Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Transfuze pokračuje

Osmdesát procent děje se odehrává v Sokolově a Dolním Rychnově (1948 - 2004), také dva roky v Liberci. V knize se dočteš čeho se vyvarovat v mládí, abys ve zralém nedopadl jako já. Proč jsem se nestal slavným fotbalistou, boxerem,

 ani bavičem a selhal coby svůdník žen, i když jsem vše měl na dosah ruky?

Mé zážitky byly tak bohaté, že jsem se nemohl rozhodnout pro výstižný název knihy. Nečekaná transfuze, Devětatřicátníci, Zneuctěná modlitební kniha, Uličníci generála Ludvíka Svobody, Rváčem proti své vůli, Srůstání nebo Hrdina máma?

Rozhodnutí jsem nechal na panu Krausovi, jehož nakladatelský mozek je ještě poddajný, oproti mému již ze dvou třetin natvrdlému.

Příběhy i osoby jsou pravdivé, nemáme se za co stydět a když, tak jen malinko. Mé blízké i vzdálené okolí se doví různá tajemství z mého života.

O dědovi a strýci Egonovi už jsem na blogu psal, také o mámě a vztahu s učitelem, což vše Transfuze také obsahuje.  Popíšu tedy jen ještě nenapsané.

NĚKOLIK SEKUND PŘED KONCEM DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

Je rok 1945, měsíc duben spěje ku svému konci. Slunce odhazuje peřinu noci a počíná se svou obchůzkou. Vypadá to, jako kdyby přenocovalo ve stodole zemědělské usedlosti v Jalovém Dvoře. Statek má číslo popisné 55 a nalézá se mezi městem Loket nad Ohří a světoznámým lázeňským městem Karlovy Vary.

V listnatém lese, který obklopuje celý statek a patří k němu, již dávno zahájilo ptactvo svůj koncert. Velký pozemek je ohraničen dřevěným plotem, za kterým se les listnatý počíná míchat s jehličnatým. Les ukrývá políčka a pastviny, které taktéž patří ke statku. V popředí dvora je rozlehlá zahrada s ovocnými stromy a podzemním prostorným sklepem, který slouží jako chladnička. Nyní ale je přebudován na protiletecký kryt.

Na konci zahrady před plotem je mezi křovisky schovaný altánek s názvem: Palečkův domeček.

Za hlavním obydlím jsou stodoly, chlév, stáj a kurníky. V útrobách se nalézá mlátička, třináct krav, dva koně, plno hus, kachen, čtyři prasata a jeden kohout s celým svým harémem.

Do melodického ptačího zpěvu se pojednou vklíní nemelodický dětský křik. To nejmladší, ještě ne šestiletý, obyvatel statku Horst se vydává za hlavní bránu, k domovu kamaráda Fritze. Jde ho poprosit, jestli by s ním nešel pást krávy. Fritz bydlí až u hlavní silnice, která vede z Lokte do Karlových Varů. Horst si k němu zkracuje cestu přes velkou louku. Tentokrát ale zůstává před ní překvapeně stát. Je plná opuzštěné německé vojeské techniky. Auta, děla, motocyklky a jedna pojízdná vojenská kuchyň. Také se tu válejí různé zbraně, nábojnice, granáty a na jedné z hlavní děla se houpe helma, jak si s ní slabý větřík pohrává. Vypadá to tu, jako kdyby si někdo jen na chvíli odskočil a použil hlaveň jako věšák. Neodskočil! Německý voják opustil svou válečnou techniku a prchá před Ivanem od Moskvy. Jen rychle domů, dokud je čas.

Chlapec si začíná potichu zpívat smutnou dětskou písničku. Chce tím zahnat nejistotu. Jeho oči dokořán bloudí dále po těch nestvůrách, které ještě nedávno rozsévaly smrt. Takový šestiletý človíček už začíná chápat, ale některé věci a události vbidí přece jen jinýma očima, než jsou ve skutečnosti. Takže tyhle události budou viděny tímhle věkem, a ne tak, jak o nich budou jednou psát dějiny!

Začíná se pomalu procházet mezi tím železem, které ještě nedávno zabíjelo. Zpívat si ale nepřestává. Chlapcovy ruce při té procházce hladí bezmyšlenkovitě blatníky nákladních aut, hlavně děl a občas vleze do některé z kabin, u kterých zůstaly otevřené dveře, jež prchající už nezavřel, jak ve spěchu bral nohy na ramena.

Tady se chlapci nabízí velký prostor pro hraní, zapomíná na své povinnosti, nasazuje si helmu, kterou srazil klackem z hlavně. Spod helmi mu kouká jen špička nosu, přesto ale zpozoruje před sebou na zemi jakousi tajemnou bedýnku. Je pootevřená, kleká si k ní, helma se mu sveze jako hledí až na bradu. Sundá ji z hlavy, teď přece našel něco zajímavějšího! V rozrušení si přestal zpívat a onu tajemnou věc otvírá zcela. Při tom se tato nahne a začínají se z ní kutálet granáty. O jejichž totožnosti ten špunt ještě nic neví. Začíná je kutálet po louce, ťuknutím o sebe narážejí. Ani ve snu by ho nenapadlo, jak je jeho hra nebezpečná.

Z dálky se k němu pojednou donese bučení kravky, které mu možná zachránilo život. Vzpomněl si totiž, co měl v úmyslu dělat a kam má jít. Záhadné hračky nechá svému osudu a peláši směrem k Fritzovi, pryč od těchto nestvůr, kterých jsou v této době v západních Čechách plné louky.

 

I takhle se konal křest mé knihy v Praze. Nakladatel Jindra Kraus třetí zleva

 

Autor: Horst Anton Haslbauer | sobota 9.9.2023 8:24 | karma článku: 11,36 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Tankopark, kapitán Smítko a Patricie

Poprvé naše rota bažantů pochoduje přes Znojmo na jeho druhý konec města, kde se nalézá náš tankopark.Ti, kteří ještě neměli vycházku, šíleli při pohledu na holky, které se objevovaly. Ony se procházely po chodníku, my šlapali po

28.4.2024 v 10:04 | Karma: 15,22 | Přečteno: 246x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda má další dotaz

"Večierka!" to zaječel na chodbě hlas svobodníka Junáska, který ještě nedávno takhle hlaholil na Slovensku na ovce svých rodičou. Teď má dozorčího roty a musí plnit vojenské příkazy. Už také vklouzla jeho hlava do našeho pokoje,

19.4.2024 v 18:18 | Karma: 20,37 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

Jiný problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by mu nemohli sehnat něco k na zub. Pro tohoto lidského důstojníka jsme se mohli přetrhnout. My tři jsme zase měli

13.4.2024 v 12:25 | Karma: 16,45 | Přečteno: 614x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda a rotný Provaz

Problém měl každé ráno po příchodu do kasáren nadporučík Charvát. Hned u stolku dozorčího roty se ptal, jestli by mu nemohl sehnat něco na zub. Pro tohoto lidského důstojníka se vždy nějaký drobek našel. My tři měli zase největší

12.4.2024 v 17:50 | Karma: 3,41 | Přečteno: 107x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Kraví hora a pomsta vojína Harryho Valdy

Za dva dny nás, ve stejné sestavě, hnali na znojemskou Kraví horu, ten vysoký kopec u Dyje začali někteří silně nenávidět. Důstojník si tentokráte vzal na pomoc poddůstojníky a velitele čet. Mazáci nemuseli mít na zádech zátěž. Na

5.4.2024 v 15:47 | Karma: 16,64 | Přečteno: 406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 621
  • Celková karma 18,17
  • Průměrná čtenost 762x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik