra měst

8. června 2024  23:01

Blesková zpráva Česká policie posílila v noci na neděli s okamžitou platností bezpečnostní opatření na veřejných...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.