Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Devatero řemesel propadlo se do pekel

Kotel nám kiksnul, kiksnul nám kotlík. Kdopak nám ho opraví, starý servisní technik není doma a mladý to neumí.

Kde jsou ty doby, kdy řemeslo mělo zlaté dno a zlatou pověst měly i české ručičky. Dobrá pověst je fuč a s ní i vztah mladé generace k práci. Jistě, vybrat si už v 15 letech povolání, které nás jednou bude živit, není záležitost jednoduchá. Na jedné straně - v té době ještě děti – mají v tomto věku různé zájmy a rodiče málokdy berou v úvahu jejich schopnosti, dovednosti a především studijní předpoklady. „Uděláš si aspoň maturitu,“ se stalo jakýmsi zaklínadlem a pro budoucnost i vidinou zaručeného teplého místečka v kanceláři. Ovšem po martýriu zvaném gymnázium, které srazí ambice celé rodiny na kolena, přichází chladná sprcha. Pobíhajícím opeřencům složenou zkoušku dospělosti nikdo nepřipočítá k dobru. „Kdo chce, práci si najde“, možná platilo v budovatelských 50. letech, dnes ovšem pouhá chuť nestačí. Potencionální zaměstnavatelé od mladých lidí alibisticky žádají praxi, ač vědí, že tyto plusové body neměli kde nasbírat. Úřady práce pro absolventy středních škol sluchu už teprve nemají. Zoufalí rodiče sáhnou do úspor na důchod a umožní svým ratolestem studium na vysoké škole. Vyšší vzdělání nerovná se, bohužel, jistotě lukrativního zaměstnání.  

Jistě, jsou zaměstnavatelé, kteří permanentně volají po nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Ovšem není na místě nutit žáky, aby se do daných oborů hlásili. Když budou studovat obor, který je nezajímá, pravděpodobně ho nedokončí nebo pak v něm nebudou hledat práci. Obory jako pokrývači, klempíři či sklenáři, ale i mnohé další, z důvodu všeobecného nezájmu, neotvírají nové ročníky. To, že české ekonomice hrozí vážné problémy, z důvodu prohlubujícího se nedostatku žáků v učilištích a středních školách, je většině lidí putna.  

Tituly nám natolik stouply do hlavy, že si ji můžeme ukroutit, když se obyčejný zedník troufá přiženit do naší rodiny. Dobrého instalatéra nebo elektrikáře musíme hledat lupou, poté dlouze přemlouvat, a když už přijde a hovoří česky, často máme pocit, že sami bychom to zvládli lépe. A levněji. Dobrého řemeslníka, pokud možno se zlatýma rukama, bychom rádi platili zlatem. Podstrojovali mu guláškem a vychlazeným lahváčem a říkali mu „mistře.“

V době mého dědečka se dobrý řemeslník mohl sehnat s jistotou jistot v hospodě u piva. Jen tak mezi řečí. Franta by si nikdy nedovolil odvést fušérskou práci, protože jinak by už do hospody nesměl. Kominík byl zmazaný od sazí a truhlář krásně voněl dřevem.

Jenže tenkrát už bylo a dnes je dnes.

Zlaté, titulované české hlavičky. Zvykli jsme si žít instantně. Voňavé dřevo nahradila stlačená dřevotříska. Netroufáme si za své peníze žádat kvalitu. Ve společenském žebříčku jsou nejvýše ti, jež mají v hlavě Filipa nebo bohaté podzemní zázemí. Záznam o tom, že by se nějaký obráběč, svářeč či zedník vysokého postu dobral, nebyl dochován. Proto své děti přesvědčujeme, že práce s rukama neskýtá dobrou budoucnost.

Dříve uctívanému řemeslu se dostalo hanebného, podřadného stavu. Vlečeme své děti na výchovnou exkurzi ke kopáčům, kteří cení svá bezzubá ústa a ochotně pózují opření o krumpáče a lopaty: „Vidíš, jestli se nebudeš učit, tak takhle dopadneš.“ Na čištění ucpaných záchodů a budování křivých zdí si najímáme pracovní síly s ruským přízvukem. Smutné na tom je, že nejde o nechuť lidí fyzicky pracovat. K degradaci kvalitního, poctivého řemesla došlo v našich hlavách.

Řemeslo v Čechách vymřelo po duchu.

Autor: Hana Novotná | pondělí 19.9.2011 8:30 | karma článku: 21,98 | přečteno: 1961x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek