Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nikdy neplavte v Temži!

Temže je temná a nebezpečná řeka, hlavně, když vydá tělo neznámé zavražděné ženy. Lacey Flintová se počtvrté vydává po stopách vraha... A tentokrát to bude oříšek i pro zkušené detektivy.

Lacey Flintová se nechala po předchozím, velmi složitém případu přeložit k námořní jednotce Metropolitní policie. A tak trochu naivně si myslela, že si snad odpočine při řešení rutinních záležitostí. Jenže osud, nebo snad někdo jiný, to vidí úplně jinak. Při ranním plavání jí její milovaná řeka přihraje mrtvolu neznámé ženy. Tělo, které vypadá, jako by čekalo ve vodě přímo na ni. Kdo byla ona nešťastnice a proč má Lacey neodbytný pocit, že skutečně nejde o náhodný nález?

Vyšetřování se ujímá inspektorka Dana Tullochová. Ta velmi záhy potvrzuje ono podezření, že mrtvola byla na Lacey nejspíš opravdu nastražena. Moc dobře ale ví, jakou hrůzu a utrpení přinesly policistce minulé případy, takže se jí v první chvíli snaží vyřadit z vyšetřování. „Náhody“ však nekončí, Lacey začne někdo nechávat na její obytné lodi podivné malé pozornosti a v noci slyší kohosi plavat kolem. Kdo vraždí mladé ženy a jakého důvodu? Kam zmizel Laceyn milovaný, tajný policista Mark Joesbury? Bude v ohrožení života opět i samotná Lacey? To a mnoho dalšího prozradí již v pořadí čtvrtý případ Temné říční proudy.

Sharon J. Bolton, jedna z předních představitelek současné britské krimi noir, opět přivádí na scénu sympatickou, pohlednou, ale v něčem neskutečně zvláštní policistku Lacey Flintovou. Ve čtvrtém díle snad ještě nekončící série čtenáři opět najdou vše, co od ní očekávají. Temnou vraždu, vyšetřování, tajemství, policistku v ohrožení, ale také humor a špetku lásky.

Temné říční proudy, vydané nakladatelstvím Domino, zaujmou ale mimo silného a opět velmi čtivého příběhu také stylem vyprávění. Příběh se totiž rozkrývá v několika časových rovinách a vypravěčských pohledech, které spolu navíc zdánlivě nesouvisejí, ale na konci se vám sejdou v jednu barevnou a překvapivou mozaiku. Sharon J. Bolton je mistrem vypravěčských kliček, odboček a kapitol, jež vypadají, že do příběhu vůbec nepatří, ale jak zkušení čtenáři vědí, je potřeba sledovat každou větu. I když se však snažíte sebevíc, většinou neudržíte s autorkou krok a nevíte předem, kdo je vrah. O to zábavnější však pátrání je.

Mimo mistrného vypravěčského stylu je silnou devizou Boltonové i znalost prostředí, o němž píše, a dokonalé vykreslení atmosféry. Při čtení máte doslova pocit, jako byste s Lacey skákali přes rozkývané hausbóty či ladně proplouvali temnou řekou. Samotná řeka hraje tentokrát v příběhu velmi důležitou roli, ale více neprozradím, abych vás nepřipravila o překvapení.

Čtenáři, kteří tuto skvělou sérii teprve zkoušejí objevit, by měli vědět, že vyšetřování je sice v každé knize uzavřeno, ale jak už to u sérií bývá, autorka přelévá z jednoho dílu do druhého osobní životy hlavních hrdinů. Pokud si tedy čtení chcete užít, doporučuji začít první případem, protože jinak vám spoustu osobních detailů unikne a to by byla škoda. Jestliže se ale v detailech neztrácíte, můžete však Sharon J. Bolton podlehnout právě díky této novince.

Temné říční proudy rozhodně zaujmou a potěší milovníky dobré a hutné kriminálky, sympatických policistů i neotřelého stylu vyprávění. Pro milovníky sympatické britské autorky ještě jedna dobrá zpráva na závěr, a sice, že S. J. Bolton se rozhodla své české fanoušky potěšit a u příležitosti vydání nové knihy navštíví 26. června Prahu. Já si tedy svůj výtisk Temných proudů určitě nechám podepsat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Herynková | úterý 19.6.2018 9:23 | karma článku: 5,90 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Helena Herynková

Podivná zkouška pevnosti vztahu

Chata u romantického jezera, uprostřed rozlehlých lesů státu New York. A dvojice, která se tam přijela schovat a utužit svoje manželství. Znovu objevit skrytou lásku. Ten týden pro ně bude pořádná Zkouška rájem.

17.5.2024 v 16:40 | Karma: 5,09 | Přečteno: 143x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

První reportérka

Odvážná a nebojácná dívka v době, které vládli pevnou rukou především muži. Dívka, odhodlaná udělat cokoliv, aby ve svém životě uspěla se ctí a udržením vlastní vážnosti. Šílená, nevšední příběh o první investigativní novinářce.

12.5.2024 v 11:25 | Karma: 3,56 | Přečteno: 82x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Příliš mnoho podezřelých

Mrtvola ukrytá pod ledem a jeden velký propletenec. Zamotaný případ musí již podruhé na klubko navinout kapitán David Meizner. Po Dívce v mlze přichází Špína.

9.5.2024 v 13:00 | Karma: 2,77 | Přečteno: 90x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Příběh císařovny dětské literatury – protože označení královna je málo

Ole, Lasse, Bosse, Lisa, Pipi, Karkulín, Ronja či Kalle. Všechny tyhle dětské knižní hrdiny známe jako své boty. Co ale víme o jejich autorce?! Poznejte část jejího životního příběhu v románu Astrid Lindgrenová.

7.5.2024 v 11:23 | Karma: 5,13 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Vždyť je to jen práce v televizi

Ulice, Ordinace, Pekárna, Cukrárna, Řeznictví, a vůbec jakékoliv prostředí, kde se může odehrávat televizní seriál. Nejen milovníkům či odpůrcům nekonečných seriálů přijde k chuti povedená divadelní komedie Pokračování příště.

3.4.2024 v 22:48 | Karma: 13,17 | Přečteno: 502x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 175
  • Celková karma 5,41
  • Průměrná čtenost 282x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.