Důchodci a slevové akce

Kdepak. Na leckterého českého důchodce si jeden jen tak nepřijde. Slevové letáky a akce se staly novodobou modlou nejednoho českého seniora.

Motto "Shledal jsem, že moudrost nese více užitku než pomatenost, jako světlo dává větší užitek než tma. Moudrý má v hlavě oči, kdežto hlupák chodí ve tmě." (Kazatel 1 - 2, Týž úděl všech, 2.13, 2.14)

Kdepak. Na leckterého českého důchodce si jeden jen tak nepřijde. Slevové letáky a akce se staly novodobou modlou nejednoho českého seniora. Za letáky a zboží v akci jsou někteří schopni se i poprat. Verbálně bezesporu.

Řešíme závažný problém s šířením koronaviru, krizový štáb se snaží co nejvíce ochránit nejzranitelnější část naší populace - seniory - jenže jak vidno, je zatěžko se jim zavděčit. Když měli vymezený čas nákupu od 10 - 12 hod., nesetkalo se toto rozhodnutí s jejich pochopením. Vždyť velká část z nich uvykla lomozit nákupními vozíky za časného rána před otevřením supermarketu. Ve svém věku toho už tolik nenaspí, za slevové akce jsou schopni vyskočit ráno z postele jako srna a pak jako mladý srnec pádit směrem ke svému cíli. Za sebou někteří táhnou nezbytnou kolečkačku, tašku na kolečkách, které se v dobách soudruhů přezdívalo ervéhápka. Podle RVHP (Rada vzájemné hospodářské pomoci, v níž se socialistické země sdružovaly). Metou důchodců povětšinou bývá Kaufland. Není žádnou náhodou, když se v poslední době na sociálních sítích objevila fotografie "Památníku bitvy u Kauflandu Léta Páně 2020".

Pan profesor Roman Prymula zvažuje možnost, že v období nouzového stavu naší země by zastavil slevové akce, případně i roznos letáků. Upřímně řečeno, neumím si představit, jak by se s takovým rozhodnutím vyrovnali důchodci v domě, kde bydlím. Týden bez letáků ve schránce by si zřejmě představit neuměli, letáky pro ně znamenají jednu z bohulibých činností, jíž se tak rádi věnují. Nedejbože, když se někdo pokusí vybrat sousedovi schránku a odnést si letáky domů. To pak na řadu přijdou verbální útoky. Zatím. Kdyby se měly letáky dočasně přestat donášet, mnohý z důchodců by mohl trpět abstinenčními příznaky své závislosti.

Každá náročná situace ukáže silné i slabé stránky lidských povah. Ne nadarmo se u nás říká, že lidská blbost je věčná. V případě letáků a slevových akcí nelze jinak než souhlasit s věčností blbosti lidské. Lidé ve vyšším věku toho příliš nepotřebují, ve stravování by měla panovat střídmost. Za posledních třicet let se mnozí z nás doslova rozjedli tak, že se to projevuje na jejich váze, na jejich zdraví. A o zdraví jde teď především. Slevové akce a letáky by na programu dne být neměly. Místo toho umírněnost v jídle a respektování nouzového stavu, v němž se naše země ocitla...

Autor: Helena Vlachová | sobota 21.3.2020 4:41 | karma článku: 22,12 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Nenávist vůči církvi nechápu

26.5.2024 v 13:14 | Karma: 20,02

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23