Diskuse

RVHP a EU.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J24a18n 67R90á59ž

13. 9. 2016 18:58

Co je to za nesmysl srovnávat RVHP a EU a používat parametry jako autor. Je to stejné relevantní jako srovnávat Spojené státy ve čtyřicátých letech minulého století

a dnes, a použít jako parametr úroveň svobody černochů.

Takové srovnání je nesmyslné i za použití jiných parametrů i když můj osobní názor je, že systém autoritativního rozhodování od reality odtržených centralistů z Bruselu se tak moc neliší od toho, jak byla rozhodovací moc uplatňovaná v RVHP. Jde o shodný autoritativní systém, čili shodné je, jak jsou prvky rozhodování přenášeny z centra do jednotlivých států formou nařízení nevolených byrokratů o kterých nelze ve volených orgánech vést diskuze. A tento systém má stejně zhoubné účinky na svobodu a iniciativu jedotlivců, takže nezmeni-li se, dopadne EU stejně jako RVHP.

0 1
možnosti
MS

V obou případech jde o systém,který svým charakterem odpovídal nějakému sjednocení pod dohledem nějaké centrální moci(Moskva,Brusel).To mi chcete tvrdit,že některá současná evropská nařízení/normy "nebrání" konkrétním státům v produkci, protože na tu produkci prostě nemají finance?Jaký je rozdíl v tom,když to zakáže Moskva,nebo přikáže Brusel striktním dodržováním neuvěřitelným množstvím norem a předpisů?A kvóty na přerozdělování uprchlíků?!Kolik členských států si v minulosti spravedlivě přerozdělilo uprchlíky z východu?A je už definován výraz uprchlík?Je to člověk,který utíká z válečných zón(Sýrie,Irák),nebo z EU seznamu bezpečných zemí(Maroko,Tunis,Alžír....)?Je trestána Itálie za neuvěřitelný hyenismus okolo migrantů a neuvěřitelný podvod vůči ostatním členským státům, když vědomě porušují ochranu vnějších hranic Schengenu?

4 1
možnosti
VH

Rozdíl mezi regulací "Moskvou" a "Bruselem" musí být zřejmý každému, kdo není slepý. EU nezakazuje nějaké konkretní zemi něco vyrábět, nepřesouvá svým rozhodnutím výrobu do jiné členské země. EU stanovuje pravidla, která platí pro všechny. Nelze v nějaké zemi EU vyrábět neekologická auta, a v jiné zemi ne, stejně nikomu nezakazuje výrobu fotoaparátů a EU nesanovuje, kde se fotoaparáty musí vyrábět.

1 0
možnosti
KC

RVHP byl spíše ponurý žalář, kde odpor a svobodné myšlení nebyly možné, všechno dopředu bylo nadiktováno. EU je v principu totéž, ovšem na poněkud demokratičtější základně. Obě uskupení dotovala, oktrojovala, diktovala, znásilňovala... EU ovšem s iluzí demokratičnosti, neboť nakonec vždy část států je přehlasována, což je zdrojem pnutí, neboť co stát, to jiné zájmy a podmínky. Doba není zralá na fungování tohoto druhu, neboť přehlasovaná část zemí má pak zaječí úmysly. Ideální by bylo zavést projekt obchodní dohody, jak tomu bylo donedávna a na užší formy se dopracovat postupně, jak to dovolí podmínky jednotlivých účastníků. Nebude-li dodrženo pravidlo větší tolerance, je osud EU ve hvězdách.

4 2
možnosti
Foto

Atˇ tak či tak, vždy bylo a zůstává primárním cílem přežití systémů. Kom systém životaschopným nebyl a zašel na úbytě, pozřel sám sebe. Současný systém je ,,poněkud v kotrmelcích". Ve hře je příliš faktorů vnitřních i vnějších a predikovat další vývoj je poněkud ošidné;-)

1 0
možnosti
BM

Srovnávat RVHP která skončila před 25 lety s dnešní EU není zrovna zářný příklad. A berete v úvahu také to že s námi západ neobchodoval (strategické suroviny, vyspělá technika a pod)?

1 0
možnosti
JS

J34a31n 68S41e83m59i14k

11. 9. 2016 12:02

strategicke suroviny nebo vyspele pocitace byla nepatrna cast.

navic dovoz byl az vedlejsi- komunistum slo hlavne o vyvoz=priliv tvrde meny

hlavni problem byl ze jsme na Zapad proste nemeli co prodavat (samozrejme mysleno obecne)

3 0
možnosti
Foto

R^ Srovnávání, čii spíše přirovnávání byvší RVHP s EU je, přinejmenším, nonsens.

Doba bipolárního světa s různými ekonom. i politic. systémy je dávno pryč.

Centrál. plánování v RVHP, de facto válečné hospodářství, naštěstí pominulo. Tehdy skutečný trh prakticky neexistoval. Dnes je ovšem dosti, a často, deformován dotacemi, ač zdánlivě ze ,,vznešených" pohnutek. Realita je však daleko složitější.

1 0
možnosti
Foto

zatímco v RVHP bylo ČSSR na špici, čemuž odpovídaly i mzdy, v EU mzdy ekonomické úrovni neodpovídají a jsou zhruba na 40% úrobně západních zemí. A to přesto, že produkce je srovnatelná nebo dokoncde lepší. Důvodem je darebácké vykořisťování celých států, které politikové respektují a nic s tím nedělají Rv

2 9
možnosti
VH

V rámci RVHP jsme skutečně asi neměli 40% mzdy, ale proti Západu jsme byli žebráci, dnešních 40% je daleko víc, než dřívější hodnota.

6 0
možnosti
Foto

Je to tak. Srovnávat EU a RVHP je krátkozraké, nebo hloupé, ale především teď populární. Vám zasloužená karma za objektivní článek. R^

10 0
možnosti
Foto

Co se popularity srovnávání týká, je oboustranná, v obou případech pak často až velmi úsměvná;-)

0 0
možnosti
VM

V69á36c34l50a13v 38M87a70c78h

11. 9. 2016 10:33

jinými slovy, EU je taková RVHP 2.0, bohužel neméně zhoubná

4 4
možnosti
VH

To právě ne, když obchod nemusejí dělat státní úředníci v rámci izolovaných států, ale dělají si ho obchodníci na společném trhu.

2 2
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...