Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O čem rozhodneme v krajských volbách

Krajské volby, které se tento rok budou konat 12. a 13. října, nejsou pro občana příliš obsahově čitelné a netěší se tak vysoké účasti voličů. Přesto je úroveň krajských samospráv pro občana v mnohém důležitější a viditelnější než rozhodování centrálních úřadů. Krajští zastupitelé také budou pravděpodobně v následujících letech jediní, kteří budou na úrovni regionů bránit asociálním reformám pravicové vlády, podporovat veřejný sektor a zachovávat důstojné podmínky k životu slabším skupinám obyvatel.

Krajské zřízení má v českých zemích svoji  dlouhou historii, byť ta moderní se datuje teprve nedávno. V novodobém českém státu krajské zřízení vzniklo ústavním zákonem v roce 1997, první volby do krajského zastupitelstva se uskutečnili až na podzim roku 2000, kdy teprve kraje reálně začaly fungovat. Letos na podzim tedy proběhnou již čtvrté volby do krajských zastupitelstev. Důvodem opětovného vzniku krajských samospráv bylo dát občanům další možnost, jak ovlivňovat kvalitu života ve svém okolí a ve své podstatě tak větší naplnění občanských principů. Kraj tvoří mezičlánek mezi obcemi a centrálními úřady tak, aby mohl řešit problémy na úrovni regionu, které jsou centrálním úřadům a úředníkům často velmi vzdálené a obce samotné nemají kapacity k tomu, aby je společně dokázaly řešit a prosazovat. Je tak dostatečně velkým a silným partnerem centrálním orgánům. Z těchto důvodů rovněž disponuje zákonodárnou iniciativou, díky níž může předkládat návrhy zákonů. Rozhodování v regionech probíhá prostřednictvím zástupců, kteří jsou v regionech zvoleni ve volbách a ne úředníky centrálních úřadů. Tato dělba rozhodování je v souladu s principem, podle kterého by se rozhodnutí mělo uskutečňovat co nejblíže místu, kterého se skutečně týká. Takovéto vyvážené dělení moci přispívá ke stabilitě demokratického systému.

            Do kompetence krajských úřadů spadá řada oblastí, jednou z nejdůležitějších z nich je střední školství, za něž nesou odpovědnost právě kraje. Nelehkým úkolem kraje v této oblasti je zajistit optimální počet škol, který snižuje náklady s co možná nejvyšší kvalitou, která naopak náklady zvyšuje. Ke kvalitě školství nesporně patří struktura oborů, která musí odpovídat poptávce na trhu práce. V tomto směru je úkolem i příležitostí kraje ukázat, že učňovské obory, u nichž už také často není problém získat maturitu, mají mnoho co nabídnout a mohou být stejně prestižním a ukazuje se, že také užitečnějším vzděláním než klasické středoškolské vzdělání. Kraj je ideálním článkem, který může propojovat zaměstnavatele a sekundární školství, a směřovat tak studenty do oborů, ve kterých naleznou zaměstnání. Školství je úzce propojeno se zaměstnaností v kraji a ekonomikou, která má rovněž svoje výrazná krajská a i další regionální specifika. Školství, které produkuje kvalitní a kvalifikované pracovníky napomáhá k udržení i příchodu investorů a zaměstnavatelů na území kraje. Krajské instituce mohou rovněž pomoci regionálním podnikatelům se získáním zakázek a odbytišť pro své výrobky. Krajské úřady pod vedením sociálnědemokratických politiků prokázaly, že dokážou získávat investice a evropské dotace a vytvářet tak pracovní místa. Nezaměstnanost je však silně závislá na činnosti vlády, která k tomuto problému nepřistupuje aktivně a vše přenechává neviditelné ruce trhu, která bohužel nadále skutečně zůstává neviditelnou.

            Velký význam pro prosperitu kraje má kvalita a hustota komunikací. I zde se však volič-občan jen složitě orientuje. Kraj nese zodpovědnost za silnice II. a III. třídy. V prvním případě jde o ty komunikace, které propojují jednotlivé okresy, v druhém pak o spojnice mezi obcemi. Je smutnou skutečností, že kraje získávají podstatně menší množství finančních prostředků na své komunikace, než dostává ŘSD na investice do dálnic a silnic I. třídy. Jako kdyby doprava občanů z menších sídel do regionálních měst byla méně významná než ta  mezi velkými centry. Kraje však v posledních letech ukázaly, že si uvědomují důležitost komunikací pro regionální rozvoj a občany samotné a neváhají do svých komunikací a dopravní infrastruktury investovat s důrazem na fakt, že tímto způsobem podporují jak regionální konkurenceschopnost, ale také další oblasti jako například cestovní ruch, jež pro řadu krajů představuje obrovský a prozatím nedostatečně využitý potenciál. Za tímto účelem kraje dokázaly využít regionální operační programy, které jsou mimo jiné na dopravu zacíleny. Prioritou sociálnědemokratických politiků je však veřejná doprava, která musí občanům nabídnout kvalitní systém vzájemného propojení městské dopravy, vlaků a autobusů stejně jako důstojné prostředí dopravních prostředků.

Velmi komplikovanou oblastí je zdravotnictví a sociální služby, jež jsou s vládní politikou úzce svázány a velmi doplácí na snahu vlády uspořit bez ohledu na kvalitu a dostupnost zdravotnické i sociální péče. Jsou to právě kraje, které se snaží zabránit odříznutí některých regionů od této péče a modernizovat a zkvalitňovat svá zdravotnická zařízení. Jen těžko lze chápat, že si vládní politici neuvědomují, že nižší dostupnost zdravotní péče v regionech podpoří vylidňování některých oblastí.

Regionální politika je specifická tím, že se daleko více věnuje problémům konkrétních skupin obyvatel než politika celostátní a svým charakterem se více podobá komunální politice. Má tak v podstatě velmi sociální charakter a je pro ni typická dotační a vyrovnávací funkce. Jedním ze zásadních atributů pravice a pravicových stran, jež u nás zejména reprezentují ODS a TOP09, je minimální role státu spojená s aktuální snahou české pravice o privatizaci veřejných zdravotních a sociálních zařízení a postupně také školského systému. Ekonomiku a nezaměstnanost pravice ovlivňovat nechce, protože ta by měla být pouze tržní záležitostí stejně jako kvalita životního prostředí. Dočkali bychom se tedy snad investic do dopravy a kulturních památek, pokud by se i ty nerozhodla prodat, protože soukromý vlastník „se přece postará nejlépe“. Přes několik personálních selhání, dokázala ČSSD v čele krajů ujít velmi kus cesty a jen velmi těžko si dokážu představit, jak mohou pravicový politici fungovat na krajské úrovni, když funkce kraje jsou jim ze své podstaty velmi vzdálené.

Autor: Monika Hermannová | úterý 18.9.2012 15:37 | karma článku: 14,16 | přečteno: 1133x
  • Další články autora

Monika Hermannová

O čem se rozhoduje v komunální politice

Komunální volby jsou jedním z několika typů voleb, kterým „čelíme“ za účelem výběru svých zástupců na úrovni měst a obcí. Mají však několik specifických charakteristik, které je od ostatních voleb odlišují.

5.10.2014 v 15:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

Evropský ekonomický model

Jedna z otázek, které budou noví poslanci Evropského parlamentu a nejen oni řešit, je hospodářský vývoj Evropské unie. Nízká produktivita práce části EU, pomalý hospodářský růst a vysoká nezaměstnanost jsou dlouhodobě těmi nejpalčivějšími z nich. Evropa je z hlediska růstu ekonomiky často charakterizována jako zaostávající za rozvojovými zeměmi, pro které je typická nízká životní úroveň obyvatelstva. Takzvaný „přebujelý sociální stát blahobytu“ je pak Evropské unii všeobecně připisován k tíži a jako jeho léčba je navrhováno jeho výrazné omezení. Nabízí se otázka, jak moc lze srovnávat evropský sociálně-tržní model, který umožňuje rozvoj každého jedince společnosti zajišťováním vzdělání obyvatelstva, zdravotní péče či zaměstnanosti s modelem „průměrné“ rozvojové země, z nichž se naopak obyvatelé snaží migrovat do zemí s vyspělou péčí o občany. Jakou skutečnou hodnotu má vysoký hospodářský růst země, který svým obyvatelům nic nepřináší?

12.4.2014 v 22:15 | Karma: 7,93 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

Tržní ekonomika nebo tržní společnost

Z historek o tom, jak naši rodiče a prarodiče stáli před rokem 89 v obchodech fronty na banány, oblečení z Tuzexu, elektroniku a další nedostatkové zboží se s odstupem času stává již pouze součást českého folkloru. Právě v té době vzniklo zbožštění kapitalismu jako systému, který dokáže velmi dobře sladit nabídku s poptávkou, efektivně alokovat výrobní faktory a zajistit patřičnou motivaci k činnosti člověka prostřednictvím zisku. Spolu s tím zakořenila představa, že kapitalismus a demokracie jsou totéž, a čím volnější bude neviditelná ruka trhu, tím svobodnější budeme.

6.1.2014 v 9:45 | Karma: 16,19 | Přečteno: 968x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

Důchodová loterie 2. pilíře

Místo koncepčního a dlouhodobého řešení důchodové reformy, na němž by se shodly největší politické strany v ČR a nehrozila by tak jeho radikální změna po každých volbách, vláda občanům vnucuje pochybný zmetek. Ten ve skutečnosti důchodovou situaci občanů vyřešit nedokáže a až příliš okatě nahrává penzijním společnostem a jejich ziskům vzhledem k faktu, že vláda i zmíněné penzijní společnosti ve svých propagacích tohoto systému zcela záměrně vynechávají některé podstatné informace.

11.6.2013 v 9:28 | Karma: 28,19 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ekonomika

Monika Hermannová

Obchodníci s bolestí aneb kdo vydělá na privatizaci zdravotnicví

Otázka zdravotnictví a poskytování zdravotní péče je jednou z nejkomplikovanějších problematik, jíž se nevyhne žádný stát. Proměnnými, které v této rovnici musíme vzájemně vyvážit, jsou kvalita péče, její dostupnost a ekonomická stránka poskytování péče. Největším neduhem českého zdravotnictví je korupce, tedy předražené veřejné zakázky, nerovnoměrné platby za výkony, nevýhodné nákupy léků a zdravotnického zařízení. Díky tomu pak v systému nezbývají peníze na to, co by ocenili pacienti a lékaři, tedy péči v příjemnějším prostředí, zkrácení čekacích lhůt, nejmodernější technologie a důstojné mzdy zaměstnanců ve zdravotnictví.

29.11.2012 v 22:46 | Karma: 21,93 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1115x
Absolventka VŠE a studentka PF UK. Členka České strany sociálně demokratické v Plzni.

Seznam rubrik