Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se stala ta věc

Velmi nesourodá skupina lidí, ukrytých v hradu Malevil. Prvotně pospolitá společnost po zřejmě celosvětové katastrofě. Zvládnou v nových podmínkách přežít? Slavný román Malevil se vrací v poutavé audiopodobě.

Emanuel zažil hned několik pádů a tragédií, přesto si však udržel víru a naději. Díky svému strýčkovi získal dostatek peněz, aby si koupil své dětské útočiště, tajné doupě – krásný, ale krapet zchátralý hrad Malevil, kde hospodaří a zvelebuje jej. Zachoval i stará přátelství, do dospělosti se stýká se třemi kamarády z dětství. Jedno takové setkání se jim všem stane osudným. Právě když v hlubokém sklepě stáčejí víno, zaujati vidinou blízkého bohatého stolu, zasáhne Francii či možná rovnou celou planetu (což nevědí) neznámá puma. Zprvu se děsí možné radiace a jiných zhoubných okamžitých následků. Jak se však záhy ukáže, bomba byla čistá, tedy bez dalších příměsí, a mohou s klidem vyjít z hradu a pohlédnout zpříma na zpustošenou zemi a zhodnotit své šance na přežití.

Tak se pomalu rozbíhá děj románu Malevil, slavného francouzského spisovatele Roberta Merleho. Autor, od něhož jste mohli číst například Až delfín promluví či Smrt je mým řemeslem, přišel v 70. letech minulého století s něčím neotřelým a nečekaným. Malevil je jedním z prvních postapokalyptických románů vůbec. Merle v Malevilu postavil hrstku lidí před zcela novou životní situace, a sice nutnost vrátit se do doby, kdy nebyly žádné vymoženosti moderní doby, krajinou se proháněli jezdci na koních a oralo se pěkně ručně.

Když se stane ta věc, jak nehostinnou situaci nazývají, musí se Malevilská skupina postavit k životu čelem. Pokud totiž chtějí přežít, učí se řešit celou řadu stále vznikajících problémů. Nevyhne se jim hrozba hladu, neúrody, nutnost vystavět úplně novou společnost na jiných sociálních základech i bojechtivé přeživší z jiných oblastí. Román ukazuje možnost, jak moc by se změnil svět a lidské myšlení, kdyby nastala takováto mezní situace. Podaří se jim to? A jaká další úskalí před ně nový život postaví? To nyní můžete bez dechu poslouchat v dramatizaci, vycházející v nakladatelství Kristián a Audiotéka.

Malevil dostal dramatizací zcela nový a velmi příjemný rozměr. Napínavý děj plyne skrz deníkové zápisky vypravěče Emanuela, který postupně rozkrývá celou historii i složitou síť vztahů. Tvůrci si vybrali vskutku velký a složitý úkol, kterého se však nezalekli a na výsledku je to naštěstí vidět. Malevil je dramatizací čítající 35 interpretů. Skrývá více než dva roky práce a plánování a po více než čtyřicetiletých od prvního vydání románu se český čtenář dočkal zbrusu nové podoby, na níž s chutí užasnete.

V hrdiny Merleho knihy se v režii Jana Jiráně proměnila celá řada předních českých herců v čele s vypravěčem Emanuelem v podání Martina Myšičky. Mezi dalšími si dovolím jmenovat např.: Jana Hartla, Danielu Kolářovou, Miroslava Táborského, Michala Pavlatu, Jaroslava Plesla. V různých rolích se představí rovněž Klára Oltová-Sedláčková, Jan Vlasák, Pavel Tesař, Jan Vondráček, Tereza Bebarová, Jan Meduna a mnozí další. Audiokniha je doplněna libou francouzskou hudbou z dílny Vratislava Šrámka a zvuky i ruchy, které krásné rámují a dokreslují dramatický děj.

Skvělé herecké výkony interpretů, příjemná režie a v neposlední řadě především vypravěčské umění báječného Roberta Merleho, dělají z Malevilu knihu, kterou budete poslouchat ne jednou, ale klidně hned několikrát.

 

Osobní douška autorky článku: zbožňuji knihu Až delfín promluví. A když už se v nakladatelství rozhodli pustit do boje s Robertem Merlem, ráda bych je tímto nahlodala, aby vydali v audiopodobě i tuto druhou oblíbenou knihu.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Herynková | středa 17.1.2018 15:48 | karma článku: 12,50 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Helena Herynková

Neznámá mrtvá v řece

Silvestrovská noc, mrtvá v řece, kterou nikdo nehledá, a případ, o nějž nikdo nestál. Svou detektivní tvář nastavuje slovinské Jezero.

21.5.2024 v 10:20 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Podivná zkouška pevnosti vztahu

Chata u romantického jezera, uprostřed rozlehlých lesů státu New York. A dvojice, která se tam přijela schovat a utužit svoje manželství. Znovu objevit skrytou lásku. Ten týden pro ně bude pořádná Zkouška rájem.

17.5.2024 v 16:40 | Karma: 5,09 | Přečteno: 143x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

První reportérka

Odvážná a nebojácná dívka v době, které vládli pevnou rukou především muži. Dívka, odhodlaná udělat cokoliv, aby ve svém životě uspěla se ctí a udržením vlastní vážnosti. Šílená, nevšední příběh o první investigativní novinářce.

12.5.2024 v 11:25 | Karma: 3,56 | Přečteno: 82x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Příliš mnoho podezřelých

Mrtvola ukrytá pod ledem a jeden velký propletenec. Zamotaný případ musí již podruhé na klubko navinout kapitán David Meizner. Po Dívce v mlze přichází Špína.

9.5.2024 v 13:00 | Karma: 2,77 | Přečteno: 90x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Příběh císařovny dětské literatury – protože označení královna je málo

Ole, Lasse, Bosse, Lisa, Pipi, Karkulín, Ronja či Kalle. Všechny tyhle dětské knižní hrdiny známe jako své boty. Co ale víme o jejich autorce?! Poznejte část jejího životního příběhu v románu Astrid Lindgrenová.

7.5.2024 v 11:23 | Karma: 5,13 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel přijel do Explosie, absolvuje let na simulátoru a navštíví děti v léčebně

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

  • Počet článků 175
  • Celková karma 5,41
  • Průměrná čtenost 282x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.