Neznámá mrtvá v řece

Silvestrovská noc, mrtvá v řece, kterou nikdo nehledá, a případ, o nějž nikdo nestál. Svou detektivní tvář nastavuje slovinské Jezero.

Policejní vyšetřovatel Taras Birsa se vrací se svou manželkou uprostřed silvestrovské noci domů do Lublaně. A mimo nečekanou sněhovou bouři jej cestou také překvapí dívka v policejním autě, do něhož málem nabourají. Dívka je stejně překvapena jako oni, ne však z hrozící havárie, ale z faktu, že dole u řeky našla mrtvou ženu. Další šokující události na sebe nenechají dlouho čekat – zavražděná nemá hlavu, není podle čeho ji identifikovat a posléze se ukáže, že ji snad nikdo nepostrádá.

Podivný případ je přidělen právě Tarasovi, který o něj ani trochu nestál, a vlastně mu vůbec místem nálezu neměl patřit. Přesto se pouští do složitého pátrání s týmem, o něhož patří dva starší kolegové Brajc a Osterc a mladá, krásná vyšetřovatelka Tina. Podezřelých je mnoho, ale jak najít vraha, když neznáte motiv ani oběť. Taras má všeho plnou hlavu a další trable se přidají, když to začne vypadat, že všechno nějakým způsobem souvisí s farmaceutickou společností, v níž pracuje jeho manželka Alenka. Až řádné vyšetřování a čas ukážou, jaké svědectví vydá Jezero.

(z archivu autorky článku)

Krimiromán Jezero je nejen pro mě příjemným překvapením. Nevím, jak vy, ale při čtení mi došlo, že jsem asi ještě nikdy nečetla slovinskou knihu, natož detektivku. Sympatické je rovněž to, že autor Tadej Golob stvořil hlavního hrdinu, který, na rozdíl od všech jiných možných literárních detektivů, ctí a miluje svou manželku i dcery, rád sportuje a nepije alkohol. I když… jakmile do jeho týmu nastoupí mladá žena, může být na problémy zaděláno.

Spletité vyprávění je oproti jiným krimirománům a thrillerům mnohem pomalejší, ale v něčem je to k dobru věci. Bez chvatu si můžete vychutnat výživné hledání pachatele, všechny hrdiny a jejich pracovní i životní přešlapy, ale také úchvatné popisy krajiny kolem Bohinjského jezera a Lublaně, jimiž je příběh protkán jako zlatou nití.

Slovinský detektivní román Jezero potěší milovníky pomaleji vyprávěných kriminálních vyprávění a sympatických hrdinů. A tajně doufám, že nám Tadej Golob dodá další pokračování.

Autor: Helena Herynková | úterý 21.5.2024 10:20 | karma článku: 4,30 | přečteno: 107x