Alexandr Vasilijevič

Všichni kolem jako by byli slepí. Všechno je děsilo a nedokázali se ke svým problémům postavit čelem. Alexandr Vasilijevič se snažil takový nebýt. Snažil se proniknout do svého nitra. Poznávat sám sebe jako cizího člověka mu přišlo jako nejefektivnější forma sebereflexe.

Všechno, co dosud prožil se mu v mysli mísilo jako podivný tlukot křídel valkýr, které nechtěl znát, ale jejichž poznání pro něj znamenalo jedinou cestu kupředu. Čeho všeho byl schopen v minulosti se mu prolínalo s vizemi bezútěšné budoucnosti, do které měl vykročit, ale k tomu musel nejdřív sebrat odvahu. Odvahu, co mu ji dodávalo? vodka už neúčinkovala. I když byl téměř stále opilý nic z minulosti ho neopouštělo. Nenáviděl sám sebe. Nedokázal se odpoutat od lásky, kterou k sobě pociťoval. Ztracený a vyděděný i ve svém vlastním nitru.

"Sebeláska. Co je to? Další klam, kterým se člověk obelhává, protože nemá jinou možnost? Znamená něco? Neobrací se v nic? Skutečně jsem, nebo jsem sen někoho jiného o sobě samém? Jsem myšlenka, nebo jen výkřik neznáma ve tmě věků? Čí mám být? Sám sebou? Někým jiným? Znám se nebo jsem jen obyčejná lež v bezbřehosti času? Jsem uvízlý, nebo osvobozen?“

Nevědět nic. Na nic se neptat. Nedoufat. Necítil se zrazený. Jak dosíci rovnováhy světa? Uvažoval a tiše kráčel po Něvském prospektu vstříc… Čemu? Nevěděl. Byl jen nástrojem času lapeným sám v sobě. Nekonečný a definitivní. Jako čas sám, stával se jeho součástí, splýval s ním, vytržený z jeho podstaty. Nebyl si jist ničím, co ho čeká ani tím, co prožil kdysi dávno před lety. Nenáviděl.

„Co je to láska? Miloval jsem? Byl jsem milován? Nevím nic. Plynutí řeky vyjadřuje moje bytí. To, co jsem zažil protéká tím, co teprve zažiji. Nemohu dýchat  a není, kdo by mi pomohl. Stojím o pomoc? Zasloužím si ji? Potřebuji ji?! Nikdy nemilovat. Nikdy nebýt milován. Prázdnota naplněná slovy po okraj. Přetéká. Kypí. Kyne. Neustupuje. Hrozí, že mě pohltí. Prázdnota. Přetéká smyslem a pojí se s nesmysly. Bez významu a hrozivě významná. Bez naděje. Budící plané touhy. Nesmírná. Velká. Krásná. Ohyzdná. Prázdnota naplňující celé země, přetékající, nenávistná, nicotná.“

Za pár okamžiků se zvednou mosty. Zůstane tu uvězněn. Vězeň nitra uvězněný ve světě bez milosti. Barbar v civilizaci? Jediný mezi barbary? Odevzdá se nebezpečí noci. Je prázdný a chladný, nemluví, není, neexistuje. Nemilován a vyhoštěn. Není tepla, které by ho zahřálo. Není ruky, která by ho odvedla do bezpečí. Je to konec nekonečna. Zmar a pustila bytí. Vyhnanství bez důvodu. Význam visící v čase. Nehybný. Nedýchající. Mrtvý.

„Smrt. Je v ní naděje nebo zklamání? Existuje něco pak? A pokud ne, co se stane s duší? Mám duši? Ne. Já nemám duši! Nejsem ani člověkem. Jsem už mrtvý. Víc než řeka. Voda plyne. Pomaleji než moje dny. Kolik času mi bylo vyměřeno? Jedno nadechnutí. Jen jedno nadechnutí před koncem. Poslední dech, který nikdy nekončí. To je duše. Poslední dech. Těkavá podstata bytí. Poslední.“

Řeka plynula tiše dál. Zahleděl se na jemné čeření jejího toku. To všechno ho čeká? Plynutí a splývání. Postupný průnik do nekonečna. Klame sám sebe. Nic ho nečeká. Nikdy. Nebyl člověkem? Snad jednou, tehdy na zelených lukách svého dětství, když potulný hráč rozezněl balalajku a matka ho volala k večeři. Tehdy ano. Ale tehdy není dnes. Dnes není tehdy. Slova se rozeznívají se zvukem jeho podrážek na dláždění. Teď se neliší od široké řeky. Mrtvé řeky. Teď už je jen lapen v toku času. V bezbřehosti věků. Teď už není ničím. Jeho tělem proniká čas. Prostor kolem něj se rozpouští ve vesmíru konce. Nekonečno tiše šeptá jeho strach. Sám sobě neznámý. Sám sobě němý. Sám sobě vrah i spasitel. Zná se. Poznal, co je zač. Už ví. Je jen Spáč.

„Spáč. Ano, spáč. Poslední spáč mezi bdělými. Poslední bdělý, mezi spícími? Co na tom záleží. Spáč. Sním celou svou skutečnost. Je to jen sen. Rám bez obrazu. Osten utrpení, který nemá kam se zabodnout. Pochybnost, která pozbyla všechny pochyby. Spím a svět dál postupuje k definitivnímu. Jen spím a čekám na procitnutí. Nikdy neprocitnu. Budu snít dál o tom, jaké to bude až se probudím, ale nikdy se to nestane. Nikdy se neprobudím z nekonečného snu o svém životě. Je v mé moci se probudit? Skrze utrpení? Prostřednictvím lásky? Nemilovaný a nemilující. Ne. Jen sním svůj sen. Poslední neprobuzený mezi všemi.“

 

Autor: Barbora Havejová | pondělí 3.11.2008 20:19 | karma článku: 8,45 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Barbora Havejová

Rusko a Evropa

Rusko je svou historií předurčeno k velikosti, vždycky tu bude duch Svaté Rusi, vždycky k ní bude nutno vzhlížet, vždycky se najdou lidé, kteří budou chtít jít v jejích šlépějích, naplňovat její odkaz. Rusko stojí na pomezí dvou kontinentů, pro svou velikost je zmítáno mnoha vnitřními běsi, od kterých politici chtějí odvracet tvář lidu.

26.6.2010 v 22:00 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Politika

Barbora Havejová

Francisco Goya: Poprava povstalců v Madridu 3. května 1808 (1814)

Francisco José de Goya y Lucientes (30. březen 1746, Fuendetodos – 16. duben 1828, Bordeaux) byl španělský malíř a rytec, což samo o sobě nevystihuje ani jeho tvůrčího génia, ani jeho přínos světovému výtvarnému umění. Ve své eseji se budu věnovat jednomu z jeho nejslavnějších obrazů, Popravě povstalců v Madridu 3. května 1808. Dříve než k tomu ale přistoupím, chtěla bych alespoň rámcově načrtnou horizont Goyovy tvorby.

13.6.2010 v 16:25 | Karma: 13,61 | Přečteno: 5023x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Ch. de Gaulle a K. Adenauer – dva muži nad kolébkou nové Evropy

Charles de Gaulle (22. listopadu 1890 Lille – 9. listopadu 1970 Colombey-les-Deux-Églises) a Konrad Adenauer (5. ledna 1876 Kolín nad Rýnem – 19. dubna 1967 Rhöndorf) byli muži, kteří bez nadsázky utvářeli Evropu po většinu 20. století, i když jejich politické kariéry se na nejvyšší úrovni proťaly na pouhých pár let (1958-1963). Byli to muži starého světa, kteří dosud věřili, že morálka a slušnost nejsou přežitými pojmy, oba dva byli posléze nahrazeni dravější a progresivnější generací, jejich odkaz je ale stále živý.

13.6.2010 v 15:20 | Karma: 7,98 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Děkabristé

Normal 0 21 Touha po změnách do Ruska vtrhla spolu s navrátilci proti-napoleonského tažení. Jejími nositeli byli důstojníci z řad šlechty. Poznání poměrů v Evropě a možnost srovnání je nutily pohlížet na Rusko jinak, kritickýma očima. Byli velice mladí, mnohým z nich během tažení Evropou nebylo ještě ani dvacet let, a již měli za sebou zkušenosti mnohem starších mužů. Toužili po změně života, svobodě, byli znechuceni zvůlí státního aparátu, a proto se rozhodli vzít věci do svých rukou, z nichž se jim vše vymklo v osudné pondělí 14. prosince 1825.

25.10.2009 v 20:00 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Alice Garrigue Masaryková

Byla nejstarší dcerou Tomáše G. Masaryka a jeho ženy Charlotty. Narodila se 3.května 1879 ve Vídni, většinu svého dětství prožila ale již v Praze. Byla vychovávána v demokratickém a liberálním prostředí, v němž získala potřebné základy pro svůj budoucí život a činnost. Jak otec tak matka od útlého dětství podporovali všechny své čtyři děti, Alici, Herberta, Olgu a Jana, rozvíjeli jejich talent v umělecké oblasti, dbali na to, aby se děti učily cizím jazykům. Masarykovi vždy respektovali názory svých dětí i jejich přátel a mnohdy s nimi diskutovali jako rovný s rovným. T.G. Masaryk navíc zastával myšlenku plné rovnoprávnosti žen a Charlotta Masaryková spolu s M. Blažkovou přeložila do češtiny Millovu práci Poddanství žen. Oba manželé se rovněž aktivně zapojovali do činnosti ženských spolků, z nichž nejznámější je Americký klub dam. Charlotta do spolků často brávala s sebou své dvě dcery, není proto divu, že z Alice Masarykové vyrostla žena prahnoucí po rovných právech a lepším světě. V její snaze jí byl vždy vzorem otec, chtěla však svých úspěchů dosáhnou bez jeho přičinění, vlivu, či pomoci.

24.10.2009 v 22:55 | Karma: 17,01 | Přečteno: 3452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1052x
Studentka historie na FF MU v Brně se zájmem o svět kolem, umění, film apod. Šuplíková spisovatelka.