Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První velký průšvih

Řidiči a velitelé tanků z našich mazáckých řad mají výcvik nočních jízd u Vranovské přehrady. Dva tanky T-34 jedou plnou rychlostí těsně za sebou, v této rychlosti jim ani nestačí vétřiesky, dosahující bezmála sedmdesátky. Oba

tanky mají otevřené velitelské poklopy. V prvním tanku se mají střídat novopečení velitelé tanků z řad druhoročáků, v druhém je má sledovat za jízdy z tohoto poklopu bývalý, náš mazák rotný Tvrdý, který místo aby šel se svými kamarády do civilu, tak raději „zadiesloval“. To je – podepsal to, a tím pádem se z něho stal voják z povolání. Jeho kamarádi si už týden v civilu vyhazují z kopýtka a on teď, s tankistickou kuklou a sluchátky na hlavě, sleduje tu železnou potvoru před sebou. Oba řidiči tanků si musí zvykat na bojové podmínky, mají proto zavřené poklopy a dívají se ven pouze malým průhledem, do kterého by mohla zabloudit nepřátelská střela jen náhodou, a když přece jen, sklo průhledu je silné a má být také neprůstřelné. Není jím vidět ven jako z okna, proto si řidiči musí na ten průzor zvykat. Něco jiného je jízda za dne, a úplně něco jiného jízda ve tmě, s jen slabě svítícími reflektory, které nemají jedoucí tank prozradit nepřátelům. K tomu všemu se jede prašnou silnicí, jejíž prach tanky v této rychlosti docela slušně zahaluje.

Všichni čekatelé, velitelé a řidiči tanků jsou shromážděni u naši vétřieskové pojízdné dílny a pozorují s veliteli rot a velitelem praporu první jízdu. Řidič pojízdné dílny SEDMKILOBRADY (jeho přezdívka kvůli bradě jakou měl jeden se závodníků F1) požitkářsky kouří jako o závod s mechaniky Ádou Rinkesem a Eichlerem. Kouření je v této chvíli povoleno, tedy se kouří z většiny. Já hledám příhodný vítr, který by mě, jako zarputilého nekuřáka, ochránil před tímto dýmem.

Eichler a Rinkes, v civilu automechanici, já, autoelektrikář a vojenský tankový mechanik seřizovač a zdrojař, jsme tu jediní mimo již zmíněných. Střelci a nabíječi tanků zůstali v kasárnách.

Eichler, Němec jako já, on z Teplic s němčinou čistě spisovnou, já ze Sokolova s němčinou egerlandskou a neznalý té jeho spisovné, bychom si těžko rozuměli, pokud bychom nemluvili česky. Jako já je na tom i Němec z Lomnice Rinkes. Jedno je jasné, jsme Němci a sloužíme v Československé lidové armádě. V případě války bychom my, Eichler, Rinkes, Brandl zvaný Tóny Palónek, Kriegelstein a poloviční Němec Harry Valda, museli střílet po jiných imperialistických Němcích ze západu.

Že voják nesmí do těchto států na západě posílat dopisy ještě chápu, ale vůbec mi nejde do hlavy, že se dopisy z vojny nesmí posílat ani do spřátelených států.

Když tak koukám na Eichlera, jak labužnicky do sebe natahuje nikotin, musím i jako chlap uznat, že mužský je to vzhledný. Veliký, černovlasý, bílé zuby. On o těch svých přednostech ví a také se podle toho chová. To mi na takových frajerech dost vadí, proto také nejsme důvěrnými kamarády. Jinak se ale snášíme a rozumíme si, jsme teď přece na jedné lodi. Zpočátku na mě občas promluvil tou svou vybroušenou němčinou, samozřejmě jsem mu rozuměl, ale odpovídal jsem mu česky. Důvodem bylo – spisovně německy bych mu odpovědět neuměl a egerlandštině by zase nerozuměl on. Časem se těchto pokusů vzdal.

Blížila se půlnoc, když se ozvala strašidelná rána, následoval ještě strašidelnější zvuk, jako když těžký kov po sobě skřípáním dře. Viditelnost, už v tak velké tmě, se ještě zhoršila. Vznikl zmatek a nejistota. Vojín Sedmkilobrady ale neztratil duchapřítomnost, nastartoval pojízdnou dílnu a jel k místu nehody. Namířil světlomety do centra toho chuchvalce prachu. Druhý řidič, Šenigl z Telče, jeho příkladu následoval, určitě byl vyrušen při psaní milostného dopisu za volantem další vétřiesky.

Jak si prach začal sedat, pomalu se zaostřovala situace. První tank přeťal tři silné jedle a o čtvrtou byl zastaven. Řidič ztratil pravděpodobně orientaci, ale to nejhorší teprve přišlo. Druhý tank, jak slepě sledoval ten první před sebou, do něho vší silou vrazil. Jeho věž se tím prudkým nárazem uvolnila a letěla vzduchem na ten 32tunový kolos před sebou. Hromada železa, z které by měl radost každý majitel kovošrotu.

Z ulétlé věže jsme vytahovali mrtvého rotného, který si už mohl týden lebedit v civilu.

Na scéně se objevil velitel pluku Jouly (přezdívka podplukovníka Dítěte), dlouho se potichu radili v hloučku s našim velitelem praporu Spejblem (přezdívka). Ještě obešli ty dvě pojízdné rakve a Jouly sedl do gazíku, který mizel ve zbytku rozvířeného prachu od pohřebního vozu. Ostatní už organizoval náš velitel praporu se svým klidným způsobem.

Dvě vétřiesky s plnou korbou zaražených tankistů, kteří si uvědomili, že nikdy nemohou vědět, který z nich bude další. Každá vojenská akce a cvičení má tolerované ztráty na životech. Je to malé procento, které si obrana socialistické vlasti prý vyžaduje. O tomto procentu se na žádném politickém školení nemluví.

K pojízdné dílně, směrem k našemu hloučku mechaniků a řidiče Sedmkilobrady, přicházel velitel roty kapitán Hurvínek (přezdívka) sledovaný majorem Spejblem. Spejbl se na mě obrátil: „Házlbauer,“ začal ještě pohřebnějším hlasem než jindy, „zůstanete tady u toho neštěstí s Eichlerem. Dáte pozor, nikoho k tomu nepouštějte, jen vojenskou komisi, až si to přijede prohlédnout. Udělají zápis a úsudek o nehodě. Měli by přijet nejpozději zítra. Pojízdnou dílnu vám tady necháme, studenou stravu ještě máte, dlouho vás tady nenecháme. Co nejdříve musíme po té komisi všechno odtáhnout, aby to tady nestrašilo. Rinkes s Bílým (Sedmkilobrady) pojedou s námi gazem do kasáren, chovejte se tady slušně, dílna musí stát na místě.“ Během těchto informací vedle něho stál velitel roty Hurvínek a řeč svého nadřízeného provázel s tragickým výrazem, souhlasným přikyvováním, se sklopeným zrakem a pohledem bloudícím po tmavém okolí, kde ale stejně nemohl nic vidět. Za lepších světelných podmínek jeho zrak vždy bloudil po obuvy svých vojáků, stojících před ním. Při tom ještě nervózně přešlapoval, což připomínalo tanec svatého Víta. Byl to jeho způsob, dělal to při rozhovoru s jedincem, družstvem, četou, rotou a určitě to dělá i doma před manželkou. Není vůbec velitelským typem, zrovna tak jako major Spejbl. My dva, Němci, jsme osaměli u dvou do sebe zaklíněných tanků československé lidové armády. Eichler radostně zavýskl: „Paráda, teď máme lehy a vojna nám může bejt ukradena! Horst, das Soldatenleben, kann uns gestohlen sein...“ Dost dobře jsem si ho dokázal představit v uniformě wehrmachtu jako velícího důstojníka. Zalezli jsme do pojízdné dílny, natáhli nad ponky plátěné visací lůžko pro tři osoby a poté se na něj natáhli ke spánku. Před usnutím jsme se v něm blaženě houpali a nechali si pak zdát o dovolené na Havajských ostrovech, a o tom, jak se kolem nás vykrucují spoře oděné Havajanky.

(Pokračování o našem dobrodružství příště)

Autor: Horst Anton Haslbauer | pátek 28.6.2024 15:50 | karma článku: 14,09 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Přišli nám bažanti

Při určení kam do zaměstnání, držel velitel pluku Jouly před celým nastoupeným plukem ve vzduchu roztaženou vojenskou pracovní blůzu. "Vojáci, tohle je vrchní díl pracovní uniformy vojáka Československé lidové armády Josefa Havla

21.6.2024 v 13:46 | Karma: 15,16 | Přečteno: 296x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Návrat do kasáren, kremace dívky a střídání stráží

Bez dalších průšvihů jsme s Lettlem dorazili nazpět do Znojma. Opět jsme byli voláni do kanceláře k veliteli praporu. Hurvínek se na nás otcovsky díval, když oznamoval, že na nás přišlo z Prahy hlášení. Mé "soudruhu majore, my

14.6.2024 v 18:20 | Karma: 19,00 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Nodobrovolná vojenská dovolenka, její následky a rande u řeky Ohře

Ve vlaku na Prahu jsem Lettla prosil, aby si v žádném případě nesundával polobotky. Krátce před našim odjezdem, dostal Lettl jednu frčku a stal se svobodníkem. Zřejmě vlivem toho ozónu z jeho nohou. Vagóny naplněné k prasknutí mi

7.6.2024 v 14:37 | Karma: 17,31 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Máma mi dopisem chtěla na vojnu nabalit holku

Do znojemských kasáren jsem se vrátil mezi prvními - první, co jsem slyšel, bylo, že se vojín Havel zase venku porval. Nevěděli jsme, že je to fáma ani, že Josef Havel se nalézá zrovna mimo Znojmo v poddůstojnické škole v

31.5.2024 v 19:15 | Karma: 20,77 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Kuchař, a proč?

Ráno, na chodbě roty, oznámuje kapitán Hurvínek, že jsme rozesláni na různé kurzy k jiným útvarům po celé republice. "Budoucí velitelé tanků jedou do poddůstojnické školy na osm měsíců do Vyškova, ostatní kurzy potrvají dva až

25.5.2024 v 7:48 | Karma: 21,07 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

  • Počet článků 630
  • Celková karma 18,04
  • Průměrná čtenost 761x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik