Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Roztroušení kamarádi

Naše území pro hry a sport padlo za hnědé uhlí. Odneslo to také fotbalové hřiště Baníku u řeky Ohře i to naše klukovské. S kamarády jsme měli možnost se ještě setkávat u řeky Ohře. Ta nám sice také dala možnost na vyblbnutí se,

 ale jen v omezeném čase podle ročního období. Chodili jsme nadále do stejné školy, jen z různých míst. Já jediný jsem chodil dál mezi sokolovské boxery, asi jsem se stal jejich talismanem. Líbilo se mi, že jsem jim stačil při tréninkových bězích mimo tělocvičnu.

Scházel mi kopací míč a kopaná.

Ty dva roky v ulici Julia Fučíka byly pro mě smutné a nezábavné. Do bytu se chodilo z venku průchodem kolem sklepů po schodech nahoru. I do bytu nás chodili ze spodu v noci navštěvovat potkani. Otčím spal se vzduchovkou vedle sebe.

Tato se mi jednou hodila pro zábavu, místo diabolek jsem používal šipky za nepřítomnosti majitele a strefoval se do terče na chodbě. Náhradní táta to jednou koupil šipkou do zadku, když se tam neočekávaně objevil. Bral to ale sportovně.

Pak přišlo stěhování do dva kilometrů vzdáleného Dolního Rychnova. Ani ve snu by mě nenapadlo, do jakého ráje jsem se dostal, když má nová ulice měla na ceduli napsáno HUSOVA. Ve velkém domě uprostřed Husovky už bydlela rodina Männerů s dcerou mladší jak já a se synem o rok starším Tondou. A ten se mi stal prvním kamarádem v Rychnově. Chodili jsme spolu k potoku na konci ulice pást husy, které si máma i se slepicemi pořídila. My dva jsme se tam z legraci prali a dělali všelijaké jiné skopičiny. Ač oba Němci, už jsme mluvili jen česky.

A pak to přišlo, Tonda mě zasvětil, že Husovka má vlastní fotbalové mužstvo a vlastní hřiště si vybudovali v půl kilometrů vzdáleném Horním Rychnově. Hrát prý tam chodí všechny věkové skupiny. Dospělí po pracovní době nebo soboty a neděle. Mezi nimi jsou i vysloužilí hráči Baníku. Nevadí jim, že mají za spoluhráče i desetileté prcky nebo že je mají za soupeře. Pořádají se tam utkání s jinými ulicemi a největším soupeřem prý je ZÁMEČEK. Tonda mi vysvětlil, že se tak nazývá několik nízkých domků u rychnovské sklárny, kde bydlí jejich zaměstnanci.

Konečně nastala doba, kdy mě Tonda táhl na ono hřiště. Minuli jsme nejdřív malý rybník, tam se prý zase v zimě hraje hokej. V Horním Rychnově se nacházelo jen několik opuštěných domů po odsunutých Němcích. Hřiště s pravými brankami a sítěmi bylo obehnáno ovocnými stromy. Už tam pobíhalo několik lidiček různého věku a stříleli jen na branku. Netrvalo dlouho a sešlo se nás víc a hra na dvě branky mohla začít. Byl jsem šťastný, že mě vzali mezi sebe se samozřejmostí, i když jsem tam byl nejmladší.

Dny ubíhaly, já jsem poznal další kluky z Husovky a stal jsem se nejmladším členem jeho fotbalového mužstva. Tonda byl jen o rok starší, jinak tam byli tak o čtyři roky starší kluci. S Tondou jsme ale byli na jejich úrovni. U Tondy se mi líbilo, že se neustále nahlas smál, a to i při fotbale, když měl míč u nohy. Při smíchu se mu dařilo i driblovat a udržet si balón, ten jeho smích dokázal odzbrojovat soupeře.

Jednoho dne začalo utkání proti ZÁMEČKU. Tam hráli kluci kolem mého věku německé národnosti. Křičeli na sebe střídavě v obou jazycích. Byli perfektně sehraní a nedali nám šanci vyhrát.

Po prázdninách mi začala škola. Do páté třídy jsem začal chodit do školy u rychnovské sklárny. V těch místech byly i party, které s námi válčily v Sokolově. Některými jsem byl poznán jako jejich bývalý nepřítel. Ještě že mě začali napadat jen jednotlivci, už jsem byl ve rvačkách tak vybroušený, že na mě žádný neměl, ač byli i starší. Časem mě akceptovali a začali se se mnou i kamarádit. Došlo to tak daleko, že když byl některý z nich napaden starším spolužákem z osmičky, prosili mě o ochranu. Tak jsem se stal v této škole obávaným rváčem (proti své vůli). Byl jsem ale jen ochráncem těch slabších, které napadali ti starší a silnější.

Blížil se zimní čas, s Tondou jsme na dvorku před domem začali stavět lodičku z posbíraných prken. Nad ohněm jsme ohřívali v plechovkách asfalt a tekutým zalévali a natírali skuliny naší lodičky pro dva. Rybník známý jako Rychnovák byl tak půl kilometrů za Husovkou. Plavidlo jsme tam donesli s přestávkami na odpočinek. Rychnovák byl opuštěný a místy dokonce začal zamrzávat. Naše testování plavidla to ale nemohlo ohrozit. Zklamalo nás, že jsme ještě u břehu šli ke dnu. Voda si přece jen našla cestu do našeho plavidla.

S Tondou si ještě dnes občas navzájem telefonujeme. Se svou českou ženou bydlí v Německu hodně nad Frankfurtem. O internetu nechce ani slyšet. Jeho pověstný smích neutnou ani sluchátka.

          Také Tonda sloužil lidu                                                 

Tonda a sourozenci

Měl i starší sestru a bratra. Už nebydleli doma po našem přistěhování. Vlevo nahoře je mladší sestra Tondy. 

A TY, MARIE, UŽ DELŠÍ DOBU TĚ POSTRÁDÁM V DISKUZI. Z TOHO DŮVODU SE MI TAKÉ ŠPATNĚ SPÍ...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Horst Anton Haslbauer | sobota 22.5.2021 3:45 | karma článku: 21,15 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Zrychlený přesun na padesát kilometrů

Většina měla hrůzu z tohoto přesunu s plnou polní na zádech. Obávaný den nastal. Zůčastňuje se celý náš motostřelecký pluk v síle mnoha (voj. taj.) mužů. Nevíme, kdo to vede vpředu, ale tempo nasadil slušné. Vzadu uzavírají naši

17.5.2024 v 17:55 | Karma: 16,64 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Hydrovosk a maďarský děs

Mám první službu na hlavní bráně. Vycházková uniforma, pistole v pouzdře a zjišťuji nedostatek, naše vycházkové polobotky mají být hnědé. Já, lakomec jsem si doma nové nekoupil a bral na vojnu své kanárkově žluté. Teď je průšvih,

10.5.2024 v 15:29 | Karma: 16,65 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Muničák Purkrábka a erotika

Největší drsňáci roty, a těžké případy z bažantů, byli poprvé nasazeni do nejnebezpečnější služby. Samozřejmě nesměl chybět náš trojlístek. Celá stráž stojí na buzerplacu s bojovou malou polní výbavou. Velitel stráže svobodník

4.5.2024 v 9:23 | Karma: 19,20 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Tankopark, kapitán Smítko a Patricie

Poprvé naše rota bažantů pochoduje přes Znojmo na jeho druhý konec města, kde se nalézá náš tankopark.Ti, kteří ještě neměli vycházku, šíleli při pohledu na holky, které se objevovaly. Ony se procházely po chodníku, my šlapali po

28.4.2024 v 10:04 | Karma: 16,56 | Přečteno: 284x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda má další dotaz

"Večierka!" to zaječel na chodbě hlas svobodníka Junáska, který ještě nedávno takhle hlaholil na Slovensku na ovce svých rodičou. Teď má dozorčího roty a musí plnit vojenské příkazy. Už také vklouzla jeho hlava do našeho pokoje,

19.4.2024 v 18:18 | Karma: 20,57 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu,...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 17,95
  • Průměrná čtenost 763x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik