Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnichov

Hry v roce 1972 překonaly všechny dosavadní rekordy, ať už v počtu účastníků, zúčastněných zemí a nebo v počtu disciplín. Oslava míru ovšem trvala pouze deset dní. 5.září, brzo po ránu vniklo osm palestinských teroristů do olympijské vesnice a dostalo se až do pokojů izraelské výpravy. Dva Izraelce zastřelili na místě a dalších devět bylo zajato jako rukojmí. Komando požadovalo okamžité propuštění 200 vězněných Palestinců v izraelských věznicích a také bezpečnou cestu ven ze země. Teroristé se dostali až na vojenské letiště a tam na ně zaútočila speciální brigáda včetně odstřelovačů. V přestřelce zahynulo všech devět rukojmích, zastřeleno bylo i pět Palestinců a také jeden policista. Hry byly přerušeny a na hlavním stadiónu se konala smuteční tryzna. Po 34 hodinách se opět pokračovalo v soutěžích, ale na tragédii nikdo zapomenout nedokázal. (převzato www.olympic.cz)

5. září 1972 se stalo motivem, inspirací a nosným pilířem filmu, který není možné ani milovat ani nenávidět. Není z těch, o kterých byste si řekli, že je chcete vidět třeba tisíckrát, ale nemůžete ho ani zavrhnout v půlce. Je to osobní film, který může znamenat stejně dobře mnoho jako nic. Byl natočen podle knihy Odveta za Mnichov 1972 spisovatele George Jonase, napsané podle skutečných událostí.

Po výše citovaných událostech se tehdejší předsedkyně Izraelské vlády Goldy Meirové (Lynn Cohenová) rozhodla vzít spravedlnost do svých rukou. („Zapomeňte teď na mír. Musíme jim ukázat, že jme silní.“). Úkol pomstít Mnichov je svěřen mužům, kteří s jejím rozhodnutím přestali existovat.

Hlavním hrdinou filmu a velitelem skupiny je Avner, nastávající otec, milující manžel a ke své smůle (nebo to bylo štěstí?) agent Mosadu. Dostane neomezené finanční zdroje (potřebuje pouze paragony), „přijde“ o zaměstnání, opustí rodinu. Tehdy začíná honba za jedenácti jmény, která stála v pozadí Mnichova. Všech jedenáct musí být zlikvidováno. Jediné, co Avner netuší je, že spolu s nimi zlikviduje mnohem víc.

„Neserte se do Židů,“ říká, v naprosto jiném kontextu než v jakém jsem větu použila já, Steve. A tohle motto se nese celým filmem stejně naléhavě jako slovo domov. Mnichov je film z historie, nejezdí tu terénní auta s neprůstřelnými skly ani se netelefonuje mobilními telefony a přesto je hluboce aktuální. Aktuálnost je právě v tom jediném slově: Domov. Nekonečné hledání, ztrácení a snad i nalézání domova, stejně jako sebe sama, je příznačné pro všechny lidi. Když Avner hledí do výlohy na přepychovou útulnou kuchyň, když mu člověk, od kterého kupují informace, ale zároveň riskují, že prodá informace o nich nepřátelům, řekne, že si ho váží proto, že dovede říct: „Mám tatínka.“ Všechny tyhle narážky a stopy se spojí v jediný záblesk poznání: Za domov je třeba bojovat. Ať už jsme Palestinci, Američané, Izraelci, Rusové nebo Francouzi pro domov jsme ochotni udělat cokoli, jen máme různé způsoby, jdeme po odlišných cestách.   

Přesto, nebo právě proto, že si Avner uvědomuje nutnost a důležitost svého poslání si stále častěji klade otázku: Mstitel, nebo vrah? Odpověď nemůže nalézt. Snad odpověď na něco takového ani neexistuje. Za každého zabitého Palestince je dosazen další a následuje odveta na Izraelcích. Je to nutné? Je to nezbytné? Je skutečně tak důležité zabít jedenáct lidí, když to odnesou desítky nevinných? Spielbergův poslední film klade mnoho otázek. Odpovědi na ně nejsou vůbec jednoduché.

Na začátku vás může napadnout, že film je příliš pomalý a že o ničem není. Skutečně, jeho poslání není v ději, ale v jeho obsahu. V tom, co se skrývá za cestou pěti statečných po Evropě. Jeho poslání je kdesi za výbuchy a ranami z pistole. K našemu štěstí je Steven Spielberg vynikající vypravěč a obsah snímku neutopí v balastu zbytečností a pseudofilosofie. Tká svůj příběh stejně zručně jako tkadlena perský koberec.

V průběhu sledování mě napadlo několik výtek, nebo snad otázek, každopádně jsou pro mě podstatné. Za prvé: Co znamenaly řvavě červené slunečníky s nápisem Martini? Kolik za ně firma zaplatila a mají nějakou souvislost s přítomností budoucího agenta 007 Daniela Craiga? Za druhé a to je podstatnější: Stevene, jsi Žid, kdo jiný by měl vědět, že Židé nosí snubní prstýnky na pravé ruce?! A za třetí: Nevyužití potenciálu některých postav. Jak se máme ztotožnit s člověkem o němž nic nevíme? Prostor je věnován Avnerovi a jeho příběh je jistě stěžejní, ale proč se nedozvíme víc o dalších? Abychom je nelitovali až zemřou? Aby byl film korektnější? Smysl odsunutí Avnerových spolupracovníků a přátel na druhou (která patří D.Carigovi) potažmo třetí kolej jsem nepochopila a myslím, že to, že je nikdo lépe nevyužil je věčná škoda. Mnichov mohl být ještě silnější film. A právě tyto tři body, které jsem vyjmenovala Mnichovu v mých očích ubraly jednu hvězdičku.

Autor: Barbora Havejová | sobota 16.8.2008 14:49 | karma článku: 8,31 | přečteno: 1133x
  • Další články autora

Barbora Havejová

Rusko a Evropa

Rusko je svou historií předurčeno k velikosti, vždycky tu bude duch Svaté Rusi, vždycky k ní bude nutno vzhlížet, vždycky se najdou lidé, kteří budou chtít jít v jejích šlépějích, naplňovat její odkaz. Rusko stojí na pomezí dvou kontinentů, pro svou velikost je zmítáno mnoha vnitřními běsi, od kterých politici chtějí odvracet tvář lidu.

26.6.2010 v 22:00 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Politika

Barbora Havejová

Francisco Goya: Poprava povstalců v Madridu 3. května 1808 (1814)

Francisco José de Goya y Lucientes (30. březen 1746, Fuendetodos – 16. duben 1828, Bordeaux) byl španělský malíř a rytec, což samo o sobě nevystihuje ani jeho tvůrčího génia, ani jeho přínos světovému výtvarnému umění. Ve své eseji se budu věnovat jednomu z jeho nejslavnějších obrazů, Popravě povstalců v Madridu 3. května 1808. Dříve než k tomu ale přistoupím, chtěla bych alespoň rámcově načrtnou horizont Goyovy tvorby.

13.6.2010 v 16:25 | Karma: 13,61 | Přečteno: 5023x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Ch. de Gaulle a K. Adenauer – dva muži nad kolébkou nové Evropy

Charles de Gaulle (22. listopadu 1890 Lille – 9. listopadu 1970 Colombey-les-Deux-Églises) a Konrad Adenauer (5. ledna 1876 Kolín nad Rýnem – 19. dubna 1967 Rhöndorf) byli muži, kteří bez nadsázky utvářeli Evropu po většinu 20. století, i když jejich politické kariéry se na nejvyšší úrovni proťaly na pouhých pár let (1958-1963). Byli to muži starého světa, kteří dosud věřili, že morálka a slušnost nejsou přežitými pojmy, oba dva byli posléze nahrazeni dravější a progresivnější generací, jejich odkaz je ale stále živý.

13.6.2010 v 15:20 | Karma: 7,98 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Děkabristé

Normal 0 21 Touha po změnách do Ruska vtrhla spolu s navrátilci proti-napoleonského tažení. Jejími nositeli byli důstojníci z řad šlechty. Poznání poměrů v Evropě a možnost srovnání je nutily pohlížet na Rusko jinak, kritickýma očima. Byli velice mladí, mnohým z nich během tažení Evropou nebylo ještě ani dvacet let, a již měli za sebou zkušenosti mnohem starších mužů. Toužili po změně života, svobodě, byli znechuceni zvůlí státního aparátu, a proto se rozhodli vzít věci do svých rukou, z nichž se jim vše vymklo v osudné pondělí 14. prosince 1825.

25.10.2009 v 20:00 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Alice Garrigue Masaryková

Byla nejstarší dcerou Tomáše G. Masaryka a jeho ženy Charlotty. Narodila se 3.května 1879 ve Vídni, většinu svého dětství prožila ale již v Praze. Byla vychovávána v demokratickém a liberálním prostředí, v němž získala potřebné základy pro svůj budoucí život a činnost. Jak otec tak matka od útlého dětství podporovali všechny své čtyři děti, Alici, Herberta, Olgu a Jana, rozvíjeli jejich talent v umělecké oblasti, dbali na to, aby se děti učily cizím jazykům. Masarykovi vždy respektovali názory svých dětí i jejich přátel a mnohdy s nimi diskutovali jako rovný s rovným. T.G. Masaryk navíc zastával myšlenku plné rovnoprávnosti žen a Charlotta Masaryková spolu s M. Blažkovou přeložila do češtiny Millovu práci Poddanství žen. Oba manželé se rovněž aktivně zapojovali do činnosti ženských spolků, z nichž nejznámější je Americký klub dam. Charlotta do spolků často brávala s sebou své dvě dcery, není proto divu, že z Alice Masarykové vyrostla žena prahnoucí po rovných právech a lepším světě. V její snaze jí byl vždy vzorem otec, chtěla však svých úspěchů dosáhnou bez jeho přičinění, vlivu, či pomoci.

24.10.2009 v 22:55 | Karma: 17,01 | Přečteno: 3452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1052x
Studentka historie na FF MU v Brně se zájmem o svět kolem, umění, film apod. Šuplíková spisovatelka.