Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mýty a legendy III (přerozdělení příjmů nestimuluje ekonomiku)

V tomto seriálu se zabývám názory, kterým věří významná část lidí. V tomto díle proberu tvrzení, že progresivní zdanění a přerozdělení příjmu nestimuluje ekonomiku. Bude to trochu složitější text, proto nedoporučuji číst lidem, kteří na střední škole nezískávali z matematiky alespoň chvalitebnou. Popřípadě aby tito si přečetli pouze posledních 5 odstavců, kde je uveden příklad s pečením štrúdlu.

S tvrzením, že přerozdělení příjmu nevede k stimulaci ekonomiky, se můžeme často setkávat i tady na blogu od pravicových teoretiků. Jsou to takové ty řeči, že pro hospodářský rozvoj je nejlepší, když peníze nevybere stát a zůstanou u lidí, kteří lépe než stát vědí, jak investovat. Jednim z blogerů, kteří se snažili zdůvodnit toto tvrzení patřil i Jakub Bohoněk. Jeho článek mám uvedený v odkazech. Autor tohoto článku vycházel z rovnic P = C + I a Y = C + S. První rovnice ukazuje, že produkci je možno spotřebovat nebo investovat. V této investici jsou vedle produktivních investic i doposud neprodané produkty výroby. Druhá rovnice ukazuje, že příjem z produkce je možno zase spotřebovat, nebo spořit. Příjem lze samozřejmě i investovat, tato investice musí být tedy schovaná buď ve spotřebě, nebo ve spoření. Protože produkce je v globálním měřítku vždy příjmem někoho, pak platí i rovnice P = Y. Protože C = C, pak spotřeba C z obou rovnic musí obsahovat i investice, nebo je z obou rovnic nemůže obsahovat. Z první rovnice ( P = C + I ) vyplývá, že spotřeba C neobsahuje investice I. Dosazením do rovnic musí platit I = S. Tyto investice (úspory) ale obnášejí jak neproduktivní investice NC (neprodané zásoby a nevytížené vybavení), tak produktivní investice PI. Neproduktivními investicemi NC jsou myšleny zásoby, které čekají na další využití, nezhodnocují se prací (práci je nutno maximálně použít pro zabránění fyzickému a morálnímu znehodnocení) i nevytížené výrobní kapacity. Patří sem například zásoby ve skladech, stojící zboží v regálech obchodů, nevyužité nemovitosti v nabídce prodávajících, nevytížené strojní vybavení. Patří sem ale i finanční prostředky pro které není z důvodu rizika odbytových potíží využití, majitelé je zpravidla ukládají do komerčních bank (pokud si je nenechají v trezorech…), komerční banky, jelikož pro tyto peníze nemají jiné využití, je ukládají do centrální banky a tak tuto součást státu neproduktivně zadlužují.

Do produktivních  investic PI je možno zařadit ty investice, které investoři použijí k uskutečnění okamžitých investic, nebo zajištění výroby a provozu služeb. Tyto investice zhodnocováním prací mění svůj charakter, nebo slouží k zajištění provozu výrob a služeb. Patří sem výstavba nových investic, vytížené strojní vybavení, spotřebovávaná produkce pro další výrobu, nebo poskytování služeb…

Převedeno do rovnic :  I = NC + PI = S,

popřípadě C + NC + PI = C + NC + PI = konst.

Konstantnost rovnice platí pouze v jednom konkrétním časovém okamžiku. Prací (nikoliv pravicovým „šetřením“) dochází totiž k zhodnocování a navyšování majetku, což je doprovázeno i růstem globální produkce P , investic I a spotřeby C .

Rovnice C + NC + PI = konst. ukazuje, že produktivní investice v okamžitém čase lze zvýšit na úkor okamžité spotřeby, nebo na úkor stávajících neproduktivních investic. Okamžitou spotřebu lze zvýšit na úkor momentálních produktivních investic i neproduktivních investic. Neproduktivní investice (neprodané zásoby) se často postupně znehodnocují, morálně nebo fyzicky, některé nelze skladovat téměř vůbec (elektřina). Majitelům těchto neproduktivních investic přinášejí náklady na udržování a ztráty. Pokud v době krize jsou nevytížené výrobní kapacity a vázne odbyt produkce, pak zvýšení odbytu a vytíženosti kapacit lze docílit vyšší spotřebou obyvatelstva, nebo vyššími produktivními investicemi. Motivací k produktivní investici PI je získání výnosu, který je vyšší než investice PI. Toho nelze dosáhnout výrobou na sklad, ale jen výrobou která je spotřebována ( C popř. PI ). Majitelé neproduktivních investic budou dále investovat, jen pokud se investice stanou produktivními. Výrobu nelze dělat jen pro další výrobu, odbyt je závislý na spotřebě. Stimulovat je tedy v době krize třeba spotřebu.

Ukážeme si to na názorném příkladu. Máme pekaře, který vlivem odbytových potíží je bez finanční hotovosti. Nemá ani zásoby všech surovin, které potřebuje na výrobu. Má jen nevyužité výrobní zařízení, které zakoupil v minulosti. Pokud nemá odbyt, není ani nijak motivován péci. Může jenom zkoušet různé novinky, ale když ani na ně nesežene odbyt, tak se jen zadluží.

Dejme tomu, že se změní vláda, která podpoří spotřebu. Udělá to tak, že lidé se středním příjmem zůstanou na svém, lidé s nižším příjmem si pomůžou na úkor lidí s vysokými příjmy, kteří jsou většinou majiteli (neproduktivních) investic. Lidé s nižšími příjmy mají více žaludků, než bohatí, jejich spotřeba je omezována příjmy, mohou sníst více pekárenských výrobků. U lidí s vysokými příjmy není osobní spotřeba štrúdlu limitována sazbou daně.Zvýší se spotřeba.

Předpokládejme, že to levicová vláda s přerozdělením nepřežene, motivace k pracovnímu výkonu je totiž závislá na čistém výnosu. A ten nezávisí jen na možnostech odbytu, ale i na výši daňového odvodu.

Pokračujme u pekaře. Energetický podnik poskytne pekaři na dluh noční elektřinu, kterou nemůže nijak jinak uschovat. Mlýn poskytne na dluh mouku, protože má obavy, že tak velké zásoby by mohly být napadeny červy a přišly by vniveč. Podobně sadař poskytne pekaři na dluh přebytek jablek, které by jinak shnily. Ze surovin vyrobí pekař štrúdl a ten díky lepší koupěschopností lidí prodá. Ze stimulace prodeje má výnos pekař, energetická společnost, mlynář i sadař a taky stát, neboť všichni platí státu daně z příjmu.

Nepřerozdělením příjmu zůstávají bohatým neproduktivní zásoby, které přinášejí finanční nároky na jejich udržování a tedy ztrátu, přerozdělením příjmu se zvyšují odbytové příležitosti.

Autor: Václav Hlavatý | sobota 24.4.2010 18:13 | karma článku: 10,18 | přečteno: 1359x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Můj kandidátský projev na řadového člena ČSSD.

Dobrý den vážení přátelé. Že situace ČSSD je velmi špatná, se nemusíme dlouze přesvědčovat. Máme málo času, zvláště dnes v době rokování, nemusíme ztrácet čas rozdáváním růžových brýlí.

18.2.2018 v 17:02 | Karma: 11,71 | Přečteno: 963x | Diskuse| Politika

Václav Hlavatý

Švihlíková, Keller a zápas za změnu zahraniční orientace naší země

Původně jsem chtěl v komentáři jen reagovat na jeden článek paní Švihlíkové. Paní Švihlíková zde píše, že zde jsou jakési "elity", prý umlčují nepohodlné názory a že výsledek voleb prý ukázal, jak chybné mají "elity" názory.

1.1.2018 v 8:28 | Karma: 37,44 | Přečteno: 5276x | Diskuse| Politika

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

V blížících parlamentních volbách kandiduje i nová volební strana Referendum o Evropské unii. Založená, jak to v ČR bývá zvykem, starými politiky, kteří neuspěli jinde.

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

Občas je slyšet názor, že EU je horší než RVHP. Pokusím se porovnat. EU navazuje na ekonomické uskupení evropských demokratických zemí EHS, čímž prohlubuje ekonomickou integraci na integraci států.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97 | Přečteno: 1306x | Diskuse| Ekonomika

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

Jak by to u nás vypadalo 2 roky po vystoupení z EU ? Jak by vypadla naše „šťastná“ budoucnost bez EU.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42 | Přečteno: 967x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...