Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stůj, nebo se netrefím!

„…Proč máme ustupovat zlodějům, násilníkům a vrahům? Proč nemá slušný člověk právo bránit svůj majetek a proč veškerá odpovědnost není na tom, kdo zákon poruší? Jdu-li krást, musím počítat, že se už nevrátím…“ (Štěpán Binko, FB, 2012).

Titulek půjčený ze situační komedie je střelou do černého středu na bílém podkladě. Situace už se dávno vymkla z rukou a úšklebek na tváři zaměnila zlostná grimasa. Máme kuše v ruce a máme toho dost. Máme však i zákon na své straně? V řadě civilizovaných zemí je naprosto běžné, že si lidé mohou legálně bránit svůj život a majetek před útočníky všemi dostupnými prostředky. Zákon v České republice je sto let za civilizací a je většinou na straně zločinců. V praxi zvané život to probíhá tak, když vás okrade zločinec v s nožem v ruce a začne utíkat a vy se trefíte legálně drženou zbraní do týla, máte big problém. O nutnou obranu se v uvedeném případě nejednalo, neboť jste nebyli vystaveni přímo hrozícímu (či trvajícímu) útoku. Následuje trestní stíhání a pobyt za mřížemi.

„Nebyla to obrana. Zařval: „zabiju vás“ a vystřelil.“ Tvrdí svědek střelby kuší v Chotěbuzi. Jeden příběh z cestování za smetištěm kdesi v kopcích, skončil smrtícím šípem zabodnutým do spánku. Jeden příběh, dva pohledy. Je nasnadě, když zákon není na naší straně, soudit vlastní rukou hned na místě? Nekonečné jsou minuty, kdy stojíte tváří v tvář šklebícímu se nebezpečí. Pokud bychom měli naplnit skutkovou podstatu nutné obrany, vyžaduje to okamžité rozeznání zbraně, kterou je na nás útočeno. Z kapes (Je nutné být „vždy připraven“, jak nabádal již strýček bolševik), tasit odpovídající zbraň a přiměřeně zaútočit.

Ochráníme-li svůj život, majetek a čest přes ztráty na životech nezvaných hostů, zůstává i tak hořký pocit, s kterým se dál dá žít jen velmi těžko. V jaké zemi to žiji, kde mě policie, která žije i z mých daní, neochrání? Ve společenském kotli vře vzájemná černobílá nenávist a není špetky pochopení, která by k žitelné snesitelnosti ochutila společné soužití. To už není možné. Je ovšem realizovatelné, v setině sekundy se rozhodnout, jestli je mi neznámý člověk, který vstoupil na můj pozemek natolik sympatický, že ho nezastřelím. Prostor k pouhé představě strašný. Prostor dající šanci nejhoršímu šílenství, kterého je člověk schopen. Člověk, který ztratil víru ve společnost, ve které se změny se dějí lahodně jen tam, kde se o ně vůbec bojovat nemusí. Nadlidské úsilí je často oceněno posměchem. Nastřádaná agrese si bere svůj připadající díl – tentokrát silou.

Pro naši společnost jsou typické předsudky. Černá menšina páchá převážnou část trestných činů. Ač je jich míň, díky tmavé barvě pleti jsou víc vidět a jsou snáze zapamatovatelní. Mají více volného času a tím pádem roupy. Pár z nich slušných, kteří se bijí jak lvové o malý kousek uznání, nemají šanci se ho dopídit. Rozbolavělá a stokrát vytaženým Černým Petrem zklamaná důvěra, není ochotna tasit srdcové eso. Už ne. Odsouváme veliké dilema nevratného zapuzení do příštího konfliktu s tím, že čas všechno vyřeší. Ostré hrany obrousí. Něco se prostě musí stát. Ano. Zákon musí stát na straně slušných lidí a chránit je. Zákon musí platit pro všechny stejně. Porušení zákona se trestá bez ohledu na to, jaká barva kůže trestný čin spáchala a bez ohlížení se na fakt, co si o nás myslí alibistická Evropa. A svět vůbec. Kdo ví kam to ten svět vlastně spěje... to málokdo tuší, když místo s knížkou – půjdu spát s kuší…

 

Autor: Hana Novotná | pondělí 7.5.2012 8:40 | karma článku: 30,41 | přečteno: 1725x
  • Další články autora

Hana Novotná

Pinďour a pipina

Jak vysvětlit dnešním dětem, že hrají li si spolu pinďour s pipinou, nejde většinou o hru nevinnou, ale pěknou prasárnu?

9.10.2011 v 20:30 | Karma: 33,54 | Přečteno: 13807x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Gypsy šach mat

Od Romů chceme, aby se vzdělávali. Požadujeme, aby nekradli, zapomněli cestu na sociálku a pracovali ve dne v noci. Jako my. Vidíme jejich sousedství jako problém, který se dá vyřešit jedině silou. Jsme ochotni si připustit, že ta tolik nenáviděná národností menšina, by nám občas mohla dávat lekce z lidskosti?

23.9.2011 v 7:30 | Karma: 25,28 | Přečteno: 3849x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Čágo belo šílenci

Pozdravem může být třeba ruka sevřená v pěst nebo vyceněné zuby. Stejně tak lze vyseknout parádní pukrle, či si o sebe navzájem otírat nosy. Úctu lze vyjádřit (a obavy rozptýlit) i rozepnutím kabátu a sejmutím klobouku. Ať už si zvolíme způsob jakýkoliv, zdravit bychom měli. Je to slušnost.

21.9.2011 v 8:01 | Karma: 15,42 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Devatero řemesel propadlo se do pekel

Kotel nám kiksnul, kiksnul nám kotlík. Kdopak nám ho opraví, starý servisní technik není doma a mladý to neumí.

19.9.2011 v 8:30 | Karma: 21,98 | Přečteno: 1961x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Obušku z pytle ven!

Jak lvové bijem o mříže...nám zdá se, že ze Sněmovny vane hlas: nuž pojďte, lidé, blíže, jen trochu blíže, ať vidět nás můžete při práci. Sami se pneme k výšinám a vám utáhneme opasky.

12.9.2011 v 8:10 | Karma: 37,32 | Přečteno: 4575x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek