Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když není čeština v kurzu

Narodili jste se v Čechách? Líbí se vám tu a máte to tady rádi? Pak mluvte správně česky. Bohužel se toto velmi často neděje. V každé době se totiž najdou jedinci, kteří češtinu hanobí.

Motto "Na rtech rozumného se nalézá moudrost, kdežto hůl dopadne na hřbet toho, kdo je bez rozumu." (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 10.13)

Narodili jste se v Čechách? Líbí se vám tu a máte to tady rádi? Pak mluvte správně česky. Bohužel se toto velmi často neděje. V každé době se totiž najdou jedinci, kteří češtinu hanobí.

V 19. století se našlo dost maloměšťáků, kteří upřednostňovali němčinu před svou rodnou češtinou. A obrozenci si museli dát velkou práci, aby češtinu důkladně vyčistili a učinili z ní opět jazyk srovnatelný se světovými protějšky. Spousta německých slov se dostala do obecné češtiny. Snad každému je známý mančaft, verkcajk, špajz, veškosen, rajcovat, machrovat, spacírovat, grunt, šmakovat… A když jsme se oprostili od němčiny, následovala ruština. Naše politická reprezentace a komunisté se po roce 1948 snažili nadbíhat soudruhům z Moskvy. A aby toho nebylo málo, přišla doba polistopadová, v níž to čeština nemá zase lehké, protože se do našich životů stále více vtírá angličtina.

V tomto týdnu jsem vyslechla velmi zajímavý rozhovor s J. A. Náhlovským. Hovořil s nadsázkou a ironií sobě vlastní o současném životě u nás. Zmiňoval fakt, že dnes musí být vše korektní. Že se musíme vyjadřovat tak, abychom se nikoho nedotkli. Jako příklad uvedl výraz "plešatý." Aby se pan Náhlovský nikoho s pleší nedotkl, vymyslel si spojení, že jde o někoho, kdo má čelo až na záda. A ještě přidal další eventualitu. Veš se na hlavě bez vlasů neztratí. Velmi vtipné a trefné. To čeština umí. Stačí jen, aby měl člověk ke svému jazyku vztah. A to pan Náhlovský bezesporu má. Naštěstí není jediný.

O tom, jak necháváme zaneřádit svůj jazyk angličtinou, jsem se mohla opětovně přesvědčit, když mě pobodala vosa. Vlétla mi pod šaty, bodla mě do stehna, dostala se mi i pod kalhotky, aby vykonala své. Zatímco odletěla spokojená, já se takto necítila. Vyrazila jsem směrem k nejbližší lékárně, abych tam zakoupila něco, co ulehčí vosímu bodnutí. Lékárnice mi sdělila, že potřebuji áftrbajt. Zprvu jsem jí nerozuměla, ale vzápětí, když přinesla přípravek, mi bylo jasné, oč jde. Jedná se o lék, který má anglický název "After bite", což česky znamená "po kousnutí". Když jsem se jí zeptala, zda se jedná o gel, odpověděla mi, že je to rólon. Opět jsem se musela přenést do angličtiny, v níž roll on znamená kutálet se, točit se. Jinými slovy šlo o to, že se jednalo o tyčinku, jež končila kuličkou, a pomocí ní se otáčením natírá roztok na napadenou pokožku.

Nevím, jak se s nadbytečným užíváním angličtiny vyrovnává starší generace. Ta bezpochyby neví, co znamená outsourcing, brainstorming, draft, outlook, outfit, standing ovation, event, start-up, FAQ, asap, HQ, HR…Je toho jaksi moc, co by se dalo uvést. Řekla bych, že se v dnešní době prezentují angličtinou snobi, lidé, kteří chtějí poukázat na to, že jsou lepší než běžný smrtelník. A ke snobům můžeme přidat náctileté, kteří mnohdy ve škole s angličtinou válčí, ale aby se vyrovnali svým vrstevníkům, používají tzv. Czenglish - anglické zkomoleniny, kterým dávají české předpony či přípony.

Abychom neztratili svou národní identitu, měli bychom více dbát o čistotu jazyka. Angličtina se bezvadně hodí, jestliže cestujeme, s ní se ve světě neztratíme. Ale doma? Od toho tu přece máme svou rodnou řeč, jíž bychom měli neustále rozvíjet.

Už vícekrát jsem se zmiňovala o tom, že velikost ducha člověka se pozná podle toho, když promluví. A patřit mezi bezduché by nemělo být naší ambicí...

 

 

Autor: Helena Vlachová | sobota 22.8.2020 6:06 | karma článku: 46,99 | přečteno: 10743x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

Komunismus je stejná ideologie jako nacismus. Je zrůdnější v tom smyslu, že jde proti vlastním lidem.

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,22 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ze školních lavic

Velmi ráda vzpomínám na gymnázium, kde jsem začala učit po VŠ. Byla jsem mladá, poprvé jsem ochutnávala, jaké to je, když stojíte za katedrou a před vámi studenti, kteří vám vaše začátky nikterak neulehčují.

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,53 | Přečteno: 1701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

  • Počet článků 1264
  • Celková karma 21,81
  • Průměrná čtenost 1111x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik