Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AN

Skutečnost, že marxista Keller vtlouká své nesmysly do hlav študákům, je alarmující.

0 0
možnosti
Foto

Marxista Keller v roli europoslance v pohledu na EU docela překvapivě dospěl a prohlédl. Pro mě je milým překvapením.

1 0
možnosti
LC

Jo, když se na obrazovce objeví Švihlíková, přepínám, nebo vypínám. Kellera dokážu v poslední době i zkousnout. Máte ale v tom blogu hodně přání, která bývají otcem myšlenky. Jen k té Číně ... ano, my nakupuje u nich více, než oni u nás ... stejně jako EU jako celek, která dvakrát více z Číny dováží, než tam vyváží (bilance v roce 2016: 344 mld dovoz, 174,5 mld EUR vývoz, a bude hůř). ... píšete ...při jejich mzdách mám pochybnosti, že v budoucnu to bude jiné ... Průměrný plat v Číně, se za posledních 10 let ztrojnásobil a stále raketově roste (přičemž produktivita ještě rychleji). V roce 2016 byl cca 20000 Kč, minimální plat byl vyšší než v ČR. (Cenová hladina je ovšem nižší než v ČR.) Klidně bych se vsadil, že za 5 let bude jejich průměrný plat vyšší než v ČR. Jo, oni si všechno koupí, i s technologiema. Teda, jestli u nás ještě jsou nějaké, o které by měli zájem. Ne, nemáme tam co vyvážet. Sem tam nějaký speciální stroj a to je tak vše. O politology, sociální ekology, kulturní antropology nemají zájem. Ještě přidám vtip, který jsem asi před týdnem slyšel v rádiu... Prý že 2/3 českých dětí umí ovládat chytrý telefon. 2/3 čínských dětí ho umí vyrobit.

P.S. Tenhle dlouhý příspěvek jsem nenapsal proto, že by mě ten stav/trend těšil.

8 0
možnosti
VH

Pokud je pravda, ten váš údaj o průměrném platu 20.000 Kč, tak ještě jde o rozložení, zda zaměstnavatelé navíc platí zdravotní pojištění, zda platí i pro děti a důchodce, zda platí důchodové pojištění. Řekl bych, že v ČR posledních 5 let také roste mzda, je tu i prostor pro růst měny, takže bych si na rychlé předehnání čínských příjmů nevsázel.

0 0
možnosti
KB

K30a66r57e24l 56B41o96k

1. 1. 2018 19:04

Výstižné. Karma.R^

3 0
možnosti
AK

Co si myslela paní Švihlíková, když mluvila o "elitách" pochopitelně nevím, to ví ona sama. A možná to i vysvětlila v nějakém textu, který jste četl vy, ale ne já.

Popírat existenci samozvaných elit, tedy těch, kdo se do postavení elity sami stylizují, nepovažuji za moudré.

Ostatně - možná to moudré je, když uvážíme, že za nejbystřejší trik Ďábla se vždy považovalo to, když dokázal lidi přesvědčit, že vlastně neexistuje...

Ale k věci. Kdo to tedy je?

Jde o všechny ty politology, politiky, umělce, spisovatele, novináře, sepisovatele různých lidskoprávních peticí, organizátory demonstrací a další mluvící hlavy, které vždycky ví líp co si lidé mají myslet a co mají dělat.

Jsou to ty samozvané elity, které lidé - k jejich údivu - nehodlají následovat, protože ty elity lidem nerozumí, mluví jiným jazykem, vnucují jim témata, která lidi nezajímají a zkrátka žijí jinak než většina lidí, kteří mají úplně jiné starosti a zájmy.

"Můj názor je tenhle a kdo si myslí něco jiného je póvl, parazit, Putinův agent, hovado, dobytek (ano, i takovéto výrazy tito "obhájci demokracie" používají) atd."

Podle nadřazenosti, kterou jejich názory obsahují, je obvykle snadno identifikujete.

7 1
možnosti
LB

"Jde o všechny ty politology, politiky, umělce, spisovatele, novináře etc."

Ztroskotanci a samozvanci, Rudé právo 1977

2 0
možnosti
FS

Výborné shrnutí, pane Hlavatý!!Vaše názory a hodnocení paní Šviíhlíkové a pana Kellera jsou hodně podobné těm mým, dobře jste to zformuloval. A nic nedejte na zde sepsaná slova pana Novotného, pana Jindru - tam jde skutečně o tu kocovinu co vytáhl na světlo pan Jindra. Mimochodem všechny ty vyznavače vystoupení z EU bych poprosil o vysvětlení, jak a z čeho by chtěli vracet dotace (600 či více mld. Kč), když už pominu rozpad vývozu, cla, omezení volného pohybu osob atd.

2 0
možnosti
PV

Pane Hlavaty, jak byste definoval ruskou ekonomiku?

0 0
možnosti
VH

Poměrně dost uzavřenou zahraničním investicím a dovozu zboží. Jako důsledek "ochrany" ruského majetku, sankcí a protisankcí. Ekonomika, která může využívat velkých příjmů z ropy a zemního plynu. Na světové trhy se uplatńují s nerostnými surovinami, včetně nápní do jaderných elektráren, zbraněmi a komerčními kosmickými lety.

0 0
možnosti
JZ

V prvním odstavci máte hodně zásadních tvrzení, pro něž neuvádíte naprosto žádné zdroje, dál jsem nečetl. Bývaly doby, kdy tu takové články končily v soukromých a ne na hlavní straně.

0 1
možnosti
AN

Myslíte před třiceti léty v Mladé frontě ?

1 0
možnosti
PK

Jenomže, neštěstí státu Českého je, že je geograficky v podstatě něco jako království Lesotho. Nemá svůj volný přístup k některému z moří. Kam šlápneme, na kteroukoliv světovou stranu v cestě do jiné země, vždy, (a to zatím), jsme odkázání s čepicí v ruce, mít povolení průjezdu od toho kterého státu. A v krizových situacích, málokdy kterýkoliv z nich, je k nám přátelský..

2 0
možnosti
Foto

K26a82r17e87l 89C58a87c88h

1. 1. 2018 12:54

Ekonomice nerozumím až tak dobře, abych mohl kriticky posuzovat komentáře jednotlivých ekonomů. Nemyslím si však, že v této republice probíhá nějaký zápas za změnu zahraniční orientace naší země, který by nás měl uvrhnout do područí nějaké velmoci, jak může vyznívat z nadpisu článku. Za nejrozumnější zahraniční politiku považuji tu, kterou prosazuje náš současný president a to je politika jednat přátelsky se všemi velmocemi na principu Já pán Ty pán. Tedy vůči žádné velmoci se nepřátelsky nevymezovat, žádné velmoci také nepodlézat a od žádné velmoci si nenechat nic diktovat. Nehledat velkého přítele ochránce, abychom pod jeho křídly nepřátelsky pokřikovali na velkého nepřítele, což jsme rádi dělávali v minulosti. Protože současný premiér vlády, která sice ještě nemá důvěru sněmovny, má obdobný zahraničně politický postoj, nevidím v naší zahraniční orientaci problém. Problémy má EU, která by mohla být čtvrtou velmocí, ale díky neschopnému a byrokratickému vedení jednoduše velmocí není a pokud se nějak nereformuje, tak ani nebude. Nicméně jako nástroj výhodné ekonomické spolupráce ji vidí jak současný president, tak nový premiér, takže ani přes velkou nespokojenost s fungováním tohoto byrokratického molochu, vystoupení z EU nehrozí. Změnou orientace straší jen ti, kteří by chtěli zachovat bipolární vidění světa z minulosti a nutně potřebují mít mezi velmocemi definovaného jasného nepřítele. Myslím, že dnes je nebezpečí a nepřítel někde jinde, kde ho zase někteří lidé vidět nechtějí a strkají před ním hlavu do písku.

15 5
možnosti
KN

Jen pro doplnění, s některými postřehy pana Hlavatého souhlasím.

Myslím si, že vystoupit z EU by byl těžký průšvih, protože většina průmyslu je v zahraničních rukou a české subdodávku směřují většinou do EU.

Vlastních finálních výrobků má ČR resp. české firmy méně, protože takových firem je relativně málo, a vlády ČR by mohly začít přemýšlet, jak tyto tuzemské firmy více podpořit místo zahran. montoven.

No a na rozdíl od většiny kritiků souhlasím z oslabenou korunou, vždyť tak vybudovala mimo jiné Čína svůj průmysl. Díky silnému exportu mohou firmy zvýšovat platy. Takže tady nesouhlasím z jednostranně zabarvenou kritikou ČNB.

3 0
možnosti
Foto

Trochu to přeženu, ale zakládá se to tak trochu na faktech: oslabená koruna umožňovala dobře vyvážet písek, ale oslabovala motivaci k produkci a exportu hightech produktů a služeb. To už jsme spíše exportovali vysokoškolačky k trhání jahod v GB.

1 1
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...