Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoce v Norsku

Máme tu sice pandemii, ale nemělo by to znamenat, že jeden bude doma a bude se strachovat, aby jej nenavštívila ta s kosou. Jsem třikrát očkovaná proti covidu-19, proto věřím, že jsem chráněná. A kdo má v sobě víru, ten je zdravý.

Motto "Prostoduší dědí pošetilost, kdežto chytří jsou korunováni poznáním." (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 14.18)

Máme tu sice pandemii, ale nemělo by to znamenat, že jeden bude doma a bude se strachovat, aby jej nenavštívila ta s kosou. Jsem třikrát očkovaná proti covidu-19, proto věřím, že jsem chráněná. A kdo má v sobě víru, ten je zdravý.

Nač být doma, když mohu na Vánoce vycestovat za synem do Norska. Můj jediný a také vymodlený syn se rozhodl žít v zemi, jež má oproti České republice nastaveny odlišné parametry života. Jde hlavně o dodržování pravidel, která jsou nezbytná pro fungování společnosti. A navíc. Norsko patří mezi nejdemokratičtější země světa, v demokracii se dýchá lépe než v diktátu. 

Vstup do Norska nebyl jednoduchý, protože bylo zapotřebí být očkován a mít negativní test na covid-19. V Oslu na letišti testují všechny, kdo do země přijíždějí. Nechala jsem se otestovat u nás, docela mě překvapilo, že jsem musela za test zaplatit, i když jsem očkovaná. Ale nařízení vlády zní takto, proto je na místě je respektovat.

Vyplnila jsem příjezdový formulář, jenž požaduje norská vláda, měla s sebou certifikát o očkování i negativním testu na covid-19. To vše můj přílet do Osla usnadnilo, protože jsem nemusela podstoupit další testování. Stačilo mi, že jsem oslovila tamního úředníka, prokázala se platnými certifikáty a mohla letiště opustit. Žádné čekání se nekonalo.

Se synem jsme jeli strávit vánoční svátky na zasněžený sever Norska. Zarezervovali jsme si ubytování v místě, v němž se nacházelo jen pár domků. Jejich architektura byla poplatná severskému stylu. Jednoduché stavby, které nabízely velmi luxusní interiér. Vše naprosto čisté, vše vybavené nejmodernějšími spotřebiči pro domácnost. Vytápění elektřinou a krbovými kamny.

Cesta na sever vedla komunikacemi, jejichž stav je naprosto nesrovnatelný s Českou republikou. Žádné výtluky, žádný tankodrom. Kvalitní silnice, avšak pro mnohé nedisciplinované české řidiče komunikace, v nichž je zapotřebí dodržovat rychlost. Zpravidla se povolená rychlost pohybuje v rozmezí 50 - 70 km, místy jen 40 km, ojediněle je dovolená rychlost 80 km. Norové naprosto tyto rychlosti dodržují, dodržují i předepsanou vzdálenost mezi auty. Jejich auta jsou monitorována, překročí-li stanovenou rychlost, mohou počítat s vysokými pokutami. Proto se v Norsku nesetkáváte s tím, že by auta za vámi troubila, předjížděla by vás v místech, kde je rychlost omezena. Havárie aut jsou dosti vzácné, stejně tak oběti na životech při dopravních nehodách. Něco nemyslitelného pro české řidiče.

Po odchodu Václava Havla česká společnost hrubne, arogance a vulgarita se staly součástí české každodennosti, v Norsku se s něčím takovým nesetkáváte. A neplatí jen o Norsku. Čím více na západ, tím více slušnosti. Proto tak ráda cestuji. Potřebuji si odpočinout od české nevychovanosti a obtížného šmírování, jímž někteří Češi kompenzují svou citovou prázdnotu.

Protože už nejsem mladá, při cestování si všímám toho, jak vypadá moje věková kategorie v zemích, které navštívím. V Norsku lidé mého věku vypadají skvěle. Jsou štíhlí, dobře oblečení, nebelhají se a jsou fyzicky aktivní. Neviděla jsem neupravené ženy se špatně odbarvenými šedáky na hlavě. Lidé nevypadají nápadně, ale jejich oblečení nese známky kvality. Že bych tam v obchodě viděla důchodce v teplácích či oblečení z Vietnamu, se nestalo. Zato nenápadnost a kvalita jsou nepřehlédnutelné. Krom zdravého vzezření je v Norsku příjemná znalost cizího jazyka. Lidé tam hovoří anglicky plynně bez ohledu na své vzdělání. I člověk bez maturity tam ovládá angličtinu tak, že by ji v našich končinách nezvládl mnohý z českých vysokoškoláků.

Návrat domů mi nikdy nepřináší radost. Je to dané tím, že se ve své vlasti necítím bezpečně. Například na silnici. Většina českých řidičů nedodržuje předepsanou rychlost a pravidla silničního provozu. Jsem zvyklá respektovat nařízení, která jsou nastavená. Jsem v tomto směru disciplinovaná. Některý z pisálků napsal pod jeden z mých blogů, že bych se dobře cítila v armádě, když mám ráda disciplínu. Něco takového může napsat jen hlupák. Žijeme-li ve společenství, je zapotřebí být disciplinovaný, je zapotřebí respektovat nastavená pravidla. Platí i o demokracii. Demokracie neznamená žádnou cochcárnu, ale naopak vyžaduje sebekázeň každého jednotlivce, odpovědnost za vše, co konáme. To je něco, co nedokáže spousta Čechů pochopit. Stejně tak se mi nepřijíždí lehce do vlasti, když vím, že se budu opět setkávat s nevychovaností a arogancí některých našinců. Ono stačí jen přijet do domu, v němž bydlíte. Ti, kteří jen dřepí doma a jediné, na co se v životě zmohou, jsou lživé pomluvy, otvírají dveře a civí na vás, když vynášíte kufry ze svých cest. 

Když jsem přijela do naší ulice, všimla jsem si, že někdo na jedno ze zaparkovaných aut namaloval hákový kříž. Při pohledu na takto zhanobené auto mě nenapadlo nic jiného než "Vítej opět v České republice, země hulvátů a závistivců, vítej do země pirátů silnic, vlezlých sousedů a vandalů." 

Víra v životě se mi stala nepostradatelnou. Svou víru nosím ve svém srdci. Proto budu věřit, že i v mé zemi nastane návrat k ideálům Václava Havla, jehož někteří Češi hanobí. Budu věřit, že se  opět navrátíme tam, kde platí lidská důstojnost a ohleduplnost k druhým...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Vlachová | úterý 28.12.2021 4:26 | karma článku: 20,08 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Ze školních lavic

Velmi ráda vzpomínám na gymnázium, kde jsem začala učit po VŠ. Byla jsem mladá, poprvé jsem ochutnávala, jaké to je, když stojíte za katedrou a před vámi studenti, kteří vám vaše začátky nikterak neulehčují.

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 12,76 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1675x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,53 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5893x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30,  aktualizováno  7.5 14:08

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,60
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik