Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kniha jako kompenzace

Stýská se mi. Strašně moc se mi stýská po běloskvoucích plážích a azurové modři moře. Caribean Blue, jak zpívá Enya ve své písni. Stýská se mi po Karibiku.

Motto "Především střez a chraň své srdce, vždyť z něho vychází život." (Přísloví Šalomounova, První sbírka, Nabytí moudrosti, 4.23)

Stýská se mi. Strašně moc se mi stýská po běloskvoucích plážích a azurové modři moře. Caribean Blue, jak zpívá Enya ve své písni. Stýská se mi po Karibiku.

Svět kolem nás se zbláznil. Zavládl chaos, řád kamsi zmizel, jeho místo zaujal neřád. Oním neřádem je Covid 19. Ten způsobuje spoustu frustrací a stýskání. Někdy mě napadá, zda za novodobým neřádem nestojí vůle mocných tohoto světa, že se jim zachtělo manipulovat životy obyčejných lidí. Aby se báli, protože strach je jednou z nejzhoubnějších emocí, která může člověka položit. Připadám si jako vězeň, jenž byl neoprávněně odsouzen. Musí přežívat v kobce, v níž slunce nesvítí.

Žijeme tedy v období neřádu, a aby se z toho jeden nezbláznil, musí mít kompenzační pomůcky. Ty mu nahrazují, co postrádá. Mně chybí cestování, postrádám karibskou modř, již nenahradí žádné moře. Musím emigrovat. Emigrovat do svého nitra, jsem v ráji svého srdce, jak o tom píše Komenský. Sdílím jeho pocity zklamání ze světa, který jej obklopuje. Ale na to se neumírá, neboť se i v době neřádné dá velmi dobře existovat. K tomu napomáhají knihy. Spolu se svou maminkou podporujeme knižní trh, nakoupily jsme a stále kupujeme spoustu knih, aby tu s námi byly. Protože tam, kde je správně vyřčené  slovo, je dobře.

Doslova mě uchvátila kniha "Svůj kalich hořkosti" od Johannese Maria Simmela. Jde o strhující příběh amerického herce, jenž propadl ďáblu. Propadl alkoholu. A aby byl schopen natočit svůj film, musí se spřáhnout s člověkem, který v tom lítá též. S lékařem, jehož ďáblem se stalo morfium. V knize jsou detailně popsány stavy alkoholika, když nemá svou drogu. K tomu, že se vůbec dopracoval k tomuto stavu, vedly jeho úzkosti, strach, zakázaná láska k nevlastní dceři. Přenádherný román s bohatstvím slov, prožitků, filozofických i politických úvah.

Nekoupu se v Karibiku, nicméně moře pocitů, jazykových prostředků i příběhu člověka, jenž neustál své emoce, mi nahrazuje karibskou modř. Jedná se vskutku o mimořádné literární dílo, z něhož by mohli čerpat všichni ti, kteří podléhají závislostem. Stejně jako "Memento" od Radka Johna, které je obrazem mladého muže, kterého zničily drogy, může být Simmelův román považován jako odstrašující příklad člověka, jenž propadne alkoholismu.

Cestování mě obohacuje. Je tomu i v případě knih. I v nich může jeden najít spoustu bohatství, které se nedá vyjádřit žádným kontem v bance. Je jen škoda, že neřádný svět kolem nás dává vyniknout lidem, jimž je lidská duše naprosto cizí. Lidem, kteří se dali cestou komerce, bezduchosti, lozením po sociálních sítích, politického marketinku a neschopností vyjádřit ve své mateřštině ty nejniternější pocity a zážitky. Oproti tomu ten, jenž obohacuje své nitro, stárne pomaleji. Jeho tvář bývá krásná i v pozdním stáří, protože se nestal jen pouhým lidským obalem.

Všeho do času. Jsem optimistická v tom, že i svět neřádný bude mít svůj skon a my budeme moci opět objevovat krásy světa ve vzdálených destinacích. A než tomu nastane, k tomu mi napomáhají knihy a můj vnitřní svět. Byla bych ráda, kdyby tomu bylo i v případě jiných lidí. Aby i jiní spolu se mnou poznávali krásu literatury, jež je po právu označována za krásnou...

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 30.7.2020 11:10 | karma článku: 7,75 | přečteno: 275x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

Komunismus je stejná ideologie jako nacismus. Je zrůdnější v tom smyslu, že jde proti vlastním lidem.

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ze školních lavic

Velmi ráda vzpomínám na gymnázium, kde jsem začala učit po VŠ. Byla jsem mladá, poprvé jsem ochutnávala, jaké to je, když stojíte za katedrou a před vámi studenti, kteří vám vaše začátky nikterak neulehčují.

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1682x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,53 | Přečteno: 1701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1264
  • Celková karma 21,81
  • Průměrná čtenost 1111x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik