Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peklo zvané televizní reklama

Reklama je velmi důležitým podnikatelským odvětvím a živí i mě samotnou. Při každém zapnutí televize však znovu a znovu zažívám pocit zoufalství a odolávám chuti drásat nehty omítku.

Reklama je důležitá, o tom není pochyb. Jak jinak by se zákazníci dozvěděli o nových výrobcích, báječných knihách, zábavných časopisech či jakémkoliv artiklu, který vám připadne na mysl? Jistě, reklama je důležitá, a také proto by se neměla stát tím jediným, co při sledování televize tlumíte či vypínáte, ať už jen psychicky nebo přímo zmáčknutím ovládače.

Zaměstnanci pivovaru pro nás sklízejí limonádu, dokonce i v plechovce. Někdy nám hodné delegace vozí báječné nápoje rovnou na ledu a z Británie, pivo najdete v každém pivu či si ho jako pivař dokonce sám vymyslíte. V nejhorším případě alespoň řeknete všemu NE, aby kvalita zlatého moku zůstala zachována. Naše děti mohou v klidu a suchu prožít celé dni a noci, díky dokonalým pracím práškům mohou svobodně kreslit a patlat po oblečení i nábytku, veselé dárky jim vozí vousatý pán v červeném kamiónu a kravička zařizuje jemnost v lidském chování.
Žádné zdravotní problémy už nejsou tabu, vše se řeší na ulici, léky a jiné zázračné léčivé prostředky si dámy a pánové předávají při obědě v restauraci, ve výtahu nebo při poradě. Ženy nosí v kabelce tekutý prášek na praní, aby se mohly pochlubit. Holení všech možných i nemožných partií lidského těla je legrací a zábavou, lupy jsou minulostí a svět začne být krásným místem bez zubních kazů. Jediným chudákem je aktérka nejnovějšího reklamního počinu zlotřilých kreativců, dáma, jež si za žádnou cenu nerozumí se svými intimními partiemi, a proto tento nesoulad raději preventivně řeší tabletkou.

Pokud jste za posledního půl roku potkali televizi, jsem si jista, že jste některé z propagovaných produktů zcela bezpečně poznali. A mohla bych pokračovat dál a dál. Reklama je všude kolem nás, doprovází naše každodenní konání. Reklama je s námi na nákupu, v práci, leze na nás z rádia, tisku, internetu i sociálních sítí. Vyhnout se jí nedá, ale právě proto bych uvítala takovou reklamu, kterou budu schopna vydržet celou nebo (myšlenka z říše snů) si ji třeba i užiju.

Jak ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem měla chuť koupit si pramen zdraví z Posázaví, všude, kde je měkoučko, jste mohli najít králíka, zírali jsme na čistotu prádla, hokejista Jarda si trhal ze žvýkačky kousky podle vlastní chuti, žvýkací bonbony vám přinesly okamžitý nápad a Novákovi pili doma denně pro zdraví vodu. Jsou reklamy, jejichž texty zlidověly, některé se dokonce staly kultovními. Proto mě mrzí, že za poslední roky nevznikají reklamy, které bychom si chtěli pamatovat. I reklamní spot totiž svým způsobem patří do kulturního dědictví a je obrazem doby.

Když už jsou filmy a jiné televizní pořady přerušovány reklamními bloky, kreativcům by mělo stát za to vymyslet takovou reklamu, u níž zůstanete přišpendleni sedět a okamžitě si zapamatujete, o který výrobek se jednalo. Samozřejmě to platí i pro reklamy v jiných médiích, televize není ve hře sama. Jedinými firmami, jež tohle za poslední desetiletí umějí, jsou telefonní společnosti a pak jedna firma s reklamou, jejíž malá aktérka se moc těší na vánoční zlaté prasátko.

Reklamě neutečeme, bude i nadále ovlivňovat naše životy. Dovolím si ale vyjádřit přání, aby tak činila vtipně, zábavně nebo minimálně tak, aby se na ti dalo koukat.

(Prosím, povšimněte si, že jsem v celém článku nezmínila jedinou firmu či produkt, a přesto stejně přesně víte, o čem je řeč. Taková je síla reklamy. Ti, kteří ji vymýšlejí, by na to měli brát zřetel.)

Autor: Helena Herynková | pátek 31.7.2015 15:17 | karma článku: 26,05 | přečteno: 1775x
  • Další články autora

Helena Herynková

Únikovka na život a na smrt

Hrozba bombovým útokem, až příliš skutečně vražedná virtuální úniková hra a k tomu jedna nezdolná agentka FBI. Isabella Maldonado rozjíždí další sérii prvním dílem s nervy drásajícím názvem Zabij, nebo zemři.

29.5.2024 v 15:00 | Karma: 3,52 | Přečteno: 79x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Neznámá mrtvá v řece

Silvestrovská noc, mrtvá v řece, kterou nikdo nehledá, a případ, o nějž nikdo nestál. Svou detektivní tvář nastavuje slovinské Jezero.

21.5.2024 v 10:20 | Karma: 4,74 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Podivná zkouška pevnosti vztahu

Chata u romantického jezera, uprostřed rozlehlých lesů státu New York. A dvojice, která se tam přijela schovat a utužit svoje manželství. Znovu objevit skrytou lásku. Ten týden pro ně bude pořádná Zkouška rájem.

17.5.2024 v 16:40 | Karma: 6,40 | Přečteno: 158x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

První reportérka

Odvážná a nebojácná dívka v době, které vládli pevnou rukou především muži. Dívka, odhodlaná udělat cokoliv, aby ve svém životě uspěla se ctí a udržením vlastní vážnosti. Šílená, nevšední příběh o první investigativní novinářce.

12.5.2024 v 11:25 | Karma: 3,56 | Přečteno: 85x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Příliš mnoho podezřelých

Mrtvola ukrytá pod ledem a jeden velký propletenec. Zamotaný případ musí již podruhé na klubko navinout kapitán David Meizner. Po Dívce v mlze přichází Špína.

9.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,17 | Přečteno: 95x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 177
  • Celková karma 4,65
  • Průměrná čtenost 281x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.